Altres trastorns de conducta alimentària. Ortorèxia.

A Europa se’ns bombardeja actualment amb informació sobre el que és “bo” i el que és “dolent”. Els temors relacionats amb els aliments i el moviment de defensa de l’alimentació orgànica han afegit complexitat a les decisions que les persones han de prendre en matèria d’alimentació. La Dra. Bettina Isenchmid, especialista en trastorns alimentaris de l’Hôpital de l’Isle de Berna, creu que aquest enfocament sobre els aliments bons i dolents és problemàtic i provoca, en la societat occidental moderna, una relació cada vegada més neuròtica amb l’alimentació el que augmenta el nombre de persones amb trastorn alimentari.

Què és?

11L’ortorèxia és un trastorn de la conducta alimentària que consisteix en l’obsessió pel menjar sa. Les persones que pateixen aquesta patologia es veuen obligades a seguir una dieta que exclou la carn, els greixos, els aliments conreats amb pesticides o herbicides i les substàncies artificials que poden danyar l’organisme. L’ortorèxia pot implicar mancances nutricionals i fins i tot pot causar una malaltia psiquiàtrica.

Les persones que sofreixen aquest trastorn no substitueixen els aliments que rebutgen per uns altres que puguin aportar-li els mateixos beneficis nutricionals sinó que no prenen aquest tipus d’aliment, el que a la llarga es pot traduir en anèmia, manques  de  vitamines o d’oligoelements i fins i tot  altres patologies molt greus.

Qui la pateix?

Segons les estadístiques el 28 per cent de la població dels països occidentals, principalment a adolescents i dones pateixen ortorèxia, d’aquestes persones algunes vénen precedides de comportaments obsessius- compulsius, algunes pacients han tingut anteriorment una anorèxia, i després de la recuperació opten per introduir en la seva dieta només aliments d’origen natural, probiòtics, conreats ecològicament, sense greix o sense substàncies artificials que puguin causar-los algun dany, la qual cosa els pot predisposar-los a aquesta malaltia.

També es creu que la genètica podria ser una causa per a la predisposició d’alguns dels trastorns de la conducta alimentària.

Com puc saber si algun familiar o el meu fill té ortorèxia?

Està constantment preocupat pels aliments, a diferència de l’anorèxia i la bulímia estan més preocupats per la qualitat dels aliments que per la quantitat.

Passa hores del dia investigant, planificant i preparant els diferents aliments i els menús.

Té unes regles estrictes pel que fa al menjar, com eliminar per complet certs aliments; si s’allunya d’aquestes regles acte-imposades, es sent culpable? Pot castigar-se amb regles dietètiques àdhuc més estrictes o amb abstinència? Quan progressa l’ortorèxia, és possible que les persones afectades es tornin esquàlides perquè molts aliments estan fora de la seva dieta a causa de les seves estrictes normes.

Explica amb orgull les seves regles d’alimentació? Fins i tot pot menysprear als altres que no segueixen aquestes regles dietètiques? La norma acte-imposada a menjar bé, pur i sa,  converteix a la persona segons ella mateixa en superior a les altres. Aquesta mentalitat pot ocasionar problemes socials i poden acabar aïllats i perdre les seves amistats.

El diagnòstic és bastant complicat pel que cal tenir present que si una persona té hàbits d’alimentació saludables i aquests no estan causant cap problema, sigui físic, social o emocional, llavors no és un trastorn alimentari. Si al contrari causen un problema, ja sigui físic (desnutrició, anèmia) o emocional (sentiment de culpa si no pren certs aliments…) cal estudiar-ho.

Un test ràpid que podem contestar nosaltres mateixos ens pot ajudar a conèixer si nosaltres i alguna persona del nostre entorn pot tenir aquest problema

Test del Dr. Bratman per l’ortorèxia

 • Passa més de tres hores al dia pensant en la seva dieta?
 • Planeja els seus menjars amb diversos dies d’antelació?
 • Considera que el valor nutritiu d’un menjar és més important que el fet de plaure el que li aporta?
 • Ha disminuït la qualitat de la seva vida a mesura que augmentava la qualitat de la seva dieta?
 • S’ha tornat vostè més estricte amb si mateix en aquest temps?
 • Ha millorat la seva autoestima alimentant-se de forma sana?
 • Ha renunciat a menjar aliments que li agradaven per menjar aliments “bons”?
 • Suposa un problema la seva dieta a l’hora de menjar fora, distanciant-ho de la seva família i els seus amics?
 • Se sent culpable si salta el seu règim?
 • Se sent en pau amb si mateix i creu que tot està sota control quan menja de manera sana?
 • Si respon afirmativament a 4 o 5 preguntes, significa que és necessari que es relaxi més pel que fa a l’alimentació. Si respon afirmativament a totes les preguntes, significa que té una obsessió important per l’alimentació sana.

 

Com pot ajudar-lo? Tractament

El millor tractament en tots aquests trastorns és la prevenció pel que cal regir-se i educar en una alimentació sana i variada que inclogui la quantitat i varietat d’aliments de tots els grups que l’organisme necessita per funcionar correctament.

Una vegada instaurat el trastorn heu de buscar l’ajuda d’un terapeuta o un altre professional mèdic especialitzat en trastorns d’alimentació per poder aconseguir arribar a una alimentació “normal”.

Menjar normal es tracta “d’escoltar la seva intuïció”. És la capacitat de menjar quan té gana i continuar menjant fins que s’ompli. És ser capaç de triar els aliments que li agraden i ser capaç de prendre plaure en això. Menjar normal és confiar en els senyals del cos de gana i sacietat – menjar quan es té gana i deixar de menjar quan s’està ple i satisfet.

El més important és que l’alimentació normal requereix que sigui flexible al voltant del menjar en resposta a la fam, l’entorn i els seus sentiments. Els nens també paren quan estan satisfets.

Marta Azuara

DUI Pediatria

ABS Malgrat-Palafolls

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s