Primer llet materna, i després? Alimentació complementària els primers anys de vida

 

 Els humans som animals mamífers i, com a tals, la nostra alimentació inicial és la llet materna. Però, passat el període d’alletament, la nostra alimentació esdevé molt variada. Aquesta variació inclou aliments d’origen molt divers: verdures, llegums, hortalisses, fruites, cereals, peix, carn, ous, etc. Aquests aliments, d’acord amb els diferents patrons culturals de la humanitat, es cuinen i mengen de formes molt diverses. Els infants que inicialment només s’alimenten de llet hauran d’aprendre a menjar aliments amb gustos, olors i textures molt diferents i no iguals en tot el món. Convé tenir present que els àpats són molt més que un acte de nutrició; es converteixen en un espai de comunicació, de contacte, de relació i d’afecte amb els pares i germans.

 

Quan i com?

El quan i com s’incorporen aquests aliments diferents de la llet en l’alimentació ha anat variant al llarg del temps. Darrerament l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha publicat un document referent a l’alimentació en la primera infància que recull les principals recomanacions fetes per les societats científiques pediàtriques europees. Aquestes recomanacions proposen alguns canvis en la introducció de l’alimentació complementària respecte al que s’ha anat fent  tradicionalment.

 

Per una banda, el concepte més destacable és el reforçament de la importància de l’alletament matern durant aquest període. D’altra banda, per tal d’assegurar una alimentació no deficitària en algunes vitamines i minerals es recomana iniciar l’alimentació complementària no més enllà dels 6 mesos d’edat ni abans dels 4 mesos d’edat. D’acord amb aquestes dues idees es suggereix que durant els primers 6 mesos de vida l’alimentació es fonamenti en l’alletament matern exclusiu i, com a alternativa l’alletament amb una fórmula per a lactants. I al voltant dels 6 mesos d’edat iniciar una alimentació complementària a l’alletament.

 

Què hi ha de nou?

Alguns dels canvis que aporten les noves recomanacions es refereixen a les característiques d’aquesta alimentació complementària. Fins fa poc temps s’indicava una introducció esglaonada i molt reglamentada de l’alimentació complementària; és la seqüència habitual de fruites, cereals sense gluten, verdures, gluten… En les darreres recomanacions, a partir dels 6 mesos s’aniran incorporant a la dieta dels lactants els diferents aliments que conformen la dieta habitual de la família sense la rigidesa d’haver de seguir una seqüència fixa d’introducció de nous aliments. Cal destacar també el fet que, a partir dels 6 mesos, convé anar variant les textures dels aliments i tendir a evitar els aliments molt triturats. Cal continuar sent molt curós en la prevenció d’accidents com l’ennuegament evitant l’administració de fruits secs o trossos grossos de fruita o de carn.

 

Pel que fa a les farinetes, fins ara no hi ha cap estudi que hagi demostrat que evitar el gluten durant uns mesos tingui cap efecte protector de cara al desenvolupament posterior d’una Celiaquia. Per tant, a partir dels 6 mesos d’edat, es recomana introduir cereals amb l’única precaució de fer-ho de manera progressiva.

 

Com ho fem nosaltres?

El Servei de Pediatria –Pediatres, Diplomats en Infermeria i Nutricionista- de la Corporació de Salut del Maresme i La Selva hem actualitzat les recomanacions per a l’alimentació en la primera infància d’acord amb les darreres publicacions científiques i de l’Agència de Salut Pública de Catalunya. Els equips pediàtrics dels CAP són els professionals encarregats de recomanar en cada cas la millor pauta d’introducció de l’alimentació complementària. Aquests professionals són molt competents i solvents per resoldre tots els dubtes que es puguin plantejar en alimentació infantil i, sense cap mena de dubte, adaptaran les recomanacions generals a la realitat personal i familiar de cada infant.

 

 

 

Dr. Amadeu Roca

Gastroenteròleg pediàtric

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s