Textures. De les farinetes als trossets

 

El primer any de vida és de vital importància per al nadó, ja que aquesta etapa es caracteritza per un creixement i desenvolupament físic i social ràpids, durant els quals ocorren molts canvis que afecten l’alimentació i nutrició . Pel que fa necessari assegurar una alimentació suficient i adequada, amb l’objectiu de satisfer les seves necessitats nutricionals, per prevenir deficiències nutricionals que afectin el seu creixement i desenvolupament, així com crear hàbits alimentaris saludables.

Imagen1Fins als 6 mesos, la lactància materna és el principal font de nutrients i energia del nen, però a partir d’aquest moment s’ha complementat amb altres aliments, comencen l’alimentació complementaria i amb ella les diferents textures.

Hi ha diferent corrents de com introduir les noves textures en l’alimentació del nen que van des de les farinetes fins als trossets. No podem dir qual és la millor, el més important és que el nen ha de rebre els nutrients i energia necessaris per al seu desenvolupament. Hem d’estimular-lo a què tasti els nous aliments amb les diferents textures i que sigui el més fàcil possible pel nen l’acte de menjar, perquè aquest acte sigui un moment agradable i socialitzador tant pel nen com per la família.

Cal augmentar gradualment la consistència dels aliments, d’acord el nen es va fent més gran, adaptant-se als seus requeriments i habilitats. Els nens poden prendre aliments en forma de purés, picats i aliments semisòlids a partir dels 6 mesos i usualment als 8 mesos poden prendre aliments sòlids amb les seves pròpies mans (finger foods). Al voltant dels 12 mesos els nens poden prendre els mateixos aliments que el resta de la família amb les mateixes textures, aquesta és una recomanació general cada família coneix al seu infant, les seves habilitats, i desenvolupament i sap quan és el moment òptim per fer els petits passos que ens portaran fins a l’alimentació adulta. Tingueu en compte la necessitat de què els nens consumeixin aliments energèticament densos, ja que a vegades la quantitat que menjaren és petita.

Utilitzeu formes de cuinar també adients a l’edat del nen, a l’inici la cocció amb aigua, la cuina al vapor seran el mètode més adients. Si trieu iniciar l’alimentació semisòlida o la tècnica de “finger foods”, aquesta cocció dels aliments a ser d’una mica més intensa, no doneu aliments crus o “al dentes”, ja que el nen farà un esforç major per alimentar-se i podria augmentar els rics d’ofegament. A més, és cal evitar que els aliments provoquin un dany al nen per la seva forma o la seva consistència, alguns aliments excepcionalment poden provocar obstrucció; com per exemple, fruita seca, raïm, olives, pastanagues, llegums senceres, etc.

 

Cada nen és un món i la clau principal és el sentit comú. Bon profit!

 

Marta Azuara

DUI Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i La Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s