Sabies que 15 minuts d’exposició a les radiacions ultraviolades són suficients per danyar la pell?

Sabies que 15 minuts d’exposició a les radiacions ultraviolades són suficients per danyar la pell?

Amb l’arribada de l’estiu augmenten les activitats a l’aire lliure i l’exposició al sol. Només 15 minuts d’exposició a les radiacions ultraviolades poden danyar la pell. Els nadons i els infants durant els primers anys de vida són molt sensibles als efectes de les radiacions solars, recordeu que la nostra pell té memòria, hem de tenir cura de la pell des del naixement, per això se’ls ha de protegir de l’exposició directa o indirecta al sol i donar-los aigua perquè mantinguin una bona hidratació.

Us donem 5 consells per protegir correctament els vostres infants:

  • Eviteu exposar els menors de 3 anys a les radiacions directes del sol, encara que estigui ennuvolat i, sobretot, que no els toqui el sol directament sobre el cap. Utilitzeu ombrel·la, mosquiteres… i no sortiu durant les hores centrals del dia sinó es necessari.
  • Cal protegir-los tots els dies, també els ennuvolats, ja que les radiacions passen a través dels núvols. Apliqueu filtre solar amb factor de protecció adequat al tipus de pell i l’edat (en nens protecció 50),  vint o trenta minuts abans de sortir al carrer, anar a l’escola, a la platja o a la piscina i repetir l’aplicació cada dues hores, després de cada bany o si se sua molt, sempre amb la pell seca. Cal posar-los la protecció en la quantitat adequada i vigilar la data de caducitat.
  • Els infants, quan estiguin al sol directe, platges, piscines… durant un estona, sempre han d’estar protegits amb roba i portar el cap tapat amb un barret que els protegeixi les orelles i el clatell. Hi ha teixits especials que protegeixen de les radiacions solars com el Tinnosorb, que incrementa en un 400% la protecció d’una roba habitual i es troben en botigues d’esport.
  • Eviteu les colònies alcohòliques que continguin essències vegetals perquè són fotosensibilitzats.
  • En el cotxe eviteu el sol directe utilitzant cortines para-sol.

Aquestes recomanacions són vàlides tant si esteu de vacances a la platja com a la muntanya.

Recordeu, també, que els infants, amb l’arribada de la calor i la pujada de les temperatures, estan especialment exposats a patir cops de calor i deshidratació. Els nens i nenes tenen una menor capacitat d’expressar la set; per tant, és important tenir-ho en compte i oferir-los aigua o el pit sovint perquè estiguin hidratats.

Marta Azuara Azuara

DIU Pediatria

ABS Malgrat-Palafolls

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari