Refredats i otitis. Una parella inseparable

Què és una otitis i perquè els nens en pateixen més que els adults?

L’otitis mitjana aguda és una infecció de l’oïda mitjana causada per l’entrada de bacteris o virus provinents del coll o del nas a través de la trompa d’Eustaqui dins l’espai aeri de l’oïda mitjana, on aquests es multipliquen i produeixen un cúmul de moc i pus que fa pressió i inflama la membrana timpànica. Aquesta inflamació és la causa del mal d’orella i a vegades de la febre que pateix el nen.

osset_otitis_noticia_minisiteLa disposició anatòmica de la trompa d’Eustaqui, que és l’únic canal de ventilació de la cavitat que conforma l’oïda mitjana, fa que els nens estiguin més predisposats a patir otitis mitjanes que els adults, ja que aquesta trompa s’obstrueix amb facilitat pel moc resultant dels refredats comuns de les vies respiratòries altes, i per això les otitis són molt més freqüents en els mesos on més es presenten aquests refredats (sobretot a la tardor i a l’hivern).

L’alta freqüència dels refredats que afavoreixen les otitis i la mateixa  predisposició en els nens a patir obstrucció de la trompa d’Eustaqui, fa que les otitis mitjanes siguin molt freqüents en la població infantil, de manera que fins a un 70% de nens haurà patit algun episodi d’otitis mitjana abans dels 4 anys.

Quins símptomes dóna?

El dolor és el símptoma més comú en les otitis mitjanes, i en els lactants es manifestarà en forma d’irritabilitat i sovint rebuig de l’aliment. A vegades també s’acompanya de febre. Però si la pressió a l’interior de l’oïda arriba a ser molt alta, es produeix una ruptura de la membrana timpànica i la infecció surt cap a l’oïda externa en forma de secreció purulenta; tot i que aquesta és una circumstància aparatosa que sol produir alarma en els pares, el cert és que no es tracta de res greu, ja que se sap que el timpà es tancarà sol en uns dies.

Què puc fer si el meu fill en pateix?

Un cop realitzat el diagnòstic, el vostre pediatre indicarà el tractament més adient. En molts casos serà suficient el tractament dels símptomes, però en determinades condicions també s’indicarà un antibiòtic.

En cas que aquestes otitis es repeteixin sovint en un mateix nen o resti moc o secrecions de manera persistent a l’oïda mitja que poden arribar a dificultar l’audició també serà convenient una visita a l’especialista en ORL qui valorarà la necessitat de fer alguna intervenció per resoldre el problema.

En qualsevol cas, no dubteu en consultar al vostre pediatre sobre qualsevol qüestió relacionada amb aquest tema.

 

Dr.Josep Anton Lopez Navarro

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Mareme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s