Diarrea aguda. Que hem de menjar?

La diarrea aguda és una alteració intestinal que cursa amb un augment en la freqüència de les deposicions de consistència líquida o pastosa amb una durada de menys de dues setmanes. És un trastorn molt freqüent entre els infants, pot ser per causa coneguda com una infecció (virus, bacteris o paràsits) o de vegades per causa desconeguda.

Quan es presenta un quadre de diarrea el principal objectiu és la recuperació  del líquid perdut, cal vigilar l’estat general de l’infant i de la femta (hi ha sang, moc, pus?). És molt important l’aportació de líquid per evitar la deshidratació de l’infant. Heu d’oferir aigua o solucions de rehidratació oral, no són aconsellables les begudes isotòniques per esportistes.

L’administració ha de ser freqüent, però sense forçar i en petites quantitats per a una millor tolerància. Es recomana que aquesta reposició liquida segueixi aquests paràmetres

  • Després d’una deposició diarreica 10 ml/kg en 1 hora (fred i fraccionat).

Quan sigui possible i sense demorar-lo massa, cal començar a la reintroducció de forma gradual de l’alimentació, sense oblidar l’abundant presa de líquid. Al contrari del que sol creure’s, el dejuni no ajuda al fet que la diarrea es guareixi més de pressa. Al contrari, una alimentació adequada ajuda a reduir la durada de la diarrea.

Es recomana oferir al nen petites quantitats de menjar més vegades al dia, sobretot si la diarrea va acompanyada de vòmits. Per la seva banda, no convé introduir aliments nous en la dieta de l’infant fins que es normalitzi el seu hàbit intestinal.

Hi ha aliments més adequats per tractar-la i uns altres que hem d’evitar. És important no fer una gran restricció alimentària, ja que el nen no té massa gana i si repetim contínuament la mateixa dieta, no aconseguirem l’aportació necessària de calories. Es recomana dieta variada en la mesura del possible.

Dieta recomanada:

En el cas de bebès lactants: no es recomana suspendre la lactància materna, mantingueu la lactància, sigui materna o artificial. Oferiu al nen el pit o el biberó més sovint perquè pugui corregir la pèrdua excessiva de líquid. Està comprovat que un nen que pren llet materna es recupera millor. No és necessari donar llets especials per una diarrea aguda, només el personal sanitari us recomanarà llet especial en situacions especials.

Heu de continuar donant-li aliments de baix contingut en greix i cereals, com l’arròs, el blat, el pa, carns sense grassa com el pollastre, gall d’indi… i el peix, verdures com a patata  i pastanaga, i els iogurts. Tots aquests aliments han de mantenir-se. Es pot preparar, per exemple, unes farinetes amb pastanaga, pit de pollastre  i arròs, o unes farinetes de cereals amb farina d’arròs o “maicena”. Per berenar, farinetes de fruites amb plàtan i poma al forn. Cuineu amb o sense sal, depenent de l’edat del nen i amb una mica d’oli cru.

 

Dieta no recomanada

No es recomana: les fruites i verdures crues, les verdures de fulla verda (bledes, espinacs, enciams), les begudes ensucrades com a refrescs de cua o sucs, la fruita seca, les carns i peixos molt grassos, les sales, els caramels i les xocolates.

 

La diarrea és una malaltia infecciosa, així que heu d’extremar les mesures higièniques per evitar el contagi. Renteu-vos bé les  mans amb aigua i sabó després d’anar al bany, després de fer els canvis de bolquer i abans de manipular menjar.

Una bona higiene de mans és indispensable per no contagiar-nos nosaltres i a la resta de la família.

Marta Azuara Azuara

DUI Pediatria

ABS Malgrat-Palafolls

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s