Arriba la pubertat. Arriba l’acne?

L’acne és el nom que se li dóna als grans que apareixen sobretot a la cara, esquena i pit. És molt freqüent en els joves, gairebé tots els joves tenen acne, això es deu als canvis hormonals propis de la pubertat. Sol millorar en fer-se adults.

osset_acneCom es produeix?

Les glàndules sebàcies de la pell, produeixen una substància grassa que protegeix la nostra pell. Cada glàndula elimina el sèu (greix) cutani a través d’un conducte estret que desemboca al mateix canal, pel qual surt el pèl a través de la pell. A la pubertat, les glàndules produeixen més sèu cutani i els conductes per on surt s’obstrueixen, aquest sèu queda atrapat dins del porus i pot infectar-se amb bacteris, que faran que la pell s’inflami: és el començament de l’acne.

 

Segons el tipus de lesions, podem classificar l’acne en:

Acne lleu, sobretot punts blancs i negres.

Acne moderat, quan a més de punts blancs i negres n’hi ha també de vermells.

Acne greu, si existeixen nòduls i quists, a més de les lesions anteriors.

Com empitjora?

L’adolescent pot notar que empitjora la seva pell amb la menstruació, si pren  medicines amb corticoides, amb la manipulació. S’ha d’evitar tocar els grans, ni prémer ni rebentar, ja que s’inflama la pell i poden produir-se lesions que deixin cicatrius. Hi ha alguns aliments que s’havia dit que agreujaven  o augmentaven les lesions. Els estudis no han relacionat cap aliment amb el seu empitjorament

Com es tracta?

L’acne lleu podeu tractar-lo a casa. Us donem alguns consells:

  • Manteniu una higiene de la pell adequada, renteu-vos la cara amb aigua i sabó, sense fregar, per no irritar-la.
  • Eviteu maquillatges o cremes a la cara (les cremes amb greixos i altres productes tapen els porus i poden irritar i empitjorar l’acne).
  • Utilitzeu maquillatges o cremes de protecció solar, sense comedogens, és a dir, que són apropiats per a les pells que tenen acne.
  • L’exposició solar, sense cremes ni cosmètics, i el banys de mar són factors que afavoreixen i ajuden a una millora de l’acne.

Alguns joves tenen un acne més intens i necessiten tractament mèdic. Hi ha una amplíssima varietat de fàrmacs, de vegades s’han de fer servir diferents medicaments en moments diferents de la malaltia. El vostre metge us recomanarà la millor opció per vostre cas.

Recordeu que alguns dels medicaments que es fan servir pel tractament de l’acne són fotosensibles, això vol dir que el seu ús s’ha de regular davant de l’exposició solar. És fàcil que durant la primavera o a l’estiu el vostre metge/dermatòleg us aconselli uns determinats fàrmacs o en modifiqui el seu ús.

Si l’acne és greu o altres tractaments no han resultat útils, es pot tractar amb isotretinoïna, un fàrmac que ha de ser receptat i controlat per un especialista dermatòleg.

 

Dr. F.Codina Garcia

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i La Selva

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s