Dia Mundial contra l’Hepatitis: “Eliminar l’Hepatitis”

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) celebra com cada any el 28 de juliol el Dia Mundial contra l’Hepatitis. Aquest any el lema és “Eliminar l’Hepatitis”. Amb motiu d’aquesta data l’OMS ha publicat l’“Informe Global sobre l’Hepatitis de 2017” que mostra les dades sobre la situació mundial d’aquesta malaltia.

 

  • L’hepatitis viral causa 1,34 milions de morts (una xifra comparable a les morts anuals causades per la tuberculosi, el VIH i la malària).
  • 325 milions de pacients viuen amb hepatitis viral (aproximadament el 4,4% de la població mundial).
  • Només el 9% de les persones que viuen amb hepatitis B i el 20% de les que viuen amb hepatitis C s’han sotmès a proves i coneixen el seu estat.
  • Les principals causes de les noves infeccions per hepatitis C són els procediments sanitaris arriscats i l’ús de drogues injectables, que representen la major part dels 1,75 milions d’infeccions

 

L’informe posa també de manifest que mentre, des de l’any 2000, les morts per hepatitis viral han augmentat en un 22%, les morts degudes a altres malalties, com la tuberculosi, la malària i el VIH, han disminuït. L’informe fa una crida a adoptar mesures específiques i urgents tant a escala  regional com nacional. I aquest any la crida és “Eliminar l’Hepatitis”.

 

El terme hepatitis no fa referència a cap malaltia concreta, sinó que es refereix a una lesió del fetge originada per un procés inflamatori que afecta les cèl·lules hepàtiques, els anomenats hepatòcits, com explica el Dr. Roca en el post del nostre blog “Cuidant infants”: “Les hepatitis. Les malalties inflamatòries del fetge”.

 

Catalunya es troba entre les regions d’incidència mitjana de l’Hepatitis. Els informes dels darrers anys posen de manifest taxes d’incidència al voltant del 5 per 100.000 per l’Hepatitis A i del 2 per 100.000 per l’Hepatitis B. La introducció de les vacunes contra l’Hepatitis A i B en el Calendari de Vacunacions Sistemàtiques de la Generalitat de Catalunya, el seguiment de les embarassades i dels nadons afectats i l’estricte control sanitari de les donacions de sang ha fet disminuir la incidència de la malaltia a casa nostra, però encara representa un greu un problema de salut.

Dr. F. Codina Garcia

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Mareme i la Selva

Deixa un comentari