El pa

El pa constitueix una font important d’hidrats de carboni. En una dieta equilibrada, almenys el 50% de les calories totals hem de procedir dels hidrats de carboni, la qual cosa equival a 5-6 racions diàries. El pa també aporta una certa quantitat de proteïnes d’origen vegetal, així com vitamines hidrosolubles del grup B i minerals com el fòsfor, el magnesi i el potassi, a més de ferro, calci, iode, zinc i fibra dietètica (3,5 g/100 g el pa blanc i 7,5 g/100 g, el pa integral).

El pa és un aliment que es pot incloure en la dieta diverses vegades al dia, això ens va ajudar a mantenir l’equilibri dels nutrients necessaris, hidrats de carboni, proteïnes i greixos.

S’aconsella que els cereals o derivats (pa, arròs, pasta de sopa…) que aportem a la nostra dieta siguin preferiblement integrals.

Quins ingredients té el pa?

  • La farina que és l’ingredient fonamental, pot obtenir-se de diferents cereals.
  • El llevat: És necessari per fermentar la massa i produir un pa més lleuger i esponjós. També s’elaboren “pans” sense llevat, se’ls diuen pa àzim.
  • Aigua.
  • Sal.

Es solen afegir altres ingredients, bé amb la intenció de millorar la fermentació, com pot ser el cas del sucre, o per millorar el sabor, pa especiat. És freqüent que se li afegeixin altres elements com a grasses, llavors diverses (pipes de gira-sol, sèsam…), fruites, llet en pols, ou…

Quins tipus de pa existeixen i quins beneficis ens poden aportar?

Existeixen molts tipus de pa al mercat.  És important saber quin tipus de pa consumeixes per poder triar el més convenient segons les necessitats de cada persona o família.

Pa blanc

És el més conegut i habitual. Trobem en aquest tipus el pa de barra, l’artesanal o rústic, la baguet… És apetible, saludable i molt nutritiu. Fabricat principalment amb farines de blat. Ens aporta energia, calma la gana, per la qual cosa és ideal per abans i després de realitzar exercici i com a acompanyament  en els menjars principals. Molt millor si és artesà i no precuit. La majoria dels no artesans, es fabriquen amb altres ingredients a més dels bàsics, cal tenir especial atenció amb les al·lèrgies (alguns tipus de pa poden contenir llet).

Pa integral

S’usen farines integrals per a la seva elaboració, i per tant, són més rics en vitamines, minerals i fibra que el pa blanc, ja que s’empra farina produïda a partir del gra de cereal complet sense refinar. Conté vitamines del grup B, importants per al sistema nerviós, minerals com el fòsfor, calci, magnesi i potassi. Com tots els aliments rics en fibra milloren el restrenyiment, poden prevenir el càncer de còlon i millorar els nivells de colesterol en sang. No és aconsellable si es pateixen alteracions del tracte intestinal.

Pa amb segó

No és el mateix que el pa integral i per tant no té les mateixes propietats. El pa amb segó es fa amb farina refinada a la qual se li afegeixen fragments de segó, i per tant, segueix sent un tipus de pa blanc, però amb una major aportació de fibra. Ideal per a persones amb restrenyiment lleu o moderat i a les quals no els agrada el pa integral.

Pa no llevat

És un pa que s’elabora sense llevat. És un pa més compacte i la seva digestió és més lenta i pesada, encara que aporta gran sacietat, no es recomana a persones amb dificultats en la digestió, especialment indicat per a persones que han de cuidar el seu pes o amb molt apetit. Alguns exemples d’aquest tipus són: xapata, coques de blat de moro, pita…

Pa de sègol

És més compacte que el de blat a causa que els cereals de sègol conté menys gluten. És de color fosc, amb un sabor relativament amarg i una textura menys esponjosa. Té menys proteïnes i grasses, però més hidrats de carboni i fibra que el de blat. Contribueix a millorar la circulació de la sang, ja que conté àcid linoleic, per la qual cosa està indicat en pacients amb problemes d’hipertensió i malalties cardiovasculars. Disminueix l’absorció de sucres simples,  és recomanable per a les persones diabètiques. Aporta nutrients a l’organisme, com la vitamina A i B, el fòsfor, el zinc o el magnesi, per la qual cosa pot ser d’utilitat en pacients amb ansietat.

Pa de blat de moro

És un pa sense gluten, ja que s’elabora amb farina de blat de moro. El que ho converteix en l’opció ideal per a persones celíaques o intolerants al gluten. És recomanable per a tota la població, ja que el blat de moro conté carotens que tenen un cert factor de protecció front alguns tipus de càncer.

Pa de civada

És un pa molt nutritiu i energètic, ric en proteïnes, vitamines del grup B i minerals, en el qual destaca el magnesi. S’aconsella per a estats depressius, convalescents, anèmics i en casos de retenció de líquids pel seu efecte diürètic.

Pa d’espelta

És una varietat de blat que actualment està molt de moda, sobretot en la fleca ecològica. És molt ric en fòsfor, magnesi i calci. El seu consum regular pot disminuir els nivells de colesterol. Sol tolerar-se millor que els pans de blat clàssics.

Pa de motlle

S’utilitza farina de blat per a la seva elaboració afegint a la barreja llet i més greix perquè es mantingui més tendre durant més temps, però té el mateix valor calòric. És ideal per a persones amb dificultat per mastegar i nens petits.

Pa torrat o torradeta

S’elabora a partir d’un pa bàsic, blanc, integral, … Després de la seva cocció habitual es parteix en llesques i es torra.  Això  el que provoca és una deshidratació del pa perquè la seva conservació sigui més elevada. És de fàcil digestió i el seu alt efecte saciant ho converteix en un aliat ideal en els règims de pèrdua de pes i persones amb problemes digestius…

Pa amb nous, pipes, llavors…

Sobre la base d’un pa blanc, integral…, es pot afegir a la massa llavors, fruita seca… Aquest pa aporta beneficis afegits com a energia perllongada, magnesi i antioxidants, que combaten la fatiga mental. Depenent de la fruita o llavor que afegeixim al pa, canviarem les seves propietats.

Pa sense sal

Una dieta pobre en sodi no implica renunciar al pa. Si ets hipertens, aquest és el tipus de pa que has de prendre.

Bon profit!

 

Marta Azuara

DUI CAP Palafolls

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s