Si el meu fill té un problema de salut mental on he d’anar? CSMIJ- Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil

Què és el CSMIJ?
És un recurs d’atenció especialitzada en psicologia i psiquiatria per nens i adolescents que presenten algun problema relacionat amb la salut mental.

 

L’equip assistencial està format per psicòlegs clínics, psiquiatra, psicopedagoga, infermera i treballadora social.

El CSMIJ (Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil) del Maresme Nord pertany a la Comunitat Terapèutica del Maresme i està situat al carrer Anselm Clavé, núm. 101 de Calella.

Forma part de la Xarxa de Centres de Salut Mental del Servei Català de la Salut i l’àrea d’influència abasta 13 municipis, des d’Arenys de Munt a Fogars de la Selva, i 6 Àrees Bàsiques de Salut.

Treball en Xarxa

El CSMIJ està inclòs a la Xarxa assistencial del Maresme Nord.

En l’àmbit sanitari ens coordinem amb les Àrees Bàsiques de Salut i amb l’Hospital Comarcal.

En l’àmbit sanitari específic de Salut Mental els nostres referents són la URPIJ (Unitat de Referència per Psiquiatria Infantil i Juvenil), que és la planta d’ingressos a l’Hospital de Mataró, l’Hospital de Dia Infantil i Juvenil de Mataró, l’UCA (Unitat de Crisi d´Adolescents) de Sant Boi, el CDIAP (Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç) d’Arenys de Mar i de Blanes, la UAD  (Unitat d’Atenció a les Drogodependències) del Maresme Nord i el CSMA (Centre de Salut Mental d’Adults) del Maresme Nord.

En l’àmbit d’educació, estem en constant coordinació amb l´EAP (l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic) i, a través d’ells, amb els centres educatius de la zona, amb la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida) de Mataró i amb el CEE Horitzó (Centre d’Educació Especial) de Pineda de Mar i amb la USEE (Unitat de Suport a l’Educació Especial) de Calella a la que fem suport clínic.

En l’àmbit de Benestar Social i Família tenim coordinacions amb els EBASP (Equips Bàsics d’Atenció Social Primària), amb l´EAIA i la DGAIA (L´Equip d´Atenció a la Infància i l’Adolescència i la Delegació General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència) i amb el CREI (Centre Residencial d’Educació Intensiva).

En l’àmbit judicial ens coordinem amb Justícia Juvenil pel seguiment de menors en règim de llibertat vigilada.

L´accés

La sol·licitud d’assistència ha de ser realitzada mitjançant el pediatre o metge de família, l’Equip d’Assessorament Psicopedagògic, el servei d’Urgències de Psiquiatria de l’Hospital de Mataró, els recursos d’internament, els serveis de Justícia i l´EAIA.

En el cas dels adolescents, poden acudir personalment a sol·licitar una visita o bé dirigir-se a la infermera del Programa Salut i Escola.

Programes

El CSMIJ compta amb dos programes específics, que són:

  • El Programa de Trastorns Mentals Greus, que inclou una atenció més intensiva en nens que presenten determinats diagnòstics.
  • El Programa Salut i Escola que implica un suport a les infermeres que tenen consulta als instituts i una priorització pel que fa al temps de recepció del cas.

 

Agustín Celaá

Cap de Servei

CSMIJ Calella

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s