17 de Maig Dia d’Internet. Xarxes socials.

El #díadeinternet és un projecte en xarxa que sorgeix de la societat, per la societat i per a la societat. Està obert a la participació voluntària i gratuïta de tots.

ruboff199L’efemèride pretén donar a conèixer les possibilitats de les noves tecnologies per millorar el nivell de vida dels pobles i dels seus ciutadans.

Un dels aspectes claus del #díadeinternet és la llibertat de cada col·lectiu per decidir què fa, com ho fa i a qui dirigeix les seves actuacions. Tots poden decidir el seu grau d’implicació i a tots se’ls reconeix la mateixa importància.

Hem volgut aprofitar aquesta diada per parlar d’una part d’aquesta xarxa, les xarxes socials els possibles perills i com prevenir-los

Les xarxes socials permeten conèixer gent i tenir amics arreu del món, s’han convertit actualment en un factor indispensable de comunicació entre les i els joves, en les que és necessari estar present per a poder socialitzar-se amb els seus iguals. Encara que en un principi tot semblen avantatges ,també poden ser de vegades una font de problemes.

L’adolescència és una etapa difícil en què les i els joves són molt vulnerables i corren un autèntic risc quan entren a les xarxes socials sense conèixer amb exactitud els seus perills. Es pot compartir informació però també és un mitjà que utilitzen els delinqüents (assetjadors sexuals) per captar les seves víctimes. Això s’anomena grooming. El grooming és un fenomen, un fet, que podríem traduir com un  entabanament i que s’utilitza per a descriure les pràctiques online de certes persones adultes, que solen fer-se passar per adolescents, per a guanyar-se la confiança d’una o un menor fingint empatia, afecte, etc…, amb un fi de satisfacció sexual. Per això cal estar alerta.

Com a pares que podeu fer?

 • Expliqueu-los la importància de les dades personals, quines dades poden facilitar i quines no. Que utilitzi perfils privats a les xarxes socials.
 • Acordeu quines pàgines es poden visitar i reviseu junts l’historial de navegació que queda enregistrat a l’ordinador.
 • Estigueu al corrent de les novetats a Internet. Compartiu-les amb els vostres fills i navegueu per la xarxa amb ells. Els pares heu de disposar d’un perfil a les xarxes socials que freqüenten els vostres fills i així podreu saber quin són els seus contactes i veure les seves publicacions.

Les xarxes socials com facebook són segures si estan ben configurades. No estan permeses per a menors de 13 anys, si aquests volen tenir un perfil a una xarxa social hem de crear un perfil conjunt. Es pot restringir l’accés a la

seva informació, imatges, etc…fent-les inaccessibles a persones que estan fora del seu cercle d’amistats.

 • Estigueu alerta amb les noves amistats que poden fer a les xarxes socials i parleu amb ells si veieu cap comportament estrany.
 • Acordeu el temps de connexió i assegureu-vos que no descuidin les activitats escolars i que realitzin altres activitats (esport, quedar amb els amics,…).
 • Comproveu que l’antivirus i el tallafocs estan sempre actualitzats i operatius. Activeu mesures de control parental per evitar que accedeixin a continguts nocius i/o perillosos.

 

Quin consells podeu donar als vostres fills?

 • Rebutja els missatges de tipus sexual o pornogràfic o si no coneixes al emissor
 • No has de publicar fotos teves o dels teus amics en llocs públics.
 • Quan pugis una foto a la teva xarxa social, assegura’t que no té un component sexual, eròtic o mostri dades o llocs de la teva intimitat, adreces, llocs on jugues amb els teus amics,…
 • No acceptis a la teva xarxa social a persones que no hagis vist físicament.
 • Si es produeix un assetjament no cedeixis davant el xantatge, avisa’ns a nosaltres (pares) o ha qualsevol altre persona adulta de la teva confiança( tutor, professorat…)

En cas de que sospiteu qualsevol problema és important recordar que  heu de conservar tots els fitxers ubicats en sistemes tecnològics (correu electrònic, telèfon mòbil, etc.), així com guardar-los o gravar-los en suport informàtic per a la posterior investigació.

La millor forma de ajudar als nostres fills en les xarxes socials és donar-los una bona educació.

 

Nuria Parres

2Marta Azuara

2DUI Pediatria.

Corporació de salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s