Joguines per infants   majors de 10 anys

Arriba una època plena de màgia, ideal per compartir molts moments en família. Comença també el “bombardeig“ d’anuncis a la televisió de possibles regals  i als infants els arriben múltiples catàlegs de joguines.

Però quan arriba el moment de fer regals, a vegades és una mica complicat. Tots tenim més o menys clar les joguines que poden agradar o distreure als més petits de la casa, però… què passa quan els nostres infants van creixent? Quina joguina és la més adient?

Els jocs i la forma de jugar a canviat molt al llarg del temps. Els nostres joves han crescut acompanyats pel gegant de la tecnologia, per aquesta i altres raons han canviat els jocs de carrer pels jocs de pantalla.

Hi ha diferents tipus de joguines 

 • Joguines d’exercici: serveixen per a practicar determinades conductes mitjançant el moviment.  Aquestes joguines afavoreixen el desenvolupament de la psicomotricitat,  l’atenció visual i auditiva, etc. (p.ex.: sonalls, centre d’activitats per lactants).
 • Joguines simbòliques: Permeten la representació i la imitació dels adults o el «fer com si …».(p.ex: nines, cuinetes…).
 • Joguines de construir: Es tracta d’ajuntar diferents elements per tal de construir objectes, molts útils entre els 4 i 7 anys i en edats més avançades amb muntatges més complexos (p.ex: trencaclosques, LEGO…).
 • Jocs de regles
 1. Joc de Regles simples: a partir dels 4 anys són  capaços de seguir consignes i respectar unes regles senzilles, com esperar el seu torn. Dins d’aquest grup s’inclouen jocs d’atzar i de competència com el parxís, l’Oca, el dominó i altres jocs de taula i al mateix temps s’inclouen els esports (quant a activitats reglades).
 2. Joc de Regles complexes: característics del món adult. Comencen a despertar l’interès del nen al voltant dels 7 anys. Es caracteritzen per ser jocs i joguines que requereixen certa estratègia. (p.ex: joc d’escacsjoc d’estratègia, joc de deducció…).

 

Què podem regalar a un nen/ a partir dels 10 anys?

Dels 8 a 11 anys  estan en una etapa de preadolescència en la qual desenvoluparan la seva  pròpia personalitat. Tenen cada cop més independència i capacitat per organitzar el seu temps.

És important estimular la pràctica d’esports i exercici a l’aire lliure, per millorar el seu estat físic i mental i canalitzar l’excés d’energia, l’estrès per estudis o pels canvis corporals que desenvolupen.

La lectura és una altra afició que s’ha de fomentar.

Les consoles i els videojocs formen part de la nostra vida i no les podem excloure. S’han de conèixer i saber-los utilitzar. Hi ha jocs que entretinguts i  divertits que a la vegada requereixen una alta capacitat de concentració i estimulen habilitats motores fines, l’orientació espacial i la sincronia de moviments. És important seguir les recomanacions sobre l’edat mínima recomanada i triar els de contingut més atractiu pel nen, evitant els violents. És important establir el temps d’ús dels videojocs en particular i les pantalles en general.

Busquem els jocs i les joguines que cada infant necessita.

A l’hora de triar una joguina és molt important conèixer els interessos dels infants a qui va dirigida. Assegurar-vos que sigui adequada a la seva etapa de desenvolupament. En aquest període trieu joguines educatives que els ajudin a augmentar l’autoestima, expressar sentiments, millorar habilitats motores, cognitives i socials, fomentar la curiositat, entre altres aspectes.

En definitiva triar la joguina més adient per a cada infant. Algunes recomanacions de joguines a aquesta edat són:

 • Joguines esportives: raquetes, pilotes, baldufes…
 • Bicicletes de 2 rodes, monopatins, patins…
 • Joguines manuals i per modelar
 • Consoles i videojocs
 • Construccions “complexes” de metall, maquetes
 • Jocs de taula d’estratègia i reflexió
 • Pel·lícules, música, material de dibuix…
 • Cotxes teledirigits
 • Jocs d’experiments

Maria Isabel Rios Cuevas

DUI Pediatria

ABS Malgrat-Palafolls

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s