La celiaquia no es una dieta de moda

Que es la celiaquia?

La celiaquia és una malaltia autoimmune desencadenada per la ingesta de gluten que afecta a persones genèticament predisposades i que es caracteritza per una destrucció de l’àrea d’absorció de nutrients del budell.

Quan es parla de malaltia autoimmune es vol dir que el sistema immunitari genera anticossos dirigits contra estructures del propi cos. En el cas de la celiaquia aquest mecanisme d’autoimmunitat té sempre un desencadenant conegut, el gluten.

osset_celiac_blog2El Gluten és un conjunt de proteïnes que formen part de la farina del blat i també d’altres cereals genèticament propers al blat com són l’ordi, el sègol i la civada. Aquestes proteïnes són les que donen les característiques d’elasticitat i esponjositat a la massa feta amb aquesta farina, la qual és la base del pa.

Un aspecte important de la Celiaquia és que no tothom pot ser celíac, només ho poden ser aquelles persones que hi estan predisposades genèticament. Aquesta predisposició genètica està codificada per diversos gens, integrants de la regió l’HLA (concretament HLA DQ2 i HLA DQ8)

Quanta gent pateix celiaquia?

La celiaquia és una malaltia més freqüent del que hom pot pensar. A Catalunya, un 1,3% dels nostres infants són celíacs. En quant a la població adulta, l’1% de la població pateix celiaquia; tot i que molts d’aquests malalts encara no ho saben perquè no han estat diagnosticats.

Quins símptomes provoca la malaltia ?

Els símptomes típics de la celiaquia consisteixen en: diarrea crònica, distensió abdominal , pèrdua de pes, estancament del creixement, caràcter més irritable i símptomes de desnutrició.

Però no sempre es manifesta amb aquests símptomes tan característics. Sovint es presenta amb manifestacions menys típiques com poden ser les alteracións als óssos, anèmia, l’alteració del fetge, símptomes neurològics, lesions cutànies o infertilitat i avortaments de repetició.

Finalment també hi ha un grup de malalts que aparentment no tenen cap símptoma. Aquests malalts sense símptomes sovint són familiars d’un celíac i es diagnostiquen al realitzar un estudi familiar.

Com es diagnostica?

El diagnòstic de la malaltia es fonamenta en els resultats en l’analisis de sang   (anticossos anti-Transglutaminasa, anti-Endomissi i anti-Gliadina) i en la biòpsia del budell (atrofia de la mucosa intestinal).

Com es tracta?

El tractament de la celiaquia és una dieta sense gluten. Actualment aquest és l’únic tractament eficaç. Al retirar el gluten de l’alimentació s’observa la desaparició dels símptomes, la desaparició dels autoanticossos i la desaparició de l’atròfia intestinal amb normalització de la mucosa del budell. Excepte el gluten el pacient celíac pot menjar de tot. Els productes frescos sense gluten com les verdures, carn, peix, ous, llet, llegums, etc. es poden consumir sense cap problema.

Sovint la dificultat en fer una dieta sense gluten està en la contaminació amb gluten que pot haver en els productes manufacturats, en els restaurants, en els menjadors escolars o laborals, etc. El camí per resoldre aquestes dificultats ha anat avançant els darrers anys però encara cal que la industria alimentària, la indústria de l’oci, la restauració i els poders públics prenguin més consciència de la importància de facilitar la dieta sense gluten als més de 70.000 clients i contribuents celíacs que viuen a Catalunya.

Ara, podreu trobar un punt d’informació de l’Associació de Celíacs de Catalunya del Alt Maresme i La Selva al: CAP2 Blanes (Av. Europa,10) els dimarts de 15.30 a 18.30 i al correu electrònic de l’associació (altmaresmeselvamaritima@celiacsdecatalunya.org)

 

Dr. Amadeu Roca

Servei de Pediatria

Corporació de salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari