Hipercolesterolèmia infantil

La hipercolesterolèmia infantil és una malaltia molt freqüent a la nostra societat. La seva  importància radica en què és una font potencial de problemes a la vida adulta.

La raó de l’augment del colesterol ve donat pel tipus d’alimentació i a l’estil de vida dels nostres infants. En les hipercolesterolèmies familiars hi ha un clar component genètic.

El colesterol és una molècula de greix de vital importància al nostre organisme, de fet

la membrana cel·lular de totes les nostres cèl·lules requereixen el colesterol per la seva integritat.

El colesterol com tots els greixos és insoluble en un medi líquid. Pel seu transport dins de l’organisme, requereix d’una proteïna transportadora, les anomenades apoproteïnes. El colesterol es  classifica depenent de si aquestes apoproteïnes transporten el colesterol als teixits (colesterol dolent) o els treuen d’ells (colesterol bo). La suma dels dos tipus és l’anomenat colesterol total.

El colesterol transportat als  teixits diana es pot acumular  i iniciar una entitat anomenada “aterosclerosis”, procés que s’inicia a la infància on s’acumula el greix a la paret arterial i que pot evolucionar amb les “plaques d’ateroma” i manifestar-se clínicament a l’edat adulta amb l’obstrucció arterial, la qual cosa ocasiona malaltia cardiovascular, cerebrovascular o vascular perifèrica.

Quines són les xifres de colesterol?

Depenent de la quantitat de colesterol total (CT) i del colesterol “dolent” (c-LDL) poden considerar com:

  • Acceptable: CT inferior a 170 mg/dL i c-LDL inferior a 110 mg/dL
  • Límit: CT 170-199 mg/dL i c-LDL 110-129 mg/dL
  • Elevat: CT superior o igual a 200 mg/dL i c-LDL superior o igual a 130 mg/dL

Com hem comentat abans els nivells de colesterol varien depenent del component genètic heretat (el qual no podem modificar) i del factor ambiental (estil de vida i alimentació), i és en aquest objectiu on hem d’aplicar tots els nostres esforços terapèutics.

 

Recomanacions dietètiques: 

  • Calories adequades per mantenir el creixement
  • Aportació lipídica del 30-35% de les calories totals
  • Àcids greixos saturats inferiors al 10% de les calories totals
  • Àcids greixos mono insaturats de 10-15% de les calories
  • Àcids greixos poliinsaturats entre el 6 i el 10% del total de calories
  • Colesterol màxim diari de 300 mg
  • Restricció d’àcids greixos amb isòmer trans. (inferior a 1% de les calories)
  • Fibra dietètica de 8 a 28 g (depenent de l’edat)

Aquestes són les recomanacions teòriques que a la pràctica podríem resumir en:

  1. Disminuïu la ingesta total de greix (disminuir consum de carn, embotits, mantega/margarina, formatges cremosos, etc.)
  2. Modifiqueu la qualitat del greix consumit, augmentant l’aportació de peixos, oli d’oliva…
  3. Disminuïu el consum de colesterol (disminuir aportació d’ous, vísceres i brioixeria industrial)
  4. Augmenteu consum de fibra (fruita, verdura…)
  5. Fomenteu l’activitat física diària i eviteu el sedentarisme (excés de televisió, ordinador…)

 

 

Dr. José M. Mengíbar Garrido

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s