EL NEN AMB “XIULETS”

En algunes ocasions, podem sentir els infants fer sorolls mentre respiren o amb la tos. La majoria de vegades es tractarà de sorolls de la via respiratòria més alta, causats per l’ocupació d’aquesta per mucositat i secrecions. Els veritables “xiulets”, que es coneixen com a sibilàncies en llenguatge mèdic, són causats per l’estretament bronquial, i se senten com un soroll de xiulet, habitualment en l’expiració (quan surt l’aire dels pulmons), però de vegades també durant la inspiració (quan entra l’aire als pulmons).

En aquesta situació probablement l’infant tingui una bronquitis o una crisi asmàtica, que són quadres causats per la inflamació de la mucosa de la tràquea i els bronquis. A part dels “xiulets” pot presentar tos i un grau variable de dificultat respiratòria.

Què els causa?

En els infants les bronquitis solen ser causades per infeccions, en el 90% dels casos víriques. Per això són més freqüents en època hivernal, que és quan hi ha més circulació de virus respiratoris. Hi ha un grup d’infants que, després d’haver patit una bronquitis en època de lactant, presenten tendència a fer episodis recurrents de “xiulets” coincidint amb refredats.

En alguns casos, en els al·lèrgics als àcars de la pols, pòl·lens, fongs, epitelis d’animals… o altres al·lèrgens respiratoris, l’exposició a aquests al·lèrgens també pot ocasionar un quadre similar.

Com es tracta?

El tractament és de suport. En alguns casos caldran fàrmacs inhalats que dilatin el bronqui per tal de millorar els símptomes, i si és més greu, antiinflamatoris com els corticoides. Ocasionalment poden estar indicats els antibiòtics si es creu que la infecció pot ser causada per bacteris. Si l’infant presenta molta dificultat per respirar, pot requerir ingrés per administrar oxigen o fins i tot suport per respirar.

 

Es poden prevenir?

Sí. En primer lloc cal evitar l’exposició a tabac i altres irritants ambientals. Cal realitzar les mesures d’higiene habituals davant les infeccions respiratòries (rentat de mans, cobrir-se la boca en tossir, utilitzar mocadors preferiblement d’un sol ús, etc.).

En pacients amb al·lèrgies ambientals conegudes cal evitar l’al·lergen implicat.

Si les bronquitis són molt freqüents, pot estar indicat un tractament farmacològic preventiu que es realitza de forma diària en la temporada de més risc de patir-ne.

En casos determinats d’infants que acudeixen a llar d’infants, pot estar recomanat treure‘l durant una temporada d’aquesta si els episodis són molt freqüents o greus.

Què hem de fer si sentim “xiulets”?

  1. En primer lloc hem de netejar bé la via respiratòria, bé amb rentats nasals amb sèrum fisiològic o aigua salina o mocant-se adequadament en els nens més grans.
  2. Si el nen té febre administrar un antitèrmic.
  3. Si ha tingut episodis previs i reconeixem els mateixos símptomes, o bé si ho tenim pautat pel metge, es pot iniciar el tractament inhalat, en cas que sigui la primera vegada que sentim sorolls d’aquest tipus caldria sol·licitar visita amb el vostre pediatre per tal de valorar-ho.

 

Dra. Mª Belén Caurín Saboya

Unitat de pneumologia infantil

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i La Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s