Bons i segurs àpats de Nadal. Els menjars fora de casa  augmenten el risc de reaccions al·lèrgiques alimentàries en els infants.

El risc de reacció al·lèrgica per aliments en infants augmenta per Nadal a causa dels menjars que es realitzen fora de casa, perquè es realitzen per persones no acostumades a preparar menús especials i perquè és més fàcil un descuit per diferents causes:

  • Falta d’informació per part de l’encarregat de preparar el menjar per adaptar el menú a la persona al·lèrgica.
  • Desconeixement de les etiquetes dels aliments.
  • Descuits a l’hora de cuinar el menú festiu. Si cuineu aliments per una persona al·lèrgica, heu d’utilitzar utensilis diferents dels de la resta del menú per evitar les reaccions per contaminació.
  • Desconeixement dels infants dels diferents menjars que es consumeixen en aquestes festes. Poden tastar aliments que els provoquin una reacció al·lèrgica, sense que l’infant conegui els perills que comporta.

L’infant ha de sentir-se part de la festa i no s’ha d’excloure de la celebració col·locant-lo en un espai apartat per així disminuir el risc de tastar aliments, simplement hem d’informar a l’infant i a les persones del seu costat dels aliments que pot i els que no pot menjar.

És important que els pares portin la medicació necessària per administrar en cas de reacció al·lèrgica.

A la pàgina de “Inmunites Vera”  podeu consultar més informació sobre al·lèrgies alimentàries. A la pàgina, disposeu d’informació sobre els aliments que s’han d’evitar depenent de l’aliment al qual l’infant és al·lèrgic:

Contenen o poden contenir llet de vaca:

  • Baguetes, pa de motlle, pa de Viena.
  • Batuts, sucs de fruita envasats.
  • Brous preparats, concentrats i sopes.
  • Carns empanades, hamburgueses, Frankfurt, salsitxes, croquetes, etc.
  • Caramels i llaminadures.
  • Farinetes i purés de verdures, carns o fruita infantils; cereals d’esmorzar.
  • Conserves, salses i plats preparats comercials.
  • Crema de formatge, crema gasejada, crema pastissera.
  • Embotits: pernil dolç, xoriços, fuets i patés.
  • Farines enriquides, farinetes infantils.
  • Galetes, rebosteria, pastissos, brioixeria.
  • Gelatines i substituts de l’ou.
  • Gelats, Orxata (amb additius).
  • Ghee: mantega clarificada d’origen Indi.
  • Half & Half: meitat de llet i meitat crema de llet.
  • Mantega, margarina sense especificar.
  • Recaldent™: derivat de la caseïna, utilitzat en alguns xiclets i cremes dentals.
  • Salses: Beixamel, lactonesa: feta amb llet i oli.
  • Simplesse®: substitut del greix, està fet de llet de vaca o clara d’ou.
  • Vins, licors, etc.
  • Xocolata, crema de cacau, bombons, torrons.

 

Productes que contenen o poden contenir proteïnes d’ou

  • Brous preparats i purés. El consomé està clarificat en preparats a base d’albúmina i clara d’ou.
  • Cafès amb crema (tipus capuccino).
  • Caramels i llaminadures.
  • Cereals d’esmorzar.
  • Cobertures brillants d’alguns dolços.
  • Embotits, salsitxes i carns fredes.
  • Empanada, crestes.
  • Fàrmacs: anestèsics, complexos vitamínics, gotes nasals, etc.
  • Flams, cremes. Gelats, batuts, sorbets. Gelatines.
  • Menjar per mascotes, gats i gossos, pinso per aus, menjar per peixos i aus de corral.
  • Maionesa. Salses.
  • Pa de pessic, pastisseria, brioix, bescuits, galetes, etc.
  • Pa ratllat, preparats per arrebossar. Pasta, nyoquis, etc.
  • Patés. Purés (“Potitos”).
  • Simplesse® (substitut del greix, està fet a base d’ou o de la proteïna de la llet).
  • Succedanis d’ou, ou en pols.
  • Surimi (succedani de peix).
  • Vins (clarificats amb clara d’ou).

