Al meu fill l’han de tornar a fer les proves d’audició. En que consisteix?. Potencials Evocats Auditius del Tronc Cerebral (PEATC )

 

AudicionPerquè és important aquesta prova pel meu fill?

És important fer-les per detectar precoçment una pèrdua auditiva. En els primers anys de vida és fonamental una bona audició per un correcte desenvolupament del llenguatge. Un nen amb problemes auditius pot tenir un retràs en l’adquisició i aprenentatge del llenguatge.

Sabem que, només avaluant el comportament d’un nen, la pèrdua auditiva (o hipoacúsia) es sospita i es detecta al voltant dels 2,5 o 3 anys d’edat. Avui dia es pot fer el diagnòstic molt abans d’aquesta edat. A l’avaluar l’audició en edats primerenques, si es detecta una pèrdua auditiva, aquesta pot ser corregida precoçment i s’evita, d’aquesta manera, un retard en el desenvolupament del llenguatge. Una de les proves diagnòstiques de la hipoacúsia infantil són els potencials evocats auditius.

Què són els potencials evocats auditius?

És una prova objectiva per avaluar l’audició d’un infant. Al ser objectiva no es necessita de la col·laboració del pacient.

Quan sentim sorolls l’orella interna genera una corrent elèctrica que circula fins al cervell. La prova consisteix a analitzar, mitjançant uns auriculars i uns elèctrodes col·locats a la pell, aquesta corrent elèctrica generada al nervi auditiu quan aquest és estimulat amb uns sorolls. S’estimula l’orella auditivament amb “clics” de 0,1 mil·lisegons i, amb els  elèctrodes   col·•locats al cap, es registrarà l’activitat bioelèctrica que es produeix com a conseqüència del viatge dels impulsos elèctrics fins al cervell.

Cal tenir en compte que aquesta prova no determina els llindars auditius en un sentit estricte, es a dir , quan escolta el nen, sinó que posa o no de manifest la integritat i funcionalitat de la via auditiva.

La prova ha de fer-se en un ambient  relaxat i  tranquil, per tal que no hi hagi interferències en la detecció de l’activitat elèctrica originada a la via auditiva. Per aquest motiu, en els nadons, la prova s’ha de realitzar habitualment amb el nen dormit. La prova sol durar entre 30 minuts i 1 hora. És innòcua, indolora i gens agressiva.

El diagnòstic precoç es basa en 2 fases:

En una primera fase, que es realitza entre els 3 i 7 dies de vida, normalment abans de donar d’alta al nadó,  es realitza un primer cribratge, ja sigui amb otoemissions acústiques o amb potencials evocats auditius(PEATC). Si el nadó no supera la prova es repeteix al voltant del mes de vida.

Si el nadó no supera aquesta primera fase (és a dir, les proves ens orienten cap a la sospita d’hipoacúsia en les dues ocasions en què s’han realitzat), és obligatori, per confirmar el diagnòstic de sordesa, la realització de la 2ª fase o fase diagnòstica, en la qual es realitzen potencials auditius (ja siguin potencials evocats auditius o potencials d’estat estable). Aquesta fase de confirmació del diagnòstic es pot fer entre els 4-6 mesos de vida.

Aqui podeu veure con es realitza la prova

https://www.youtube.com/watch?v=m7FO91-eGmE

Marta Azuara Azuara

DUI Pediatria ABS Malgrat-Palafolls

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s