Prepareu el vostre viatge

 

Les vacances són una oportunitat per a viatjar a països exòtics i llunyans amb, o sense nens.  Abans, durant i després del viatge heu de prendre mesures de protecció per evitar ensurts, que variaren depenent del vostre destí.

 

Abans del viatge

Centres d’atenció al viatger Internacional, ofereixen als viatgers internacionals, prevenció i seguretat sobre el risc de contagi de malalties pròpies dels països que es tingui previst visitar i conèixer. Per poder adreçar-vos aquests centres heu de demanar cita prèvia entre 1 i 3 mesos abans de començar el viatge. Podeu demanar cita a través del següent enllaç. https://www.ics.gencat.cat/salutinternacional/, i també podreu consultar els diferents centres del nostre territori a: salutweb.gencat.cat/ca/el_departament/organitzacio/adreces_i…/centres_vacunals/

En aquests centres revéreu.

 • Recomanacions personalitzades, tenint en compte el lloc de destinació, tipus de viatge i duració i les característiques pròpies de cada persona (infants, malalts crònics…).
 • Explicacions sobre mesures de protecció, precaucions higièniques, indicacions respecte a la ingesta d’aliments, hidratació… depenent del país a visitar.
 • Vacunació, si aquesta és necessària, seguint les indicacions de les autoritats sanitàries, així com la profilaxi antipalúdica, si s’escau.
 • Si ho desitgeu, podreu adquirir en el mateix centre, aquells productes indicats durant els consells com a mesures de protecció.

Assegurança sanitària.  En quasi tots els països de la Comunitat Europea podeu rebre atenció sanitària amb la Targeta Sanitària Europea, que podeu sol·licitar a la Web http://www.seg-social.es/Internet_1/Trabajadores/PrestacionesPension10935/Asistenciasanitaria/DesplazamientosporE11566/TSE2/index.htm

Si viatgeu fora de la Unió Europea, valoreu contractar una assegurança sanitària pel viatge.

Farmaciola.  Quan es viatgi amb infants és important portar una petita farmaciola amb alguns medicaments bàsics com ara, paracetamol, ibuprofèn, repel·lent d’insectes, pomades per picades, gases, tiretes, termòmetre… Si vosaltres o el vostre infant preneu alguna medicació crònica o la podeu necessitar durant el viatge cal afegir-les a la farmaciola.

Demaneu un informe mèdic si el vostre infant pateix algun tipus d’al·lèrgia o pateix alguna malaltia crònica i porteu-lo junt amb el  llibre de vacunacions i la resta de documents del nen.

Roba. Si heu de viatjar a un país càlid i amb presència de mosquits, heu de posar roba còmoda a la maleta, preferiblement de cotó i amb colors clars. Els tons foscos criden l’atenció dels insectes. També és fonamental calçar sabates tancades o botes altes, sobretot en zones pantanoses. És recomanable portar camises de màniga llarga per evitar les picades de mosquits o insectes que poden contagiar diverses malalties.

Tampoc oblideu portar alguna roba d’abrigar i per protegir-se de la pluja que en alguns llocs pot ser forta, així com les ulleres de sol, la gorra i protecció solar.

 

Durant el viatge

Normes d’alimentació. L’anomenada diarrea del viatger és una malaltia molt freqüent , quasi el 80% dels viatgers la pateixen i pot esgarrar el vostre viatge. La persona afecta presenta quatre o més deposicions toves al dia que es poden acompanyar de nàusees, vòmits, dolor abdominal i febre. La millor mesura per no patir aquesta malaltia és la prevenció. Heu de seguir alguns consells com:

 • Beveu aigua, procedent d’envasos segellats.
 • Eviteu el gel en les begudes i feu servir aigua potable per rentar els aliments o rentar-se les dents.
 • No compreu aliments en parades de carrer o altres establiments, on la manca d’higiene sigui evident.
 • Bulliu la llet no pasteuritzada.
 • Mengeu aliments cuinats i assegureu-vos que estiguin totalment fets i que no hagin estat durant hores a temperatura ambient.
 • Renteu i peleu totes les fruites i verdures que consumiu i eviteu aquelles que tinguin la pell danyada.
 • Eviteu les amanides, els ingredients poden haver-se rentat amb aigua contaminada.
 • Eviteu els aliments que puguin haver estat exposats a mosques o altres insectes.
 • Eviteu els mariscs no cuinats i els plats que continguin ou o carn blanca o vermella crus o poc fets.

Tractaments. Un altre problema de salut que podeu patir por ser derivat per les picadures d’insecte. En algunes zones les picadures d’insecte poden transmetre malalties, protegir-vos bé amb repel·lents ,roba adequada, mosquitera…. i preneu els tractaments preventius si la zona a visitar en endèmica en alguna d’aquestes malalties com la malària.

Protecció solar. No oblideu protegir-vos del sol amb cremes solars i roba adequada  per vosaltres i els vostres infants; el sol pot produir cremades importants que poden impedir que gaudiu d’un bon viatge. Recordeu que en zones de calor intensa la hidratació és molt important, porteu sempre ampolles d’aigua i oferiu-li als infants per prevenir cops de calor.

 

Després del viatge

Tractaments mèdics. Alguns dels medicaments cal prendre’ls fins alguns dies després de tornar del viatge. És import que compliu el cicle del tractament, per prevenir-vos correctament d’algunes malalties com ara la malària.

Si durant les setmanes pròximes a la tornada del viatge us trobeu malament,  consulteu al vostre centre de salut i recordeu al professional que us atengui on heu viatjat i quant temps fa que heu tornat.

Dr. F.Codina Garcia

DUI Marta Azuara

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s