Consell per comprar un caminador. No comprar-lo

Segons explica l’Associación Española de Pediatria (AEP) en la seva pàgina web, l’ús dels caminadors no està recomanat i no només ella ho desaconsella, en tots els països de la Unió Europea i de fora d’ella, les societats professionals desaconsellen l’ús del caminador, fins a tal punt que està prohibida la seva publicitat i comercialització al Canadà.

Els caminadors no aporten cap benefici perquè els infants aprenguin a caminar, i a més multipliquen el risc d’accidents. Segons els informes l’ús de caminadors quadrupliquen el risc de caiguda per una escala, dupliquen el risc de fractura per caiguda per una escala i a més avancen l’edat de caiguda per una escala dels dotze als vuit mesos. També augmenten el risc de cremades i d’intoxicacions.

Al Canadà, les caigudes per les escales, per culpa dels caminadors, són la causa més freqüent de lesions greus en el cap en infants menors de 2 anys. Per aquest motiu estan prohibits en aquest país des de l’any 2004.

Podeu ajudar perquè l’infant camini abans?

No, més aviat tot el contrari. El lactant abans d’iniciar la marxa l’infant comença anar a quatre grapes, aprèn a incorporar-se amb suport, es mira els seus peus, inicia els seus primers passos, aconsegueix i manipula objectes al seu abast per experimentar, desenvolupa les seves qualitats tàctils, olfactòries, visuals… Un infant en un caminador no pot fer gens d’això: no veu els seus peus, no arriba a agafar els objectes del terra, etc. El caminador és un objecte que li priva de totes aquestes experiències. Els infants que usen caminador inicien la marxa autònoma més tard, però aquest retard es compensa o s’iguala als 15 mesos d’edat.

Per què poden ser perillosos els caminadors?

Podeu creure que el caminador és segur per als infants, ja que els manté entretinguts mentre els pares realitzen altres tasques. No obstant això, en un caminador l’infant es mou més ràpidament i disposa de major mobilitat i abast, que la que correspondria per la seva edat, la qual cosa pot provocar caigudes per les escales, accidents amb estufes, cantonades de les taules o portes de cristall. Els caminadors també donen  un equilibri limitat a l’infant que encara no és capaç de mantenir-se en peus o caminar. En cas d’inestabilitat, bolquen fàcilment.

Quines són les lesions més freqüents? Com es produeixen?

Els accidents més comuns com hem dic anteriorment són:

 • Caigudes per escales: els infants que utilitzen caminadors poden moure’s ràpidament, arribar a l’escala i caure, la qual cosa pot produir lesions greus en el cap i fins i tot la mort.
 • Bolcades: els caminadors poden bolcar en creuar superfícies irregulars com els llindars de portes o catifes.
 • Aconseguir elements perillosos: a causa de l’altura més gran i abast que aconsegueixen els infants en el caminador, els pares heu de ser conscients que molts objectes domèstics passen a estar a l’abast dels infants, com per exemple: cables elèctrics, cassoles amb aigua bullent, cortines o objectes de les taules, així també com plantes, alcohol, tabac, medicaments, colònies o productes de neteja… augmentant el risc d’ingestió per part de l’infant i es poden produir un enverinament
 • Cremades: els infants que utilitzen caminadors poden cremar-se en tocar superfícies calentes com les portes del forn, radiadors, escalfadors i xemeneies. També poden cremar-se en aconseguir i bolcar cassoles amb líquids calents com a sopes, cafès o oli. A més, com l’infant està alçat, la majoria de les cremades tenen lloc en la cara i el cap.

Si el caminador augmenta la probabilitat dels accidents en lactants, i a més no afavoreixen el seu desenvolupament psicomotor, no hi ha cap argument vàlid per seguir usant-los.

Una alternativa són els centres d’activitats estàtics per a lactants, sense rodes, de base àmplia, on els nens poden entretenir-se un període curt de temps.

Si malgrat tot, us decidiu a utilitzar un caminador:

Què cal tenir en compte en comprar-los o abans d’utilitzar-los?

 • Comproveu que el caminador compleix la norma europea EN 1273:2005 Caminadors – Requisits de seguretat i mètodes d’assaig.
 • Feu servir caminadors que no poden passar per les portes per evitar que l’infant pugui moure’s d’una habitació a una altra.
 • Verifiqueu que té un mecanisme de seguretat per detenir el caminador a la vora d’un escaló.
 • Compreu una barrera de seguretat per a les escales i assegureu-vos que està tancada a tot moment.
 • Eviteu que l’infant utilitzi el caminador en la cuina. Mantingueu a l’infant allunyat de les superfícies calentes. Mantingueu cassoles i elements calents allunyats de les vores de taules i fogons.
 • Aneu amb compte amb els cables dels electrodomèstics que pengin i altres objectes (draps, estovalles…) que l’infant pugui agafar mentre utilitza el caminador.
 • Eviteu que l’infant utilitzi el caminador en habitacions amb xemeneies i altres sistemes de calefacció exposats, així com banys, piscines i altres fonts d’aigua
 • Restringíeu l’ús del caminador exclusivament a superfícies llises. Ajudeu al nen a creuar portes o catifes.

En molts països s’han promogut modificacions en el disseny per aconseguir caminadors més segurs (base més ampla, per exemple).

DIU Marta Azuara Azuara

ABS Malgrat-Palafolls

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s