Al·lèrgia a les proteïnes de llet de vaca

Un percentatge del 4-5%  dels nadons en el primer any de vida segons uns autors, i d’un 2,5% segons uns altres, pateixen  al·lèrgia a la proteïna de la llet de vaca. Això vol dir que no poden prendre llets d’inici sinò llets especials en les quals s’han eliminat les proteïnes de la llet de vaca. Són les que coneixem com hidrolitzats (HA) o llets hidrolitzades de soja o d’arròs.
lacteosQuins símptomes dóna?
Els símptomes poden ser immediats, com vòmits, diarrea, reaccions en la pell .. O bé símptomes menys aguts i inespecífics no immediats, com anorèxia (el nen no té gana), vòmits esporàdics, irritabilitat, pèrdua o poc augment de pes…
Com puc prevenir aquesta al·lèrgia?
La millor prevenció és alimentar al vostre bebè amb llet materna. S’ha comprovat que la forma precoç d’alimentar al lactant influeix en el desenvolupament de l’al·lèrgia. En lactants d’alt risc, la lactància materna durant més de 4 mesos, juntament amb l’administració d’un hidrolitzat d’alt grau i l’exclusió d’aliments sòlids durant aquests esmentats 4 a 6 mesos, disminueix la incidència posterior d’al·lèrgia a la llet de vaca.
Si teniu un fill amb aquesta intolerància o al·lèrgia, la probabilitat de desenvolupar aquesta mateixa al·lèrgia el seu germà és major, però no té perquè desenvolupar-la, heu que seguir les recomanacions del vostre pediatre i observar.
Fins a quan he d’utilitzar aquestes llets especials o no pot prendre aquests aliments?


Si al vostre fill se li ha diagnosticat una al·lèrgia o intolerància a les proteïnes de llet de vaca ha de prendre formules adaptades i no prendre aliments que continguin aquestes proteïnes fins a l’any i mig d’edat.
Passat aquest temps se li han de realitzar una sèrie de proves per determinar si l’al·lèrgia contínua o no, si les proves són negatives, podreu iniciar la tolerància a làctics de vaca, sempre sota supervisió medica. En el cas que les proves siguin positives haureu d’esperar una mica més i repetir-les 6-12 mesos després. El nen no podrà prendre aliments que continguin aquestes proteïnes fins que les proves siguin negatives. L’al·lèrgia podria durar tota la vida, encara que la probabilitat és baixa.

Què no ha de prendre?
S’ha d’eliminar de la dieta:

• La llet de vaca i tots els derivats làctics: iogurt, formatge, flam, natilles, quallada, mantega, nata, crema de llet, arròs amb llet, etc.: xocolata amb llet, sugus, productes de brioixeria en general.
• Formatge, llet de cabra, d’ovella o de búfala (mozzarella)
• Pa de fleca, pa de motlle o de “Viena”. Informeu-vos en la vostra fleca de la composició dels seus productes

Controleu amb especial cura els productes elaborats amb termes com:

• “Brou deshidratat”: utilitzat en l’elaboració de sopes, glaçons de brou, salses de tomàquet, etc. Perquè poden contenir també certs greixos sense especificar.
• “Greixos animals” sense especificar, ja que pot tractar-se de nata o mantega.
• “Proteïnes”: poden utilitzar proteïnes de llet sense especificar el contingut.
• “Aromes”: poden ser de formatge o tenir llet.

Llegiu atentament les etiquetes dels aliments. Dins d’una mateixa categoria, uns poden portar proteïnes de llet de vaca i uns altres no.
Les proteïnes de la llet de vaca poden aparèixer sota diverses denominacions:

• Caseinato de sodi (H4512), de calci(H4511), potàssic i/o magnèsic
• Hidrolitzat proteic
• Caseïna
• Sèrum làctic
• Lactalbúmina, lactoglobulina.

Per a qualsevol dubte amb el diagnòstic o en el tractament, consulteu amb el vostre Equip de Salut.

Marta Azuara Azuara

DUI Pediatria

Corporació de Salut del Mareme i La Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s