Perills a l’estiu. Com actuar en cas d’accident en platges o piscines.

proteccion solarFa calor i refrescar-nos a l’aigua és el que més volem a l’estiu, però si no aneu amb compte, podeu sofrir accidents.

Et donarem alguns consells per evitar-los i saber actuar en el cas que ocorrin.

En primer lloc hem de prendre precaució amb el sol i la calor, podeu consultar alguns consells en l’anterior post.

Si esteu a la platja o heu estat durant el dia, teniu la pell enrogida, et fa mal la pell, el cap, et sents cansat i/o marejat, tens nàusees o  vòmits i/o febre, podries estar patint una insolació.

Com podeu ajudar:

 • Hidrateu-vos en abundància si és possible amb begudes isotòniques i sinó amb aigua.
 • Mantingueu l’ambient fresc (aire condicionat, ventilador o ventall) i aixequeu-li els peus.
 • Apliqueu-li compreses humides i/o fredes (o aigua fresca directament) sobre la pell en el coll, l’engonal i les aixelles i utilitzeu un ventilador o ventall per baixar-li la temperatura corporal.

 • Si el nen té enrampades musculars, doneu-li begudes com s’acaba d’esmentar i fregueu suaument els músculs afectats, però amb fermesa, fins que es relaxin.
 • Si amb aquestes mesures no hi ha millora, has d’acudir al centre sanitari.
 • Si la persona vomita, està semi inconscient o inconscient no li administreu cap beguda i desplaçar-la a un centre sanitari o truqueu al 112 ràpidament.

A més dels problemes per excés de calor, heu de prendre precaució amb els banys en platges i/o piscines, un descuit pot posar en risc la vostra vida o  dels altres. Recordeu que els ofegaments  poden evitar-se.

Quines normes heu de seguir?

seguridad en el agua

 • Banyeu-vos en zones habilitades per a això, molt millor si hi ha servei de vigilància.
 • Eviteu entrar bruscament a l’aigua.
 • No és aconsellable banyar-se mentre estigueu fent la digestió (heu d’esperar almenys 2 hores per prevenir el “tall de digestió”).
 • Heu d’abandonar immediatament de l’aigua si noteu algun símptoma estrany (esgarrifances, maldecaps, marejos, etc.).
 • No us tireu de cap si no coneixeu la profunditat del lloc.
 • Els nens han d’estar vigilats a tot moment, especialment els més petits així com persones amb edat avançada o problemes de salut.

Si observeu alguna persona en perill dins de l’aigua, no us arrisqueu intentant salvar-la si no disposeu dels coneixements necessaris, demaneu ajuda i/o millor llanceu-li alguna cosa a la qual es pugui agafar per arrossegar-ho cap a vosaltres.

 

En cas que presencieu un accident a la platja, piscina, o en qualsevol altre lloc heu d’actuar amb serenitat, la “Creu Roja” té un esquema de conducta fàcil de recordar: P. A. S. (Protegir. Avisar. Socórrer).

 • Protegir: als altres per evitar accidents, i a tu mateix. Per exemple, avisar si hi ha roques a poca profunditat, si hi ha meduses, etc. ; senyalitzar-ho, amb triangles en la carretera, amb una tovallola en forma de banderola, etc.
 • Avisar: si hi ha socorrista, demaneu-li ajuda al més proper. Si no hi ha sistema de vigilància, truqueu al 112 i informeu el més clarament possible el què ha passat, on està la víctima i com ha estat…
 • Socórrer: Si no hi ha perill per a tu, pots apropar-te al ferit i valorar els “signes vitals”, si està conscient (respon quan ho crides, toques o pessigues), si respira i si té pols. En cas d’absència de signes vitals, heu d’iniciar RCP bàsica. No heu de moure al ferit fins que arribi l’ajuda, per risc al fet que hi hagi lesió de columna vertebral; si s’ha de moure,  vigileu de fer-ho amb moviments suaus.

Espereu l’ajuda.

 

María Beatriz Fontalva Ballesteros

Servei de Pediatria. ABS Blanes.

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s