XVIII Setmana Sense Fum: Menys fumar i més caminar

Aquesta setmana, del 25 al 31 de maig, se celebra la XVIII Setmana Sense Fum

La Setmana Sense Fum és una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC) i CAMFiC a Catalunya, que durant els últims anys ha organitzat el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT). Amb l’objectiu d’involucrar diversos àmbits en una iniciativa comuna i unificar un mateix missatge.

L’objectiu de la Setmana Sense Fum és sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum i el lema per aquest any 2017 és: Menys fumar i més caminar. 

El tabaquisme és, actualment, una de les causes més importants de morbiditat i mortalitat de la població, en els països desenvolupats. Quan parlem del tabac i la infància, hem d’anar des de la dona embarassada fins a l’etapa de l’adolescència, a fi de fer un abordatge global del problema.

A Catalunya, segons l’ASPcat, l’any 2014 fumaven abans de l’embaràs el 22% de les dones, al final de la gestació, el 12% continuaven fumant, és a dir, el 54.4% de les dones embarassades fumadores, ho continuen sent durant tot l’embaràs. Això implica que  8.000 fetus són exposats cada any al fum del tabac. A més de les dones que deixen el tabac durant la gestació un 70% tornen a fumar després del part.

 

Per evitar l’exposició involuntària al fum del tabac, crear un ambient social lliure de fum i prevenir l’inici del tabaquisme en la població adolescent i jove és essencial el rol modèlic dels progenitors. Si tenim en compte que, segons les dades del 2016, el grup que més fuma és el de la franja d’edat entre 25 i 34 anys ( el 35.7% dels homes i el 29,1% de les dones), és essencial la intervenció dels professionals d’Atenció Primària, inclosos els pediatres, infermeres de pediatria, ginecòlegs i llevadores per ajudar als progenitors i futurs pares a abandonar el tabac i prevenir l’exposició dels infants al fum ambiental. Els programes Infància Sense Fum i Embaràs sense fum recullen els objectius i línies d’acció a seguir en aquests grups d’especial atenció. Altres línies estratègiques són el programa Classe sense fum adreçat a adolescents. El consum diari en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre 2004 i 2014 (actualment fuma diàriament l’11%). Però el consum en el darrer mes es manté estacionari en el 30.8% en aquesta franja d’edat (Dades de Catalunya, 1994-2014).

 

Deixar de fumar  pot ser difícil i implica un esforç personal, però és possible i molta gent ho fa cada any. Al voltant de 70.000 persones deixen el tabac anualment. L’Atenció Primària desenvolupa a Catalunya, un paper essencial en la deshabituació tabàquica de la nostra població. Deixar de fumar implica un procés, l’acompanyament d’un professional de la salut, facilita l’abandonament definitiu del tabac. Per complementar l’ajuda professional l’Agència de Salut Pública de Catalunya ha editat recentment la Guia d’ajuda per deixar de fumar en 4 passos. Es pot trobar a l’adreça www.Papsf.cat
Si com a pare o mare estàs pensant en deixar de fumar…

ENHORABONA!, no et dic que serà fàcil… et dic que valdrà la pena

(Guia d’ajuda per deixar de fumar en 4 passos)

 

 

Marta Chuecos i Molina,

Referent del programa Atenció Primària Sense Fum

Corporació de Salut del Maresme i la selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s