Experiències amb el Pla de Lectura a l’IES Font del Ferro

Amb motiu de la diada de Sant Jordi, els alumnes de l’IES Font del Ferro de Palafolls ens expliquen la seva experiència com lectors.  Durant 30 minuts al dia, i dintre del seu horari lectiu, tots els alumnes des de 1r fins a Batxillerat llegeixen a classe els seus llibres favorits.

Aquí teniu les seves opinions.

Laia Roda  (1r ESO) Per parlar del pla de lectura m’agradaria fer referència a aquest fragment de Alícia al país de les meravelles que et fa pensar:

Alícia començava a estar farta de seguir tant estona asseguda a la vora del riu, al costat de la seva germana, sense fer res: una o dues vegades havia fet alguna ullada al llibre que la seva germana estava llegint, però no tenia il·lustracions ni diàlegs, “i de que serveix un llibre si no té il·lustracions ni diàlegs? “.- va pensar Alícia

Doncs serveix per fer treballar el cervell, perquè si no hi ha dibuixos t’ho has d’imaginar i també ajuda a tenir un vocabulari més extens. Gaudeixo llegint perquè em transporta a altres èpoques, a llocs fantàstics i m’ajuda a evadir-me de la realitat.

Us recomano els llibres de Harry Potter que han venut milers d’exemplars, s’han fet pel·lícules, parcs temàtics i es una saga amb molts de potterheads (fans de Harry Potter) arreu del món.

 
Irene Sánchez

(3r ESO)

La lectura és una activitat que ajuda a allunyar-se de la realitat o, en varies ocasions, aprendre d’ella. L’hora de lectura és una oportunitat per relaxar-se; o, si ho prefereixes, pots ampliar els teus coneixements sobre un tema que t’agradi. Podem escollir des d’un llibre de poesia fins a prosa o teatre. Aquesta mitja hora també ajuda a que persones que no els hi agrada llegir s’interessin per la lectura, un exemple és el meu cas:

No m’agradava gens llegir; però quan vaig arribar a l’institut, com que l’activitat era obligatòria, vaig buscar llibres que m’agradessin de veritat. Cada vegada m’agradava més la lectura fins arribar a llegir molts tipus de llibres.

En la branca de la poesia, a mi especialment, m’agrada l’autor Defreds. Un dels primers llibres d’aventures que vaig llegir va ser El desert en flames; però si t’agradaria conèixer millor la raça humana, recomano Gente Tóxica. Un llibre que va fer que em fascinés la física quàntica és La porta dels tres panys, que combina la fantasia amb la física.

Irene Álvarez

(3r ESO)

La lectura, a part de millorar certs aspectes que tenen que veure amb el estudies, també pot resultar divertir. Cada llibre es un món inventat per l’autor. Aquell autor a dedicat el seu temps lliure en plasmar sobre el paper un món, uns personatges i una historia inventada gracies a la seva capacitat d’imaginar. Aquella capacitat de tindre una imaginació infinita també té la ofereixen els llibres. No es un temps perdut, ja que t’ajuda en molts sentits i es com escapar de la teva vida per viure una altre Alguns llibres et fan reflexionar sobre la vida, sobretot els de prosa, et poden fer canviar la manera de veure las coses i et donen molta personalitat. Per a mi, llegir una mitja hora en l’institut es aprofitar per relaxar la meva ment enviant-la a aquella realitat de ficció que llegeixo.

Personalment, l’autora que més m’agrada es Cassandra Clare, l’autora de la meva saga preferida titulada Cazadores de Sombras.

Inés Méndez

(4t ESO)

Al nostre institut ja fa un parell d’anys que es va implantar els 30 minuts de lectura diària a les classes, per tal que es pugui desenvolupar el gust per  la lectura i que afavoreixi a l’adquisició de l’hàbit lector. Durant aquest temps la lectura és autònoma i cada alumne llegeix el llibre que ell mateix ha escollit.

Durant aquesta estona, et submergeixes en una història imaginària, t’esvaeixes i t’allunyes a un altre món diferent on mai haguessis pogut imaginar que arribaries, coneixes altres llocs del món, altres cultures, diferents personatges…

Llegir és un plaer, permet refugiar-te en un món màgic i et porta a una altra dimensió. Personalment, em considero una bona lectora i vull agrair-ho a l’esforç de la meva mare que des de ben petita va insistir a què llegís. Des que tinc ús de raó, m’explicava contes a l’hora d’anar a dormir, i quan ja els vaig poder llegir vaig voler ser jo la protagonista de les històries que llegia. És molt important tenir uns bons referents lectors a casa, ja que, els nens imiten moltes de les accions que veuen fer als pares.

El llibre Wonder tracta sobre un nen que té una deformitat a la cara, tot i això el seu somni és anar a l’institut. El llibre explica les dificultats que ha de superar per ser feliç. Aquest llibre em va agradar molt, ja que els valors que transmet són molt positius. Personalment, crec que aquest llibre s’hauria de llegir a l’escola com a lectura obligatòria.

