Associacions de pacients. Ens podem ajudar.

asociaciones de pacientesUna associació de pacients està constituïda per un grup de persones afectades per la mateixa malaltia i que busquen el suport mutu, un millor coneixement de la malaltia i la voluntat d’informar a la resta de ciutadans sobre la seva patologia.

L’existència d’aquestes associacions és important i necessària per als malalts i els seus familiars i també per als metges. Per als metges el fet de conèixer els serveis que proporciona una determinada associació, permet derivar als pacients i als seus familiars a aquestes entitats per tal d’obtenir orientació i suport en les necessitats que els pot ocasionar la seva malaltia.

Les associacions de malalts centren la seva activitat en diversos aspectes:

Informació als pacients 

Amb la col·laboració d’assessors mèdics o persones expertes, faciliten la informació sobre diversos aspectes de la malaltia que afecta l’associat: evolució, pronòstic, implicacions genètiques, tractament, etc. Les associacions són un magnífic instrument per divulgar aquesta informació mitjançant la creació i utilització de diverses eines de comunicació – conferències, reunions, publicacions, pàgines web, xarxes socials d’internet, etc.

Participació en la presa de decisions clíniques

Els pacients, directament o mitjançant les seves associacions, han de participar activament en les decisions que es prenen sobre la seva salut. Les agrupacions de malalts juguen un paper important com a informadors del malalt per tal que pugui tenir criteri en algunes decisions que es prenen sobre la seva salut i per aconseguir què s’impliqui activament en la seva cura.

Millorar la relació entre metge i pacient

La relació entre metge i pacient ha d’estar basada en el respecte i la confiança mútua, la qual cosa porta a millorar l’efectivitat dels tractaments, a prevenir futurs episodis de qualsevol tipus i a resoldre els problemes de salut i qualitat de vida dels pacients i dels seus familiars. Les associacions contribueixen a millorar aquesta relació.

Accés del pacient a l’assistència

Les organitzacions de pacients tenen un paper clau en millorar el nivell, la qualitat i l’accés a l’assistència sanitària. Des d’aquests grups s’aconsella, es reivindica i es promou l’accés al millor dels tractaments possibles. A més, les associacions són una peça clau per orientar als malalts sobre prestacions econòmiques per a ajudes tècniques i per la consecució d’aquestes ajudes.

Integració del pacient al seu entorn

Moltes malalties cròniques condicionen restriccions en les activitats habituals del pacient. La necessitat de seguir dietes específiques, de presentar dificultats en la mobilitat, en la visió o qualsevol limitació generada per la malaltia acaba condicionant la discriminació dels pacients per causa de la seva malaltia. Les associacions de pacients promouen canvis en la legislació i en la societat per tal d’aconseguir la plena integració dels malalts.

Participació dels malalts en la política sanitària i la defensa dels seus drets 

La implicació dels ciutadans en el procés de presa de decisions així com la creació de mecanismes de participació és un dels objectius de les organitzacions de pacients. Amb aquesta implicació el sistema pot millorar la seva eficàcia i transformar-se a mesura que les necessitats de la societat evolucionen. Només és amb la participació com es poden garantir els drets dels malalts.

Finalment, destacar que moltes associacions de pacients col·laboren en la investigació mèdica, sigui finançant projectes o participant activament en programes d’investigació.

El nombre d’associacions de malalts existent al nostre país és important. En un futur publicarem nous articles centrant-nos en les associacions de pacients presents en el nostre entorn. De moment, en els següents enllaços es pot trobar l’accés a diverses associacions de malalts.

http://salutweb.gencat.cat/.content/administratiu/entitats-de-pacients

http://catsalut.gencat.cat/ca/catsalut-territori/girona/entitats-associacions

http://www.msssi.gob.es/ciudadanos/asocEnfermosYFamiliares/home.htm

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s