Hem preparat massa menjar i ara què?

Refrigereu les sobres dels àpats de Nadal abans de 2 hores després d’haver-les servit

Durant els copiosos tiberis de la temporada de Nadal, les taules queden plenes de menjar que és important refrigerar com més aviat millor, si volem aprofitar- lo en un altre moment.

conservacionEls bacteris que poden causar malalties digestives  poden començar a desenvolupar-se en els aliments cuinats o crus en només dues hores a temperatura ambient, però si la temperatura és molt alta (major de 32 °C) o durant l’estiu, el temps es pot reduir fins a una hora! Per això, refrigerar els aliments després de cuinar-los o després de consumir una part d’ells de forma apropiada ens protegeix de malalties transmeses per aliments, conegudes com a “intoxicacions alimentàries”.

La intoxicació alimentària és causada pel consum d’aliments contaminats. Els símptomes de les intoxicacions alimentàries són:

 

  1. Vòmits
  2. Nàusees
  3. Recaragolaments
  4. Diarrea
  5. Mal de cap
  6. Restrenyiment
  7. Febre

Els grups més vulnerables de patir intoxicacions alimentàries són les dones embarassades, els nens menors de cinc anys, els adults majors de 60 anys i les persones amb la immunitat alterada. Els símptomes apareixen després de menjar l’aliment contaminat, de vegades no immediatament, sinó després d’unes hores o inclús un parell de dies.

 

Seguiu aquests consells per protegir la vostra família:

 

  • No trigueu més de dues hores, en refrigerar els aliments peribles

Les baixes temperatures retarden el desenvolupament dels bacteris que causen malalties. Per tant, és important refrigerar els aliments de manera ràpida i adequada. També heu de tenir en compte que tampoc podeu posar a la nevera o al congelador aliments molt calents, espereu que es refredin, ja que poden escalfar altres aliments ja refrigerats i començar la multiplicació de bacteris.

 

  • Congeleu

Si no heu de consumir l’aliment en un temps relativament curt, podeu congelar-lo. Pràcticament qualsevol aliment es pot congelar també els que estan ja cuinats. I això no vol dir que sigui menys saludable o segur per menjar.

 

  • No descongeleu mai,  aliments sobre el marbre de la cuina

Moltes persones es sorprenen amb aquest consell. Atès que els bacteris es poden reproduir ràpidament a temperatura ambient, descongelar aliments deixant-lo sobre el taulell és una de les coses més perilloses que pot fer quan prepara aliments per a la seva família. Quan tregui els aliments del congelador, posi’ls a la nevera per descongelar. Els menjars congelats s’han de mantenir congelats o refrigerats fins al moment de cuinar-los.

Podeu també descongelar els aliments en el microones i consumir-los immediatament o en aigua freda, però sempre que utilitzeu aquest mètode, els aliments no poden estar en contacte amb l’aigua, heu de tancar-los en una bossa hermèticament.

 

  • Sapigueu quan rebutjar els aliments

És impossible determinar si un aliment és segur per l’olor o el sabor. La vista i l’olfacte no són massa fiables per a detectar si ja han començat a créixer bacteris perjudicials en les sobres o aliments refrigerats.

Podeu consultar la taula sobre els temps recomanats d’emmagatzematge per assegurar-vos de rebutjar els aliments abans que comencin a desenvolupar bacteris perjudicials que us puguin causar una intoxicació.

 

Encara que penseu que els temps són curts, aquests ens asseguren que seran segurs pel seu consum i així podreu evitar possibles intoxicacions per vosaltres i la vostra família.

Recordeu que l’emmagatzematge d’aliments al congelador preserva la qualitat i la seguretat dels productes durant llarg períodes de temps quan el consum dels aliments no ha de ser immediat.

 

En cas de dubte, llenceu-los a les escombraries.

Marta Azuara

DUI Pediatria

ABS Malgrat -Palafolls

 

Temps de conservació per consum òptim
Aliments Nevera Congelador
Carn fresca
Carn de vaca 2 a 4 dies 10 a 12 mesos
Porc 2 a 4 dies 8 a 12 mesos
Be 2 a 4 dies 8 a 12 mesos
Vedella 3 a 4 dies 8 a 12 mesos
Carn picada 1 a 2 dies 2 a 3 mesos
Aus de corral
Pollastre / gall d’indi sencer 2 a 3 dies 1 any
Pollastre / gall d’indi peces 2 a 3 dies 6 mesos
Peix fresc
peix blanc (bacallà, llenguado..) 3 a 4 dies 6 mesos
peix blau (salmó…) 3 a 4 dies 2 mesos
Marisc (cloïsses, crancs, llagostes…) 12 a 24 hores 2 a 4 mesos
Vieires, gambes 1 a 2 dies 2 a 4 mesos
Carns i embotits
Paquet d’embotits sense obrir 2 setmanes 1 a 2 mesos
Xarcuteria 3 a 4 dies 2 a 3 mesos
Sobres
Guisats de carn 3 a 4 dies 2 a 3 mesos
Aus i peix cuits 3 a 4 dies 4 a 6 mesos
Brou i salses 3 a 4 dies 4 a 6 mesos
Sopes 2 a 3 dies 4 mesos
Amanides 3 a 5 dies No es congelen
Ous
Ous frescos amb closca 3 a 4 setmanes No congeli
Ous dur 1 setmana No es congelen bé
Lactis
Cartró de llet sense obrir Data de caducitat 6 setmanes
Cartró de llet obert 3 dies No es congelen
Iogurt tancat Data de caducitat 1 a 2 mesos
Iogurt obert 3 dies No es congelen
Mantega salada 8 setmanes 1 any
Mantega sense sal 8 setmanes 3 mesos
Verdures
Mongetes verdes 5 dies 8 mesos
Pastanagues 2 setmanes 10 a 12 mesos
Api 2 setmanes 10 a 12 mesos
Enciam 3 a 7 dies No congeli
Enciam iceberg 1 a 2 setmanes No congeli
Espinac 2 a 4 setmanes 10 a 12 mesos
Carbassó 1 setmana 10 a 12 mesos
Carabasses 2 setmana 10 a 12 mesos

 

Podeu trobar aquest, i altres consells a https://foodsafety.gov/

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s