Com diu un fragment d’una poesia de l’escriptora Joana Raspall:

“Amb els llibres per amics no et faltarà companyia. Cada pàgina pot ser un estel que et fa de guia”.

 

Clàudia Vallés

(4t ESO)

He de dir que quan jo era petita la cosa que més odiava fer era llegir; però quan tenia uns 10 anys les coses van canviar. Els meus pares em van fer llegir el llibre que va fer que m’apassionés la lectura, Harry Potter. Gràcies a aquest llibre i a tota la saga vaig descobrir el món de la lectura que  ara s’ha convertit en el meu món preferit ja que així puc escapar de la realitat.

Així, quan ens van explicar que farien un pla de lectura perquè tots els alumnes de l’institut poguéssim gaudir de la lectura, em vaig emocionar molt. Aquest pla ens permet desconnectar de les classes i dels exàmens i per mitja hora podem evadir-nos i podem gaudir de les històries dels personatges. Crec que és una mitja hora molt important que ens permet llegir els llibres que volem , ja que a l’institut llegim molts llibres per obligació i no per gust, i a més ajuda a les persones a qui no els agrada la lectura a que arribin a tenir un contacte amb llibres i novel.les i potser, trobar el llibre que faci que s’enamorin de la lectura com em va passar a mi.

Si alguna persona està interessada a començar a llegir jo recomanaria a l’escriptor Blue Jeans qui ha escrit la saga del “Club de los incomprendidos”, també recomano “Las ventajas de ser un marginado”, “L’ombra del vent”, “Els jocs de la fam”, “Divergent”, “El corredor del laberint” , la saga de llibres “Amor més enllà del temps”i la saga de llibres que em van iniciar en aquest món: “Harry Potter”

Tomeu Alòs

(4t ESO)

Sense la hora de lectura la meitat dels llibres que m’han marcat no me’ls hauria llegit ja que, quan arribes a casa, entre les mil coses per fer, la lectura queda bastant desfavorida davant de la televisió, el telèfon o els videojocs. Amb aquests 30 minuts diaris, pots descobrir milers de novel·les i, tard o d’hora, acabaràs trobant un llibre que aconsegueixi marcar-te.

Sense cap mena de dubte els meus tres llibres preferits són: 1984 de George Orwell, que planteja un futur distòpic on tots els ciutadans estan vigilats i les persones són esclaves del sistema.

Wonder de Raquel J.Palacio. Molts sabreu de què va, ja que no fa molt es va estrenar la pel·lícula, però el llibre es mil vegades millor. Per els que no hagin vist el film, aquest llibre narra la història d’August Pullman, un nen amb una anomalia facial, i la seva vida al institut, on ell és insultat varies vegades per els seus companys de classe.  

I la meva  lectura actual, L’ombra del Vent de Carlos Ruiz Zafón. En aquesta novel·la ambientada a Barcelona de la postguerra, es narra la història de Daniel Sempere, un jove amb un pare llibreter i una mare difunta. Aquest llibre comença amb en Daniel que, acompanyat per el seu pare van al

“Cementiri dels Llibres oblidats”, un laberint de prestatgeries on es troben els llibres que han caigut en l’oblit i que ningú vol. En aquest lloc, Daniel agafa L’ombra dels Vents de Julián Carax, un escritor amb una vida bastant misteriosa. Fascinat per el llibre que acaba de llegir, Daniel vol descobrir les obres de l’autor i la seva vida que ja ha acabat.

Sandra Vela

(4t ESO)

Cada persona té una forma diferent de desconnectar del món real i la meva seria llegir. Deixes de costat tots els teus pensaments i et deixes portar per la fantasia o bé per una història que bé podria ser veritat. M’agrada ficar-me en el personatge, saber els seus pensaments, la seva història, els seus actes, etc. Descobreixes diferents qüestions que bé es podrien semblar a les que et passen al dia a dia i aprens a portar-les o afrontar-les. Cada història que llegeixes, ho creguis o no, et fa com a persona però ets tu qui decideix com fer-ho. Cada llibre que acabes, et marca i et fa qüestionar cada cosa, només has de saber veure les preguntes que s’amaguen darrere de cada un d’ells.

No puc triar la meva novel·la preferida perquè totes m’encanten, però si hagués de triar pels que més m’han impactat serien: Oscuros de Lauren Kate, El nombre del viento de Patrick Rothfuss, Susurros de A.G.Howard y Obsidian de Jennifer L. Armentrout.

Júlia Soler

(4t ESO)

Normalment la lectura entre els joves és vista com una cosa avorrida i com una obligació, que el centre educatiu o pares imposen. Tot i això, jo no penso el mateix, ja que acaba essent una gran font d’imaginació que, durant l’estona que hi dediques, et dóna l’oportunitat d’endinsar-te en un món paral·lel, que al final fa que t’oblidis de la realitat per un temps i que tots els problemes s’esvaeixin.

