Atemptats, telenotícies i infants

Els desgraciats atemptats de Manchester, Londres,… portaran a les pantalles una allau d’imatges. Veurem a la “tele” un anar i venir d’ambulàncies o de soldats fortament armats passejant pels carrers. També ens mostraran les imatges d’homes vestits de negre de cap a peu amb un ganivet a la mà amenaçant de tallar el coll a un altre home agenollat amb una granota taronja. Són imatges adients pels nostres infants?

Tots els pares saben que han d’evitar als seus infants pel·lícules, amb contingut sexual èxplicit o violència màxima, que són inapropiades per la seva edat. Però són plenament conscients si els continguts dels “informatius”, els telenotícies, són apropiats?

Ens hem de preocupar especialment dels nens i nenes a l’etapa escolar. Els més petits viuen una existència màgica on la realitat i la ficció es confonen, i el seu desenvolupament cognitiu fa que no entenguin el sentit irreversible de la mort, o conceptes abstractes com el de justícia, odi, discriminació… Hem d’estar al cas per què les imatges que a nosaltres ens impacten poden deixar indiferents als preescolars i per contra reaccionar davant d’altres. A l’altra banda, tot i que els pre adolescents i els adolescents tenen capacitat de raonament i poden elaborar els seus propis recursos per acceptar la realitat, donem-los un cop de mà. Els infants escolars en aquestes circumstàncies entenen la realitat però ni tenen una visió màgica ni prou recursos per a fer-li front.

 

Com a pares

  1. Assegureu-vos que sempre hi haurà un adult acompanyant als nens i nenes en edat escolar quan miren televisió fora de l’horari protegit.
  2. Controleu que veuen els vostres fills en totes les pantalles, no només a la televisió.
  3. Rescateu les pel·lícules de vídeo que tingueu per mirar-les en els pròxims dies amb els vostres fills petits, en comptes de seguir la programació televisiva habitual.
  4. Estimuleu a l’adolescent si vol parlar o té preguntes a fer.

 

Com a població

  1. Exigir a les autoritats del nostre país a què assegurin el respecte escrupolós de l’horari de protecció infantil per part dels mitjans de comunicació.
  2. Demanar als mitjans de comunicació que escullin professionalment quines imatges han d’il·lustrar les informacions i quan s’emeten.
  3. Reivindicar el dret dels nens i nenes a créixer en un entorn segur i protegit en el sentit més ampli d’aquestes paraules.

 Dr. F Codina Garcia

Pediatra

Corporació de Salut del Mareme i la Selva

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s