El meu infant no té el cap rodó. Plagiocefàlia

El terme plagiocefàlia fa referència a les asimetries en el crani de l’infant durant el primer any de vida.

Aquesta deformació és freqüent al voltant dels 4 mesos d’edat, a causa de les característiques pròpies del desenvolupament i creixement, ja que l’infant no pot aixecar el cap ni modificar la seva posició sense ajut, i a més té un elevat creixement del perímetre cranial durant  els sis primers mesos de vida, com a conseqüència del creixement del cervell

També influencien els costums, com el fet de la posició en què es posa a dormir el nen en les diferents cultures; al nostre medi, s’ha detectat un increment dels casos de plagiocefàlia postural des que donem les exitoses  recomanacions de posar a dormir als nadons recolzats sobre la seva esquena, com a profilaxis de la síndrome de la mort sobtada.

Correspon al pediatre diferenciar els que són, deguts a una deformació posicional, dels pocs casos on  hi pot haver un tancament precoç de les sutures del crani, que s’ha de detectar i tractar a temps.

Com mesures preventives es recomana:

Dormir sempre boca amunt, cada vegada que es posa al llit,hauria de canviar-se el cap de costat, per evitar una pressió continua sobre el mateix costat. Quan el poseu al bressol haureu de canviar l’orientació perquè l’infant rebi sons i estímuls d’un costat i altre.

A partir del mes de vida, poseu-lo de boca terrosa per anar reforçant la musculatura del coll, posant davant alguna joguina lluminosa o sonora.

Portar a l’infant al porta-bebès és una bona opció. Vigileu de trobar la posició adequada de cara el portador.

Quan es detecten, s’han de valorar les causes i s’ha d’instaurar un tractament i seguiment.

El tractament consisteix en un tractament postural de l’infant  i exercicis de mobilització del coll, que poden realitzar els pares (col·locar el cap de l’infant sobre la part bombada, si cal fent servir un ninot o una tovallola, per mantenir la posició, l’infant hauria de passar estones sobre la seva panxa).

En uns pocs casos, pot ser indicat un casc modelador.

En tots els casos, s’ha de tenir en compte que el creixement crani en l’infant, és màxim durant el primer any de vida i s’alenteix molt a partir de l’any i mig; és durant el període de màxim creixement quan són efectius els tractaments que aplicarem.

 

Dra. Anna. Ballester

Neuropediatra

Cap de Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s