El nou calendari vacunal. Alguns aclariments

osset_vacuna_blogDes del passat 1 de Juliol el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha instaurat el nou calendari vacunal infantil que suposa un canvi substancial respecte de l’anterior tant en les vacunes que s’apliquen com en el nombre de dosis i l’edat a les que es recomana posar-les.

Aquest nou calendari s’aplica, en general, als infants nascuts a partir de l’1 de Gener del 2016, però com que aquests nens ja portaven dosis administrades segons el calendari anterior, s’han generat alguns dubtes sobre com s’ha de continuar, cosa que intentarem resoldre. També pot haver dubtes per aquells nascuts abans de l’1 de Gener i que han de continuar amb el seu calendari vacunal.

Així doncs, els nascuts després de l’1 de Gener d’aquest any que en arribar a l’1 de Juliol havien rebut dues dosis de la vacuna hexavalent i una o dues de l’antimeningococ C (MCC), ja no rebran la tercera dosi de l’hexavalent fins als 11 mesos d’edat (abans ho feien als 6) i l’antimeningococ C fins als 12 mesos; i ja no rebran la dosi de pentavalent que en el calendari anterior s’administrava als 18 mesos d’edat.

vacunas-2016

Pel que fa a la vacuna antipneumocòccica que fins ara no estava inclosa en el calendari de vacunacions sistemàtiques s’aplicaran 3 dosis als 2, 4 i 11 mesos d’edat, i per aquells que ja tinguin més de 2 mesos en el moment de la visita, però hagin nascut després de l’1 de Gener també se’ls aplicarà segons un calendari alternatiu. Als menors de 12 mesos que ja hagin rebut alguna dosi se’ls completarà la vacunació, però als majors de 12 mesos no es farà rescat de les dosis pendents i per tant si volen completar la seva pauta ho hauran de fer de forma no gratuïta (com en el calendari anterior).

De manera similar, amb la vacuna antivaricel·la, als menors de 15 mesos s’administrarà una dosi quan arribin als 15 mesos i la segona als 3 anys; aquells que tenen entre 15 mesos i 3 anys s’administrarà una dosi quan facin 3 anys i la segona als 11 anys; i als majors de 3 anys se’ls vacunarà amb dues dosis als 11 anys. Aquells que ja portessin una dosi en el moment del canvi de calendari hauran d’esperar als 11 anys a rebre la segona dosi.

Per tots els nens nascuts abans del 2016, en general cal dir que els canvis del calendari s’apliquen de manera prospectiva, és a dir, a mesura que els infants vagin arribant a l’edat en què estan indicades les vacunes en el nou calendari es deixaran d’aplicar les del calendari anterior i s’aniran administrant les del nou.

Un comentari a part es mereix la vacunació dels 6 anys. En el nou calendari vacunal es recomana a aquesta edat la vacuna DTPa-IP, que estarà indicada pels infants que iniciïn la vacunació a partir de l’1 de juliol d’aquest any, i per tant no es començarà a administrar fins d’aquí a 6 anys. Però pels nens vacunats amb el calendari anterior seria adient vacunar-los amb la dTpa tal com s’indicava fins ara, recordant que a causa de la manca de disponibilitat d’aquesta darrera vacuna, de moment està suspesa fins que no es pugui garantir el subministrament i es reserven les dosis disponibles per vacunar a les embarassades.

Tot plegat uns canvis recomanats pels grups d’experts en vacunes, que poden ser difícil de comprendre per la població general. Sobre tot aquest tema si teniu dubtes en algun cas particular sempre podreu preguntar al vostre pediatre o infermer pediàtric que disposa de totes les pautes a aplicar i de ben segur us indicaran allò que és millor pel vostre infant en concret.

Dr. Josep Anton Lopez Navarro

Pediatra

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s