PRIMAVERA I AL·LÈRGIES

El dia 21 de març, va començar la primavera. Tot i que les al·lèrgies poden manifestar-se durant tot l’any, habitualment pensem en la primavera com a època més habitual perquè moltes plantes i arbres alliberen el pol·len en aquest període (gramínies, parietària, plataner, olivera…), i també els al·lèrgics als àcars de la pols poden tenir més símptomes a causa de les condicions de temperatura i humitats idònies per al seu creixement que es donen en primavera.

El pol·len són partícules microscòpiques (no visibles a simple vista) que contenen les cèl·lules reproductives masculines de les plantes.  Cal diferenciar-ho del borrissol o “pelussa” que produeixen els pollancres i altres arbres que són llavors amb pèls.

En les persones amb al·lèrgia, quan la partícula de pol·len entra en contacte amb la mucosa respiratòria, es produeixen els símptomes típics de l’al·lèrgia: llagrimeig, picor i envermelliment ocular, picor i congestió nasal, esternuts, picor de gola, irritabilitat o fins i tot crisis d’asma.

Per tal de saber si el que presentem és al·lèrgia, cal anar al metge i explicar-li els símptomes que tenim. Es poden realitzar proves d’al·lèrgia (a la pell o analítica) per determinar si tenim nivells alts dels anticossos de l’al·lèrgia, però sempre relacionant els resultats de les proves amb els símptomes, donat que el fet de tenir unes proves positives no confirma l’al·lèrgia. En el cas del pol·len cal tenir en compte els períodes de pol·linització de les diferents plantes/arbres que ens ajudaran a saber quin pot ser el pol·len implicat. Aquests períodes poden modificar-se una mica any rere any per les variacions climatològiques.

El tractament de l’al·lèrgia consta de diversos punts:

 1. Evitar l’exposició:
  • Manteniu-vos en habitacles amb les finestres tancades en els moments que hi ha més pol·len a l’ambient (de 5 a 10 del matí i de 7 a 10 del vespre) o també si hi ha molt vent. A les webs del Punt d’Informació Aerobiòlogicai del Comitè d’Aerobiologia  podem consultar la previsió setmanal dels nivells dels diferents pòl·lens i espores a l’aire segons la nostra zona de residència.
  • Conduïu amb les finestres del cotxe pujades.
  • Feu servir filtres antipol·len al cotxe i purificadors d’aire a domicili.
  • Eviteu les sortides al camp i la pràctica d’exercici en els moments de més pol·linització.
  • Protegiu-vos els ulls amb ulleres de sol i fer servir mascareta.
  • Dutxeu-vos i canvieu-vos de roba en arribar a casa, donat que el pol·len pot quedar adherit  a la roba.
 2. Medicació: els fàrmacs antihistamínics (orals o en gotes oculars) i els corticoesteroides nasals, poden alleujar la rinitis i conjuntivitis. En cas de crisis asmàtiques caldran inhaladors.
 3. Immunoteràpia específica: en casos seleccionats l’especialista pot recomanar vacunes específiques de l’al·lergen que s’administren de forma periòdica durant un període de 3-5 anys per tal que l’organisme generi una tolerància al pol·len sense desencadenar la simptomatologia de l’al·lèrgia.

 

Dra. Ma. Belén Caurín Saboya

ABS Calella i Hospital Calella

Servei de Pediatria
Corporació de Salut del Maresme i La Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s