Llet. Mites i realitats

La revista Nature ha publicat un article titulat “Arqueologia: la revolució de la llet”.

L’article ens parla de la troballa d’unes ceràmiques que es creu podien haver-se usat per separar el sèrum del quall. L’article explica la història del consum de llet al món.

lechesEn el principi els éssers humans mancaven de l’enzim lactasa necessària per digerir la lactosa i per tant no es podia digerir la llet. Fa uns 11.000 anys en el Mig Orient van aprendre a reduir el contingut de lactosa de la llet com la fabricació de productes làctics com a formatge o iogurt que tothom podia consumir. Uns quants milers d’anys després, en les planes d’Hongria una mutació genètica va dotar a certs humans de la capacitat de produir l’enzim lactasa, aquesta mutació va suposar un gran avanç en la nutrició humana, ja que permetia que la llet pogués ser consumida a qualsevol edat no només fins a aproximadament els 7 anys.

Actualment la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària recomana el consum de 2 a 4 racions diàries de llet i derivats, depenent de l’edat i estat fisiològic (embaràs, lactància, etc.), també recomanen consumir productes descremats en el cas d’adults amb problemes cardiovasculars.

Efectes en la salut

Segons en els estudis d’importants universitats, quins efectes aporta els consum de llet  en la dieta segons la patologia que volen prevenir o tractar?

Osteoporosi: per prevenir l’osteoporosi es recomana consumir suficient calci per tenir una bona densitat òssia abans que es vagi perdent (a partir dels 30 anys). Existeixen, però, altres factors influents. Un consum baix de llet no està relacionat obligatòriament amb l’osteoporosi i per contra un consum alt no prevé la fractura de maluc. Això és a causa que en la salut òssia intervenen més factors com l’exercici regular i un consum adequat de vitamines D i K.

Malaltia Cardiovascular: Està ben estudiat la relació del greix de la llet amb el risc de cardiovascular. El greix saturat exerceix un efecte negatiu en la salut del consumidor per a la prevenció de la malaltia cardiovascular. D’aquí la recomanació que aquests pacients consumen llet descremada.

Càncer d’ovari: les evidències no són segures, solament possibles.

Càncer de pròstata: s’ha relacionat amb un alt consum de calci, grassa. Les evidències són probables.

Rebatent mites

Afirma alguna gent que l’home és l’únic animal que segueix prenent llet en l’edat adulta. De debò aquesta gent no ha vist a un gat o un gos beure llet? Com hem escrit en el paràgraf de la història del consum de la llet, està clar que la generació de l’enzim lactasa és una gran adaptació genètica.

La llet provoca mucositat i asma. El col·legi americà de nutricionistes va realitzar una recerca que determinava fora de tot dubte que no existia cap relació.

La majoria de la gent desenvolupa intolerància a la lactosa perquè no estem preparadors per prendre llet quan som adults. La intolerància a la lactosa en l’edat adulta es deu a factors genètics i per hàbits de consum.

La llet puja el colesterol. El greix làctic ingerit és cert que augmenta els nivells de colesterol totals, però estudis han demostrat que el consum de llet no augmenta significativament els nivells de LDL colesterol o colesterol dolent, és més el LDL produït pel greix làctic és més saludable a causa de la grandària de la partícula.

 

I ara què?

Amb tot això podem veure que la llet no és un tòxic, ni produeix mocs… i que al contrari aporta certs nutrients i macronutrients que necessitem en una dieta saludable.

La següent taula compara l’aportació de nutrients de les diferents “llets” del mercat perquè pugueu comparar i triar amb coneixements.

 

Llet Materna Llet de vaca sencera Llet de vaca desnatada Llet de soja Llet de civada Llet d’arròs enriquida en calci i vit A i D Llet d’ametlles
Valor energètic 68,5 65,5 37 55 46 47 24
Proteïnes 1,2 3,05 3,9 3,2 1,2 0,47 0,5
Hidrats de carboni 14 4,7 4,9 5,75 8 9,2 3
Greixos 4,05 3,8 0,2 1,85 0,8 1,9 1,1
Calci 29 124 121 3 0,75 118 120
Vit D 0,07 0,03 Traça 0 0,04 1,05 0,75

 

Marta Azuara

DUI Pediatria

ABS Malgrat -Palafolls

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s