Al·lèrgia i escola

L’al·lèrgia és una malaltia molt freqüent. Més de 17 milions de persones pateixen algun tipus d’al·lèrgia a Europa. El 10% dels infants entre 6-14 anys pateixen algun tipus d’al·lèrgia, d’aquestes entre 0,3% i el 7,5% segons els diferents autors són al·lèrgies a aliments. I com que l’escola és un espai on desenvolupant bona part de la vida els infants, i alguns d’aquests podem patir alguna mena d’al·lèrgia, és important que l’Escola conegui aquest problema i sàpiga com s’ha d’afrontar.

Què és una al·lèrgia?

L’al·lèrgia és la reacció d’hipersensibilitat en l’organisme davant d’una substància (al·lergen), que no és perjudicial per si mateixa (no és un tòxic), ja que de fet la majoria de persones les toleren “sense problemes”.

La intolerància alimentària és una sensibilitat a un aliment que no desencadena una resposta immunitària. Els símptomes són similars a les de les al·lèrgies (nàusees, vòmits, diarrea, dolor abdominal). Com norma general els infants amb intolerància alimentaria presenten símptomes menys greus i poden tolerar una certa quantitat de l’aliment a la seva dieta sense presentar a curt termini símptomes. L’exemple típic pot ser la intolerància a la lactosa.

Tipus d’al·lèrgens

 1. Aeris: pòl·lens, espores de fongs, pols, escames i pels d’animals…
 2. Verins d’insectes: abelles, vespes, mosquits…
 3. Aliments: llet, ou, peix, fruits secs, llegums, cereals, algunes fruites…
 4. Additius: conservants, colorants, antioxidants…
 5. Làtex: guants, globus, xumets…

Els aliments que més freqüentment produeixen al·lèrgia en els infants són la llet de vaca, l’ou, els fruits secs, els llegums, els cereals, el peix i algunes fruites. Afortunadament la majoria dels infants (entre un 80% i un 90%) superen aquestes al·lèrgies abans dels tres anys. Les al·lèrgies a la llet i a l’ou són les que amb més probabilitat solen desaparèixer. Per contra, les al·lèrgies als fruits secs, els llegums, el peix i el marisc poden mantenir-se tota la vida.

Símptomes d’una reacció al·lèrgica

Després d’uns pocs  segons o pocs minuts (abans d’una hora habitualment) del contacte amb l’al·lergen es produeix la reacció de l’organisme que pot ser:

 • A nivell cutani: dermatitis atòpica, pruïja, envermelliment de la pell, urticària.
 • A nivell digestiu: nàusees, vòmits, dolors abdominals i diarrea.
 • A nivell respiratori: rinitis aguda, conjuntivitis, canvis de veu, ronquera, dificultat per engolir, dificultat per a l’entrada d’aire o respiració agitada i xiulets al pit.
 • A nivell cardiovascular: Hipotensió, síncope (pèrdua sobtada de consciència) i trastorn del ritme cardíac. Aquesta reacció s’anomena anafilaxis.

Com actuar

Davant d’una reacció al·lèrgica els pares ha de saber actuar, i l’escola també. Inmunitas Vera (Associació d’al·lèrgics alimentaris i al làtex de Catalunya, http://www.immunitasvera.org/) ha elaborat amb col·laboració amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya una “Guia per a l’escola” on es recullen les recomanacions a seguir. Seria convenient disposar d’una fitxa personalitzada de cada alumne que pateixi una al·lèrgia amb les recomanacions d’actuació.

La prevenció és la solució

L’únic tractament provat i eficaç en les al·lèrgies i les intoleràncies alimentàries és l’exclusió absoluta de l’aliment responsable. Així en el dia a dia de l’escola:

 1. S’ha de tenir en compte els ingredients amb què estan fets alguns materials escolars, ja que la majoria contenen làtex i altres al·lèrgens, com ara plastilines, pintures, vernissos, etc. I buscar materials alternatius.
 2. Evitar tenir mascotes a l’aula, com ara peixos, ocells, tortugues, etc. Ja que el pinso pot contenir al·lèrgens (ou, llet de vaca, fruits secs, soja, peix…).
 3. Explicar als alumnes que no ha d’oferir cap tipus d’aliment que pugui ser perjudicial i explicar -los el perquè.
 4. Si l’infant rebutja un aliment, mai no s’ha d’insistir que el prengui, encara que l’educador estigui segur que se’l pot menjar.
 5. També s’ha d’ensenyar a l’infant afectat a no acceptar cap aliment ofert per una altra persona. Una tasca compartida de pares i educadors.
 6. En les excursions i sortides cal tenir en compte el lloc escollit i tots els recursos de què pugui disposar l’escola (com ara la presència del vetllador).

Davant d’una reacció…

Si tot i les mesures preventives preses l’infant presenta una reacció al·lèrgica, cal actuar. La primera actuació ha de ser retirar l’aliment que ha pogut produir la reacció, rentar les mans i tranquil·litzar a l’infant.

Si presenta una reacció de caràcter lleu, amb símptomes cutanis o gastrointestinals (dermatitis atòpica, pruïja, envermelliment de la pell, urticària, nàusees, vòmits, dolors abdominals i diarrea), s’ha de trucar als pares immediatament, perquè prenguin les mesures oportunes: aconsellar el trasllat a un centre sanitari o presentar-se personalment a recollir el nen.

Davant d’una reacció greu, amb símptomes respiratoris (rinitis aguda, conjuntivitis, canvis de veu, ronquera, dificultat per empassar, ofec, dificultat per a l’entrada d’aire o respiració agitada i xiulets al pit), s’ha d’alertar immediatament als serveis mèdics. Trucar als pares després. La prioritat és auxiliar a la persona al·lèrgica.

Si la reacció comporta més gravetat i es tracta d’una reacció sistemàtica (hipotensió, síncope, pèrdua sobtada de consciència, alteració ritme cardíac), la primera prioritat serà sempre administrar adrenalina, trucar a l’ambulància i finalment, avisar a la família.

Podeu trobar més informació sobre l’actuació davant d’una reacció al·lèrgica a https://www.youtube.com/watch?v=MhFnwz3PEHo i sobre l’anafilaxi a l’escola en https://www.youtube.com/watch?v=ea9kPsHBv_s

 Dr. F Codina Garcia

Servei de Pediatria

ABS Malgrat-Palafolls

Corporació de Salut del Mareme i la Selva

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s