Desenvolupament d’hàbits de la son

A mesura que el lactant va creixent, comença a dormir més hores seguides a la nit. Això és a causa del seu propi desenvolupament psicomotor acompanyat d’altres factors maduratius i característics del lactant sobre els que actua el medi ambient que té un paper modulador.

Els cuidadors poden influir profundament en el desenvolupament de la son, tant dificultant-la si sobreestimulen a l’infant en les hores prèvies a l’inici de la son o bé ajudant-la si es fa una baixa estimulació, de manera que l’infant es prepara per anar a dormir

En els primers mesos de la vida (0 a 4 mesos), i d’ara endavant, es desenvolupa un “VINCLE” entre l’infant i els seus cuidadors, establint un binomi. Aquest “VINCLE” és un factor important en el desenvolupament del patró del somni /vigília.

Cap als 3-4 mesos, és una edat determinant per establir els hàbits de la son. Així si els estímuls, les condicions mediambientals i l’ambient familiar són els apropiats, podrà establir-se  un hàbit de son correcte, però si aquestes condicions són inapropiades, podrà iniciar-se un desequilibri per iniciar i/o mantenir uns hàbits correctes de la son.

Els problemes amb l’inici i manteniment de la son en la infància es desenvolupen principalment en dos períodes:

  1. Durant els 4 primers mesos en el qual els lactants tenen situacions que afavoreixen l’híper vigília (es mantenen moltes hores desperts) com són un temperament difícil, preses freqüents, còlics del lactant, actitud molt protectora dels cuidadors…

Tots aquests factors poden generar un “patró de somni inestable” que desencadena un dèficit de son familiar amb la fatiga/ansietat corresponent, tant pels cuidadors com per l’infant. Just en aquest període es desenvolupa el “VINCLE”  per la qual cosa l’infant pot desenvolupar aquest vincle de tipus insegur/dependent o insegur/resistent. I com a resposta a aquesta inseguretat i/o dependència poden  establir-se  “hàbits de son familiar amb problemes”, tant per  hàbits irregulars o per l’absència de límits.

  1. Després dels 4 a 6 mesos poden sumar-se altres factors que condicionin l’evolució i manteniment dels “mals hàbits de la son” alterant l’aprenentatge de l’hàbit de la son. Les atencions excessives durant la nit, les presses nocturnes innecessàries, etc., són un reforç per a mantenir uns mal hàbits de son.

Totes aquestes atencions nocturnes innecessàries (presses nocturnes, cures excessives i extres….)  porten a l’empitjorament de l’hàbit de la son, incrementant l’estat d’híper alerta-irritabilitat i dificultant inici i el manteniment de la son.

 

Alguns factors relacionats amb risc d’insomni són:

  • Edat del nen i antecedents familiars.
  • Factors afectius, VINCLE.
  • Malalties afegides.
  • Alteracions de la dinàmica familiar (ansietat, depressió, irritabilitat-fatiga), ajuden a cronificar l’insomni una vegada establert.

Existeixen diferent formes d’abordar l’insomni infantil, hem d’adaptar-nos a les característiques de l’infant. Un bon hàbit de son s’aprenen igual que uns bons hàbits d’higiene, alimentació…

No dubteu en consultar si el vostre infant té problemes per iniciar o mantenir la son, al vostre equip d’atenció primària.

 

Dr. Mario Bianconi

Servei de Pediatria

ABS Malgrat-Palafolls

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s