L’infant coix

La coixesa és una alteració de la marxa a causa de dolor, debilitat muscular o deformitat òssia. És un motiu de consulta freqüent tant a urgències com al pediatre de capçalera. Es pot presentar a qualsevol edat, i la forma de presentació depèn de l’edat de l’infant i de la causa. En els més petits (lactants) pot evidenciar-se perquè es nega a posar el seu pes sobre el peu o a caminar.

Les causes de la coixesa poden ser tan banals com que li premi el calçat o se li enganxi una ungla al mitjó, o tant greus com fractures, infeccions o tumors.

 

Perquè coixeja?

La principal causa en totes les edats és el traumatisme. En la majoria dels casos, el pacient o la família relata l’antecedent cosa que  facilita el diagnòstic, però de vegades en els infants petits, com els menors de 2 anys especialment, el traumatisme existeix però ningú no ho recorda. Cal considerar-lo sempre, si l’infant mostra dolor localitzat i evita el suport d’aquella extremitat.

Les causes de les coixeses es poden classificar, segons l’edat,  en tres grups:

  1. Infants menors de 3 anys: infecció, fractura, luxació congènita de maluc, sinovitis transitòria, malaltia neuromuscular, reumatisme i tumors.
  2. Infants de 4 a 10 anys: infecció, fractura, sinovitis transitòria, malaltia de Perthes, discrepància de longitud d’extremitats, tumors.
  3. Infants majors d’11 anys: fractura, lesions per sobrecàrrega, episiolisis de maluc, displàsia acetabular, tumors.

El dolor acompanya a la majoria de les coixeses, però no sempre, en un 20% dels casos no hi ha dolor. El dolor que apareix després d’una activitat física pot ser degut a una lesió per sobrecàrrega (apofisitis), en canvi si apareix al matí, acompanyat d’una certa rigidesa pot ser degut a un procés reumàtic.

La sinovitis transitòria de maluc és una de les  causes més freqüents de coixesa, no produïda per un traumatisme. La sinovitis transitòria de maluc pot aparèixer després d’un procés viral previ. És un quadre dolorós, d’aparició aguda, en què es produeix una inflamació de l’articulació del maluc que es resol espontàniament al cap d’uns dies, el tractament consisteix en repòs i antiinflamatoris.

La infecció és una altra causa freqüent de coixesa en qualsevol edat, en general s’acompanya de febre i/o malestar general, la localització pot ser òssia (artritis sèptica, osteomielitis, etc.), muscular (piomiositis pèlvica, etc.) o abdominal.

L’osteocondritis és una causa de coixesa freqüent en infants en edat escolars i adolescents. Les osteocondritis  són afectacions de la unió entre els tendons i els ossos. Si es produeixen en aquests punts petits traumatismes repetits, apareix una inflamació que produeix dolor i coixesa. Les zones d’afectació més freqüent solen ser els genolls (malaltia d’Osgood Schlater) i els peus (malaltia de Sever), encara que poden manifestar-se en altres localitzacions.

En resum, si vostè observa coixesa en el seu infant, aquesta pot ser deguda a un procés més o menys greu que necessitarà control i estudi pel seu metge, especialment si s’acompanya de febre o inflamació.

 

Dra. María Beatriz Fontalva Ballesteros

ABS Blanes

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

 

 

Un pensament sobre “L’infant coix

  1. maria florencia liberale

    muchas gracias Dra. Beatriz Fontalba por la generosidad de compartir su conocimiento, me ha gustado mucho el articulo.

    Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s