Conciliació familiar

Trobar l’harmonia entre en món laboral i el familiar encara avui és un repte.

La situació actual més freqüent és que moltes parelles treballen els 2 fora de casa i que els avis són una peça fonamental en la cura dels seus néts. Així doncs s’explica que la taxa de natalitat a Espanya és d’1,39 fills per parella (una de les més baixes d’Europa). I una altra realitat és que la dona porta la major part de “càrrega “de ser mare. Segons un estudi del 2017 anomenat” Maternitat i trajectòria professional” elaborat per l’escola de negocis IESE (Institut d’Estudis Superiors de l’Empresa) i amb suport dels  Laboratoris Ordesa, d’un total de 8.500 persones (pares i mares) enquestades van obtenir els següents resultats:

 • 53% dones consideren que ser mares els ha impedit una major projecció professional.
 • 60% dones opinen que tot i treballar els 2 fora de casa a jornada completa la situació de l’home respecte a les feines de la llar i la criança dels nens és més còmode.
 • 70% dones assumeix que estan sobrecarregades de feina dins i fora de la llar.
 • 90% denuncia la falta de flexibilitat a les empreses per conciliar amb la família.
 • 97% creu que les ajudes públiques a la maternitat són poques o insuficients.

Tot això reforça el fet que la meitat de les dones reconeix haver tingut menys fills dels que volia i que una de cada 4 renuncia a ser mare.

La Llei 39/1999 de conciliació laboral i familiar intenta ajudar als pares però no sempre aquests drets són coneguts pels treballadors. Són els següents:

 • Permís de paternitat

És de 4 setmanes i es cobra el 100% del sou (cal estar afiliat a la Seguretat Social i haver cotitzat 180 dies dintre dels 7 anys anteriors o 360 dies cotitzats durant la vida laboral). Si s’està cobrant l’atur, aquest queda suspès mentre es cobra el de paternitat i no es perd.

Es busca afavorir la corresponsabilitat en la cura dels fills. El 96% d’excedències per cura dels fills les demanen les dones.

 

 • Permís de maternitat

És de 16 setmanes i es cobra el 100% de la nòmina (s’exigeix haver cotitzat 180 dies els últims 7 anys o 360 dies en tota la vida laboral. Si la mare té menys de 21 anys no s’exigeix període mínim i si té entre 21 i 26 anys es demanen 90 dies cotitzats. Si no treballa o no ha cotitzat cobrarà IPREM (indicador públic de renda d’efectes múltiples) 42 dies naturals: 532,51 euros al mes.

 

 • Mesures de seguretat per embarassades i lactants

Segons recull la Llei de Prevenció de Riscos Laborals per dones embarassades o en període de lactància: prohibició de treball nocturn i d’hores extres. Tot i que aquest dret no s’observa en alguns centres de treball. Sí que s’ha avançat en l’exempció de guàrdies en aquest període cobrant el mateix.

 

 • Permís de lactància

Per lactància d’un fill menor de 9 mesos les treballadores tenen dret a 1 h al dia d’absència de la feina per cada 8 h treballades.

 

 • Reducció de jornada

La Llei de Conciliació  recull el dret a reduir la jornada per cuidar nens fins als 8 anys. És un dret no retribuït que vindrà acompanyat de la reducció salarial professional corresponent a les hores que no es deixen de treballar.

Cal 1 any d’antiguitat a l’empresa per poder-lo sol·licitar. Un mínim de 4 mesos i màxim de 3 anys seguits per cada fill fins a un màxim de 5 anys. A vegades pot variar segons el conveni professional de l’empresa. Està més reconegut que canviar l’horari laboral.

 

 • Modificar horari laboral

Es pot demanar però l’empresa es pot negar, ja que depèn del conveni col·lectiu d’aplicació o si no existeix de l’acord entre les parts.

 

 • Excedència

Es pot sol·licitar per maternitat, per paternitat o per cura d’un familiar malalt o depenent. Es guarda el  lloc de treball almenys un any. Aquest període compta com a cotitzat, si és per cuidar fills (màxim 2 anys) o altres familiars (1 any).

 

 • Ajudes a autònoms

Poden gaudir del permís retribuït per maternitat o paternitat igual que la resta de treballadors.

 

L’experiència de ser mare i/o pare és única i irrepetible però les condicions laborals i legals a vegades no fan fàcil la compaginació d’aquestes dos vessants: familiar i laboral. De totes maneres, us animo a viure aquesta experiència i, si pot ser més d’una vegada, millor.

 

DUI Mª Isabel Rios

Infermera Pediatria. CAP Malgrat

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s