L’ús racional dels antibiòtics a pediatria

En el cas de pediatria se sap que al voltant de tres quartes parts de totes les receptes mèdiques extrahospitalàries, són per cinc malalties: otitis mitjanes, sinusitis, quadres de tos/bronquitis, faringitis i infeccions inespecífiques de vies respiratòries superiors, on es prescriuen antibiòtics, tot i que moltes d’aquestes malalties són causades per virus. Els nens tractats  no apropiadament  amb un antibiòtic tenen més risc de convertir-se en portadors de bacteris resistents.

En diversos estudis s’ha detectat que la pressió per part dels pares i de la indústria farmacèutica, són factors importants a l’hora de receptar un antibiòtic.

Un ús inadequat dels antibiòtics pot produir efectes adversos en el pacient que els rep i produeix un augment de les resistències microbianes, mecanismes desenvolupats pels bacteris per tal que els antibiòtics deixin de fer efecte. D’aquesta manera deixen de ser efectius en malalties que prèviament sí que ho eren. Com major és l’ús dels antibiòtics més s’afavoreix la selecció de bacteris resistents, per això és important el seu ús justificat. Les resistències són altes al nostre país i es consideren un problema sanitari greu

Per assolir un ús prudent dels antibiòtics es precisa la col·laboració de tots els que participem en l’atenció i cura dels pacients: dels professionals sanitaris, i en el cas dels nens, de les seves famílies. Per tal de promoure un ús prudent d’antibiòtics, des de l’Associación Española de Pediatría de Atención Primaria (AEPap) es vol contribuir a augmentar els coneixements sobre aquest tema amb els missatges inclosos en un Decàleg que diu:

  1. Els antibiòtics han salvat milions de vides. És imprescindible usar-los adequadament perquè segueixin sent útils.
  2. Són només efectius per a les infeccions causades per bacteris. La majoria de les infeccions infantils són causades per virus i per això no es curen ni alleugen amb antibiòtics.
  3. La febre no es tracta amb antibiòtics. La seva presència no vol dir que siguin necessaris.
  4. La llei prohibeix vendre antibiòtics sense recepta. Només el metge els pot prescriure. No s’ha de prendre sense la seva supervisió.
  5. No s’han d’usar els antibiòtics que hagin sobrat d’altres tractaments. Aquests s’ha de dur a un punt SIGRE (punts de recollida a les farmàcies) per al seu reciclatge.
  6. Els antibiòtics s’han de prendre en les dosis, pautes i durant el temps que hagi recomanat el metge.
  7. No s’han de suspendre els antibiòtics encara que desapareguin els símptomes de la malaltia, excepte per indicació mèdica.
  8. Els antibiòtics són medicaments segurs però en alguns casos poden tenir efectes secundaris o produir al·lèrgies. En aquests casos s’ha de consultar al metge.
  9. Els antibiòtics mal usats deixen de ser efectius perquè els bacteris es fan resistents als seus efectes. Això suposa un problema sanitari greu.
  10. Els antibiòtics s’han d’utilitzar amb certes precaucions durant l’embaràs i la lactància. Aquestes circumstàncies han de ser comunicades al seu metge.

 

Dr. Josep Anton López

ABS Calella

Servei de Pediatria

Corporació  de Salut del Maresme i la Selva

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s