Exercici físic i esport en els infants amb cardiopaties congènites

Les cardiopaties congènites són aquelles malalties de l’estructura i/o funcionament del cor, presents des del moment de néixer. Les cardiopaties congènites ocasionen en el cor de diferents defectes i són el tipus d’anomalia congènita més comuna.

La incidència que s’ha estimat d’aquestes patologies està entre 4 i 12 pacients per cada 1.000 nens nascuts vius; i són la causa més freqüent de mort durant el primer any de vida.

Els avenços mèdics, el diagnòstic precoç i les millores en el tractament d’aquestes malalties, ha permès que els infants cardiòpates tinguin un millor estat físic i una millor qualitat de vida, i d’aquesta manera puguin realitzar tota mena d’exercicis i activitat física.

Actualment no es pot dictaminar a priori quins infants cardiòpates poden i quins no poden fer exercici físic, ja que això dependrà de la quantificació de l’esforç pel cor durant aquesta activitat,  les demandes metabòliques de cada esport, i sobretot la gravetat de la cardiopatia.

De vegades, els primers símptomes aquestes cardiopaties apareixen durant l’exercici físic, aquesta és una de les raons per les quals es fan les proves d’esforç. La prova d’esforç és una exploració on es valora la resistència a l’activitat i on s’estudia l’aparició d’arítmies o problemes isquèmics que faria contraindicar l’esport aquests casos.

A l’hora de fer aquesta valoració, s’ha de tenir en compte quin tipus d’esport o activitat que vol realitzar l’infant, i la fisiologia d’aquest en relació amb la seva cardiopatia. Cada pacient és únic i dependrà de la seva patologia la possibilitat o no de realitzar una determinada activitat.

No hi ha una resposta absoluta i única per determinar  quina activitat  és segura o quina no. Però si es poden fer algunes recomanacions tenint en consideració la classificació dels esports segons la càrrega estàtica o dinàmica que tenen i la classificació de les cardiopaties en funció de la seva gravetat.

  • Cardiopaties benignes: No és necessària cap restricció de l’activitat física ni de l’esport de competició. Comunicació interventricular, o interauricular, prolapse lleu de la mitral…
  • Cardiopaties lleus: Estan permeses les activitats recreatives i poden fer esports de competició sempre i que quan estiguin cansats parin. La competició intensa només es permetrà després de la prova d’esforç normal. Com l’Estenosi pulmonar moderada, la Hipertensió arterial sistèmica. Insuficiència mitral i/o aòrtica moderada…
  • Cardiopaties moderades: En aquestes poden patir risc si fan exercici intens, tot i així estan permeses les activitats recreatives poc intenses. La competició intensa està prohibida; només se’n podrà fer si és moderada o lleu. Es recomana esport de baixa càrrega estàtica i de baixa o mitjana càrrega dinàmica. Com la Hipertensió pulmonar, les Cardiopaties cianòtiques (tetralogia de Fallot) o Insuficiència aòrtica severa…
  • Cardiopaties greus: Només podran fer activitats recreatives lleus sempre que la prova d’esforç sigui correcte. En aquest grup es troben cardiopaties que estan associades a la mort sobtada, per tant descartarem totalment l’activitat, com la Miocardiopatia Hipertròfica severa, la Coartació Aòrtica, la Síndrome de Marfan, etc.

 

Com a norma de prudència els infants anticoagulants no haurien de fer esports de contacte, ni tampoc ho podran fer els infants que han estat operats fa menys d’un any, per minimitzar riscos.

En conclusió, la majoria dels infants poden i han de fer esport i activitat física, sempre que segueixin les recomanacions individuals del seu cardiòleg. Tanmateix els pares i professors han d’estar informats que poden i no poden fer aquests infants per tal d’evitar problemes.

La col·laboració dels metges i infermeres amb la família i els professors és fonamental per a la integració adequada dels infants cardiòpates.

 

Càrrega dinàmica baixa Càrrega dinàmica mitjana Càrrega dinàmica alta
Càrrega estàtica baixa Golf

Petanca

Billar

Beisbol

Voleibol

Ping-pong

Tenis dobles

Carrera continua

Tenis

Futbol

Càrrega estàtica mitjana Equitació

Arc

Submarinisme

Rugbi

Carrera de velocitat Patinatge

Salt d’alçada

Natació

Basquet

Hoquei

Carrera mitja distància

Càrrega estàtica alta Llançament

Gimnàstica esportiva Judo, karate

Halterofília

Escalada

Vela

Esquí

Culturisme

Lluita

Taekwondo

Ciclisme

Rem

Boxa

Decatló

Carrera

Patinatge

Taula 1: Classificació d’esports segons la càrrega.

 

Alba Galdón

Estudiant del Grau d’Infermeria

Universitat de Girona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s