A l’institut tenim la possibilitat de poder gaudir, cada dia, d’una estona com aquesta durant mitja hora de l’horari escolar i el que és millor, amb lectures que cada alumne escull personalment per llegir-les.

Tot i que de petita no m’agradava gaire llegir, ja que ho trobava una cosa avorrida, ja demanava a la meva mare que em llegís qualsevol llibre per adormir-me. Al cap d’uns anys, vaig adonar-me que la lectura era una de les millors coses i que a part de gaudir, a la vegada podies arribar a aprendre molt. Per això a cada lloc que vaig, sigui al metge o de viatge, intento endur-me l’exemplar que m’estic llegint per no perdre mai el fil de la història. Si com a mi us agrada la part més fictícia de les novel·les, recomano les trilogies de “Divergent” o els “Jocs de la fam” i la saga de “Harry Potter”, que segur que us enganxaran des del primer capítol!

Ana Romero

(1bAT)

Des de que era menuda em vaig interessar per la lectura en tots els seus àmbits. Va ser una gran sorpresa, la notícia d’una nova pràctica que formaria part del nostre horari, l’hora de lectura. Degut a l’estricte guió de lectures obligatòries, mai teníem l’oportunitat de llegir obres que ens agradessin; i, de cop i volta teníem l’oportunitat de fer-ho! A més a més, la rutina i les llargues hores de classe demanaven a crits un altre esbarjo i trobo que aquesta va ser una gran idea. I pels alumnes de batxillerat, que tenim molts llibres a llegir, una oportunitat per avançar feina i no anar tant estressats. Tot i que moltes vegades la lectura és vista com una obligació i com una instigadora al tedi també pot ser divertida, obres juvenils com:  Buscant a Alaska, Will Grayson Will Grayson o Falling too far; en són testimonis.
 
Iván Timoteo

(2bat)

Llegir. Com tothom argumenta, llegir és expandir el teu món amb d’altres inexistents, que complementen la teva capacitat creativa, afegint noves idees i pensaments.

Al llegir, recreem el que estem imaginant de tal forma que s’activen les mateixes zones cerebrals que el fan quan observem algun fet que està succeint en la realitat, i és que pel nostre cervell llegir una novel·la és el mateix que estar vivint-la.

A més a més, una persona que llegeix és millor orador, ja que segons Ciceró: “a parlar no s’aprèn parlant, sinó llegint”.

No obstant això, tot i que llegir ajudi considerablement a la nostre evolució contínua, tampoc es òptim forçar la lectura en alguns casos, ja que d’aquesta manera es podria arribar a afavorir l’aversió cap aquesta. En definitiva, com va dir Jorge Luis Borges, “la lectura debe ser una de las formas de la felicidad, y no se puede obligar a nadie a ser feliz”.

Finalment, prefereixo no recomanar cap llibre. Quan escullo un llibre nou, sempre agafo algun del que mai hagi sentit a parlar, ja que aquests, tot i no tenir molta fama, no tenen per què ser pitjors que la resta. És millor donar a tot una oportunitat sense deixar-se influir per opinions alienes i, en definitiva, “si només llegeixes els llibres que està llegint tot el món, només podràs pensar com ho fa tot el món”. I un món on tothom pensés igual seria molt avorrit, no ho creieu?

Paloma Montero

(2bat)

Llegir és una cosa que pots estimar o odiar, dependent de la persona a qui preguntis et dirà una cosa o una altra. M’agradaria començar comentant una frase d’una de les meves escriptores preferides: J.K.Rowling, autora de la saga Harry Potter. Segons ella si no t’agrada llegir és perquè no has trobat el llibre adequat. Puc afirmar que és completament cert perquè aquest va ser el meu cas.

De petita odiava llegir i m’havien d’obligar a llegir les lectures obligatòries de l’escola,  però quan vaig fer 10 anys la cosa va canviar. Els meus pares em van regalar el llibre “Viatge en el Temps” de Geronimo Stilton, i des d’aleshores que no puc parar de llegir. Vaig descobrir un món completament nou i que m’era totalment desconegut. Gràcies als llibres és possible viatjar a nous llocs i conèixer noves persones, ja que t’obren portes a altres mons. Ara mateix llegeixo qualsevol llibre que cau a les meves mans, sigui quina sigui la temàtica. És molt difícil escollir un de sol, però puc destacar els que més m’han marcat: Els jocs de la fam de Suzanne Collins, El nom del vent de Patrick Rothfuss, El llibre dels portals de Laura Gallego, Caçadors d’ombres de Cassandra Clare…  

Si fos per mi em passaria tot el dia llegint, el problema és que amb els exàmens i deures és difícil treure temps per llegir, per això em vaig posar tant contenta en saber que disposaríem de mitja hora diària per  llegir el que volguéssim. Aquesta estona de lectura et permet desconnectar de la realitat i començar la següent classe amb més ganes. L’únic inconvenient que trobo és quan el llibre és comença a posar interessant i he de parar, en aquell moment he de reconèixer que l’última classe se’m fa eterna…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s