Dia del nen amb càncer. Il·lusió i esperança pels més petits

nino_cancerCàncer! Una paraula tabú i temuda per part de tothom. Una malaltia que pot afectar a qualsevol edat; des del naixement, a la infantesa, l’adolescència, l’edat adulta, la senectut o fins i tot a l’etapa prenatal.

Remarcar que hem de diferenciar 2 grans tipus de tumors:

 1. Tumors benignes
 2. Tumors malignes o càncer pròpiament dit

Tot tumor es defineix com un creixement anormal d’un grup de cèl·lules que desobeeix les regulacions fisiològiques que existeixen a tots els òrgans i sistemes. La diferència entre tumoració benigna i maligna bàsicament depèn de la capacitat d’invasió local i a distància, essent el càncer pròpiament dit l’entitat que té aquesta capacitat d’infiltració i la que la fa que sigui tan agressiva.

Com es desenvolupa un càncer?

Com ja hem comentat aquesta alteració pot aparèixer a qualsevol edat de la vida (fins i tot abans de néixer) i és àmpliament coneguda la relació d’alguns càncers amb diferents factors externs: tabac i càncer de pulmó, alcohol i càncer de fetge, determinats tipus d’alimentació i càncer de còlon, etc. Però, com és possible que un nadó, o un infant, pugui patir aquesta malaltia si no ha estat en contacte amb agents externs o no ha donat temps per a què aquesta influència arribi a poder desenvolupar la malaltia? La resposta ve donada per la interacció entre els factors ambientals (tabac, alcohol, tipus d’alimentació…) i la predisposició genètica, i depenent del tipus de càncer té més importància un factor o l’altre.

Al final el càncer no és més que una alteració de la informació genètica que tenen les cèl·lules en el seu ADN (memòria genètica) que pot estar present en el moment de néixer o durant la formació de l’individu (congènit, com per exemple el retinoblastoma), o pot aparèixer com a conseqüència de l’exposició a factors externs (adquirit) en una persona més o menys predisposada genèticament.

Com és el càncer infantil?

Si ens centrem pròpiament a l’edat pediàtrica, cal remarcar que aquesta edat de la vida és especialment vulnerable, bàsicament perquè es tracta d’ individus que estan experimentant un important creixement per arribar finalment a la talla adulta i correctament formats. Metabòlicament estan més actius i aflueixen moltes hormones i factors de creixement.

Quins són els signes d’alerta?

 1. Dolor persistent en els ossos o l’abdomen
 2. Febre sense causa de més d’una setmana
 3. Hematomes o sagnat nasal o de genives
 4. Creixement de ganglis o tumors
 5. Picor pel cos sense lesions a la pell
 6. Cansament fàcil, pal·lidesa, anèmia sobtada
 7. Pèrdua de pes
 8. Mal de cap i vòmits al matí durant dies
 9. Panxa que creix ràpidament
 10. Infecció que no millora

 

Hi ha mesures per prevenir el càncer infantil?

En algunes alteracions congènites (des del moment del naixement) que són familiars o hereditàries cal fer un cribratge actiu i fins i tot actuar preventivament com per exemple a la poliposi colònica familiar que requereix colonoscòpies seriades des de l’adolescència o MEN tipus IIb que requereixen l’extirpació del tiroide a l’època de lactant. Tot i aquests casos congènits, en la majoria dels casos cal protegir als infants del potencial agressiu dels factors externs.

Comentarem alguns:

 1. Exposició al sol: caldrà protecció solar física i/o química (cal recordar també que la llum solar és font de vitamina D).
 2. Exposició a les radiacions ionitzants (radiografies, tomografies…): cal limitar molt l’ús d’aquestes.
 3. Exposició al fum del tabac: el fum de segona mà inclús és més nociu que l’inhalat d’una cigarreta.
 4. També com s’aconsella a l’edat adulta s’han de reforçar els hàbits de vida saludable amb una alimentació rica en fibra, verdura, fruita llegums, ingesta exclusiva d’aigua… i fer activitat física de manera regular.

Totes aquestes normes serviran per ajudar a prevenir el desenvolupament d’un càncer tant a l’edat infantil com a la vida adulta.

Quin és el pronòstic del càncer infantil?

Per concloure, senyalar que avui dia amb un diagnòstic precoç i els tractaments actuals, la curació i la supervivència lliure de malaltia de càncer infantil és molt més elevada i superior que a l’edat adulta arribant a valors superiors al 75%.

 

Dr. José Mª Mengíbar Garrido

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s