IMPETIGEN

L’impetigen és una infecció de la pell força comuna i contagiosa que afecta principalment als infants . Sol aparèixer en forma de llagues o ampolles vermelles a qualsevol part del cos, però sobretot a la cara, especialment al voltant del nas i de la boca. Aquestes llagues s’acostumen a trencar-se deixant unes crostes de color mel.

Quins són els símptomes?

Els signes i símptomes típics de l’impetigen inclouen llagues o ampolles vermelloses que es trenquen ràpidament, supuren durant alguns dies i després formen una crosta de color marró groguenc. Generalment les llagues es formen al voltant del nas i de la boca, però poden estendre’s a altres parts del cos a través dels dits o de la roba. Poden causar picor i dolor però solen ser lleus.

Una forma menys freqüent s’anomena “impetigen ampul·lar”, ja que produeix ampolles més grans, sobretot al cos dels infants més petits.

Una altra forma més greu s’anomena “ectima”. La infecció arriba a capes més profundes de la pell i produeix llagues doloroses plenes de pus o líquid que es transformen en úlceres profundes.

Quines són les causes?

L’impetigen es produeix per bacteris que es transmeten en entrar en contacte amb llagues d’una persona infectada o amb elements que aquest hagi tocat, com la roba, llençols, tovalloles o inclús joguines.

Hi ha diversos factors que augmenten el risc de contagi d’impetigen:

  • L’edat: generalment es produeix en infants d’entre 2 i 5 anys
  • Condicions de cúmul d’infants: es contagia fàcilment a les escoles i llars d’infants
  • Temps calorós i humit: és més freqüent a l’estiu
  • Determinades activitats: com esports que impliquin contacte pell a pell
  • Pell ferida: els bacteris generalment entren a la pell a través de petites ferides, picades d’insecte o erupcions cutànies.

Pot haver-hi complicacions?

Generalment l’impetigen no és perillós. Quan la infecció és lleu, les lesions curen completament  sense deixar cicatrius. Les complicacions són rares, però poden incloure:

  • Dermatopaniculosi deformant: és una infecció greu que afecta teixits més profunds de la pell, es pot expandir a ganglis limfàtics i a la sang posant en perill la vida.
  • Problemes renals: alguns bacteris que produeixen impetigen també poden afectar els ronyons
  • Formació de cicatrius: a les úlceres profundes com les de l’ectima.
  • Els adults, els diabètics i aquelles persones amb un sistema immunitari més feble són més propenses a tenir ectimes.

Ho podem prevenir?

La millor manera de tenir una pell sana és mantenir-la neta. Sobretot, qualsevol petita ferida, picada… és bo netejar-la immediatament amb aigua i sabó i si és necessari aplicar un desinfectant tipus Cristalmina.

També convé rentar diàriament la roba d’una persona infectada i procurar que no la comparteixi amb la resta de la família. Hauríem de fer servir guants quan apliquem una crema d’antibiòtic i després rentar-nos bé les mans. En els infants infectats s’han de tallar les ungles per evitar que es faci mal en gratar-se.

I finalment, Heu de deixar a casa l’infant fins que el metge us indiqui que ja no contagia, que serà almenys  24 hores després d’haver començat el tractament.

Com es fa el diagnòstic?

Es fa per l’observació de les lesions característiques, no cal realitzar anàlisis de laboratori.

Si les lesions no desapareixen amb el tractament, el metge pot decidir prendre una mostra del líquid produït per una llaga i analitzar-lo per veure quin tipus d’antibiòtic podria anar millor, ja que de vegades els bacteris es poden tornar resistents a certs antibiòtics.

 

Quin és el tractament?

L’impetigen es sol tractar amb una crema o ungüent antibiòtic que s’aplica directament a les lesions. És possible que primer s’hagi d’humitejar la zona amb aigua tèbia o compreses humides per ajudar a eliminar les crostes per tal que l’antibiòtic pugui penetrar a la pell.

Si hi ha moltes lesions, el metge us   pot recomanar antibiòtics per via oral. Assegureu-vos de completar tot el tractament, ja que això evita que la infecció torni a aparèixer i disminueix les possibilitats de resistència als antibiòtics.

Davant de qualsevol dubte al respecte consulteu al vostre equip de pediatria  d’atenció primària.

 

 

 

Josep A. López

Servei de Pediatria

ABS Calella

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s