Novetats en el calendari vacunal

Com cada any, el  grup d’experts en vacunes  de l’Associació Espanyola de Pediatria ha publicat el calendari de vacunacions recomanat pel 2018. El Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad va consensuar el 2017 amb totes les Comunitats Autònomes un calendari comú de vacunacions finançades, que s’ajusta bastant a les recomanacions que històricament ha anat fent aquest grup d’experts.

Com a exemple de les recomanacions que s’han anat incloent en el calendari de vacunacions sistemàtiques hi ha la incorporació de la vacunació enfront del pneumococ, enfront de la varicel·la, la reducció de l’edat d’aplicació de la vacuna contra el papil·lomavirus humà a l’edat de 12 anys i la nova pauta de  les vacunes hexavalents.

Així i tot, encara queden algunes peticions pendents com la vacunació de la tos ferina en adolescents, la del papil·loma virus humà en nois i  l’antimeningocòccica tetravalent en els adolescents, la vacunació antirrotavirus i contra el meningococ B en lactants.

El calendari recomanat pel Comitè Assessor de Vacunes pel 2018 es resumeix en la següent taula:

En resum, cal dir que els canvis són mínims respecte al 2017, però es refermen i milloren les modificacions proposades en anys anteriors, els canvis més significatius són:

  1. Continua havent-hi dos grups de vacunes: les sistemàtiques finançades i les sistemàtiques no finançades ,que inclouen les vacunes contra rotavirus, meningococ i la tos ferina en adolescents.
  2. Recomanació de la vacuna del virus del papil·loma humà a ambdós sexes als 11-12 anys, ja que la càrrega de la malaltia cancerosa en l’home per aquest virus també és important.
  3. Recomanació d’introducció de la vacuna contra el meningococ B com a sistemàtica en el lactant.
  4. Recomanació de la introducció en el calendari sistemàtic de la vacuna contra el rotavirus.
  5. Recomanació individual en certes circumstàncies per l’ús de la vacuna antimeningocòccica tetravalent.
  6. Per les vacunes no incloses encara en el calendari gratuït, demanen noves formes de finançament per tal de facilitar la seva adquisició per totes les famílies.

Com es pot comprovar en la següent taula, al calendari vacunal vigent a Catalunya és molt similar al proposat pel grup d’experts. A Catalunya,  també està inclosa la vacuna contra hepatitis A.

Ja sabeu que, per a qualsevol dubte sobre aquest tema, us podeu dirigir a l’equip d’atenció pediàtrica del vostre Centre de Salut, que de ben segur us ajudarà a resoldre les vostres qüestions.

Dr. Josep A. López

Servei de Pediatria

ABS Calella

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s