Al·lèrgia als fruits secs

Frutos secosEls fruits secs són un complement idoni de la vostra dieta, i resulten particularment apropiats quan feu esport de llarga durada o esforços físics intensos. Els fruits secs són llavors pobres en aigua i riques en greix més de la meitat del seu contingut són lípids (grasses) amb predomini dels saludables àcids grassos insaturats: àcid oleic (en major quantitat en ametlles i avellanes) i àcid linoleic (abundant en cacauets i nous). El contingut mineral dels fruits secs és superior al de la resta de fruites, i destaquen en magnesi, fòsfor, potassi, calci i ferro, i oligoelements com a zinc i seleni (tots dos, amb acció antioxidant). Respecte  a vitamines, manquen en general de vitamina C però són rics en B1 o tiamina, niacina o B3 i folats, constitueixen una de les fonts vegetals més abundants en vitamina E.  Aporten proteïnes (ametlles, cacauets i pipes de gira-sol, més del 20%) i fibra en quantitats considerables, la qual cosa afavoreix la mobilitat intestinal i combat el restrenyiment.

L’al·lèrgia als fruits secs és una de les al·lèrgies alimentàries més freqüents, encara que la seva prevalença varia en funció de l’edat i la zona geogràfica. Se situa al voltant de l’1% de la població.

A Europa, l’avellana és la fruita seca que més problemes al·lèrgics ocasionen i a Espanya, hi ha estudis que assenyalen l’ametlla i la nou com els més freqüents. En canvi als EUA el cacauet és el més al·lergènic

Quins símptomes dóna?

Els símptomes podrien anar des del degoteig nasal, una erupció amb o sense picor en tot el cos o formigueig en la llengua, picor peribucal, vòmits, enrampades abdominals i diarrea podent empitjorar ràpidament causant, entre altres problemes, dificultat per respirar, inflamació de la gola o altres parts del cos, ràpid descens de la pressió arterial, mareig o pèrdua del coneixement. Els símptomes poden aparèixer en breus segons o fins 2 hores després de prendre algun aliment que contingui fruits secs

Cal que tingueu en compte que l’exposició a fruits secs per via inhalatòria (passar per un lloc que torren ametlles i respirar la seva olor) encara que no és freqüent, pot desencadenar reaccions.

Com puc prevenir aquesta a al·lèrgia?

No és possible la prevenció de l’al·lèrgia però si les reaccions que poden suposar un contacte amb l’aliment que provoca aquesta al·lèrgia.

Cal revisar molt bé les etiquetes i conèixer els aliments que, en la seva elaboració, poden contenir fruita seca.

Quins aliments cal evitar?

  • Cacauets
  • Ametlles
  • Nous del Brasil
  • Anacards
  • Avellanes
  • Pipes de gira-sol
  • Festucs
  • Fruita seca del pi (pinyó)
  • Castanyes
  • Nous
  • Nou pacana
  • Nou dura americana
  • Nou macadàmia
  • Massapà/pasta d’ametlla
  • Turró i bombons
  • Fruita seca artificial Nu-Nuts (són cacauets als quals se’ls ha llevat el sabor i se’ls afegeix el d’una fruita seca com la pacana o la nou)
  • Pasta i cremes que continguin fruita seca (ex. pasta d’ametlla, NOCILLA)
  • Mantega de fruita seca (ex. mantega d’anacard, d’ametlla, de cacauet)
  • Oli de fruita seca (ex. oliï de gira-sol)
  • Denominacions com “emulsified” (emulsionat) o “satay” (salsa de cacauet la qual cosa podria indicar que l’aliment va ser espessit amb cacauets)
  • Utilitzi extractes als quals se’ls ha afegit sabor artificial o imitació
  • Productes de rebosteria i fleca (bescuits, pans de llavors, etc.) que continguin fruita seca
  • Proteïna vegetal hidrolitzada (inclosa en alguns cereals)
  • Salses de barbacoa, salsa pesto, salses angleses, els cereals, les galetes salades i els gelats

Tingueu especial cura si visiteu restaurants de qualsevol tipus i també restaurants asiàtics (on se sol utilitzar salsa “satay” feta a força de cacauet), o restaurants tipus bufet, ja que les culleres de servei es posen i treuen de diverses safates que poden contenir fruita seca o llavors que causin una contaminació creuada entre els aliments.

Bon profit!

 

M.Azuara

DUI ABS Malgrat -Palafolls

Corporacio de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s