 

Productes que contenen o poden contenir fruites:

  • Les persones al·lèrgiques a fruites han d’excloure les fruites a les quals tenen al·lèrgia, i els seus derivats com els sucs, les macedònies, els batuts, etc.
  • Les fruites, a més de consumir-se en fresc, també les trobarem com a: Gelees, compotes, melmelades, conserves, sucs, batuts, fruites escarxades, dessecades, etc.
  • La poma s’utilitza per elaborar sidra, most i aiguardents.
  • El préssec i l’albercoc són molt utilitzats en pastisseria per a l’elaboració de gelatines i cobertures.
  • La papaia i la pinya a més de consumir-se en fresc, en sucs, batuts, gelats, conserves, etc. també s’utilitzen com ablanidors de carns i en la clarificació de cervesa i altres begudes.
  • Gominoles caramels, xiclets, etc.
  • Cereals i galetes.
  • Alguns tipus de xocolata.
  • Iogurts i altres postres làcties.
  • Medicaments, especialment els xarops per nens.
  • Pastes de dents i altres productes d’higiene oral.
  • Cosmètics, xampús, cremes, etc.
  • S’ha de vigilar també amb els aromes i colorants d’origen natural que s’obtenen de matèries primeres vegetals.

 

Productes que contenen fruits secs o llavors

  • Cremes de fruits secs (pasta d’ametlla, o productes com la Nocilla®, Nutella®).
  • Extractes naturals de fruits secs.
  • Farina de fruits secs (ametlla, cacauet, nou, etc.).
  • Fruits secs artificials Nu-Nuts™ són cacauets als quals se’ls ha tret el gust per després afegir-los sabor d’un fruit sec com nous o pacanes.
  • Gianguja: Barreja de nous que s’usa en alguna xocolata.
  • Gomasio: sal marina amb llavors de sèsam.
  • Mantega de fruits secs (mantega d’anacard, d’ametlla, de cacauet).
  • Massapà: Pasta d’ametlla, sucre i ou.
  • Marrons glacés: dolç fet amb castanyes.
  • Olis de fruits secs no refinats (nous, sèsam).
  • Orxata d’ametlla.
  • Praliné: és la pasta resultant de triturar fruits secs i sucre.
  • Salses (barbacoa, pesto, romesco, xatonada…).
  • Salsa Satay (cacauets).
  • Tahini: Pasta de sèsam.
  • Aliments ètnics (menjar indi, indonesi, hindú ,tailandès, vietnamita, xinès). Així com guisats típics de casa nostra com pollastre rústic o qualsevol guisat que porti picada.
  • Aromes naturals i artificials.
  • Brous preparats i purés.
  • Caramels i llaminadures.
  • Cereals per esmorzar, crackers, muesli.
  • Dolços, en general poden estar contaminats amb fruits secs.
  • Embotits, salsitxes, carns fredes, patés
  • Formatges aromatitzats (amb nous).
  • Gelats, batuts, sorbets.
  • Hamburgueses vegetals.
  • Hummus: paté de cigrons que pot portar tahini.
  • Margarines vegetals poden tenir oli d’algun fruit sec o llavor.
  • Pa de llavors.
  • Pastes salades.
  • Pans d’hamburgueses, la majoria contenen sèsam.
  • Salses (xili, guacamole, etc.).
  • Tempeh: pasta de soja que pot portar sèsam.
  • Xocolata la majoria poden contenir traces.

 

Els pediatres al·lergòlegs recomanen extremar les precaucions per prevenir una possible ingesta accidental i per a això han editat la guia Navidades felices y seguras para niños alérgicos a alimentosque està disponible a la pàgina web de la Sociedad Española de Inmunología Clínica, Alergología y Asma Pediátrica

Bons i segurs àpats de Nadal!

 

Marta Azuara

DUI Pediatria. ABS Malgrat-Palafolls

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s