Papa, mama, vull fer-me un “tattoo”!!!! I ara que fem?

tatuajesEls tatuatges són procediments de decoració del cos humà amb dibuixos indelebles consistent en la introducció de pigments colorants sota la pell, normalment per mitjà de puncions, tot seguint dissenys previs pintats a la superfície (Enciclopèdia Catalana). A Centreeuropa i Escòcia era una pràctica freqüent fins a l’edat mitjana, recordeu que per exemple les darreres aventures dels herois gals Astèrix i Obèlix, que transcorren a Escòcia, es titulen “Astèrix i els Pictes“ (pintats, tatuats) pels tatuatges que portaven els natius d’aquelles contrades. També era habitual en les illes del Pacífic (Polinèsia, Micronèsia…). A casa nostra, els tatuatges eren propis d’ambients marginals, però això ha canviat completament des de fa anys.

Pot causar problemes de salut? A vegades, sí

Els tatuatges poden ocasionar alguns problemes de salut.

  • Reaccions al·lèrgiques als tints: són poc freqüents, però no es poden oblidar.
  • Possibles infeccions: si els tatuatges no es fan amb òptimes condicions higièniques, com en altres procediments amb punxades, podem transmetre infeccions dels tipus SIDA, o Hepatitis B i C.
  • Repercussions per l’aplicació d’alguns tractaments: un inconvenient peculiar en pacients amb un tatuatge al final de l’esquena és la impossibilitat per l’aplicació d’anestèsia epidural.
  • Són indelebles: aquest és el major dels inconvenients si s’utilitzen tatuatges permanents. Tatuar-se un nom o un dibuix pot ser satisfactori als 15 anys i una càrrega poc temps després per a la resta de la vida. Perquè, tot i que és possible eliminar un tatuatge, per aconseguir-ho cal passar per un procediment molest que requereix diverses sessions i que no sempre aconsegueix els resultats desitjats.

Pares, vull fer-me un “tatoo

Quan arribi aquesta pregunta, habitualment a l’adolescència, com en moltes altres ocasions cal tenir una resposta, que inclou molta negociació i poca imposició. A l’hora de fer-se un tatuatge, hem de demanar-los que:

  • És recomanable parlar amb persones que ja ho hagin fet
  • Tenir en compte que són per a tota la vida
  • No prendre la decisió si s’està sota pressió emocional o els efectes d’alguna substància com l’alcohol
  • És important triar un lloc amb garanties per a realitzar-lo
  • Pot produir dolor mentre es fa

Si la negociació no avança, podeu trobar una solució intermèdia, com són els tatuatges de henna. La henna és un pigment natural que ve d’un arbust de la planta Lawsonia Inermis. Té un tint vermell que tenyeix o imprimeix sobre qualsevol superfície amb la qual entra en contacte quan està adequadament preparat.

Aquests tatuatges permeten al noi o noia gaudir d’un bell tatuatge de forma temporal, sense el dolor i sense la permanència d’un tatuatge real, podent-se realitzar tot tipus de fantàstics dissenys. A més, són relativament econòmics.

No per això estan lliures de perills, ja que també poden fer reaccions al·lèrgiques al tint com, envermelliment de la pell, butllofes, lesions vermelles supuracions, pèrdua de pigmentació, augment de la sensibilitat a la llum solar, i fins i tot cicatrius permanents. A vegades és possible que aquestes reaccions siguin pel mal ús dels pigments i que aquests no siguin adequats per la tinció de la pell, com tints de cabell.

Els tatuatges de Henna tenen una durada de 3 a 6 setmanes ,depenent del seu nivell de temperatura corporal, d’on s’aplica la henna, i amb quina freqüència es renta l’àrea tenyida. Com més et rentis, el teu tatuatge de Henna més ràpid anirà esborrant.

Per augmentar la durada dels tatuatges de henna, es pot tornar a pintar el mateix disseny sobre el tatuatge original. Aquest procediment  no pot fer-se més de 4 a 5 vegades.

Part del contingut d’aquest text s’ha elaborat seguint les recomanacions de la pàgina “En família” de la Sociedad Española de Pediatria, on podeu trobar més informació (http://enfamilia.aeped.es/edades-etapas/tatuajes).

Dr.F.Codina Garcia

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s