El nen fa dies que no fa caca. El nen va restret?

 

Quin és el ritme normal de deposicions pel meu fill?

En els nadons el nombre de deposicions varia de 4-6 deposicions / dia,  a una deposició cada 5-7 dies, amb l’edat va disminuint  o augmentant la freqüència fins que als 4 anys sol haver 1-2 deposicions al dia. Des d’aquesta edat la freqüència de les deposicions s’assimila a la freqüència en l’adult, de 3 deposicions / dia a 3 deposicions / setmana.

Què és el restrenyiment?

osset_gastroenteritis_blog

És la dificultat a l’evacuació de les femtes. Les deposicions a més d’escasses són dures i difícils d’expulsar. És bastant  freqüent a la infància, entre  el 2 i el 30% de la població infantil el pateix, independent de l’edat del nen.

 

Quan pot aparèixer?

Hi ha 3 moments en el que pot aparèixer amb més freqüència. Són:

  • Pas de lactància materna a lactància artificial
  • Introducció de l’alimentació variada
  • Desenvolupament del control d’esfínters en l’edat preescolar

En el 95% de les vegades és de tipus funcional.

Quin és el tractament del restrenyiment?

En el tractament del restrenyiment heu de tenir molta paciència, és important seguir les indicacions que us donarà el personal sanitari.

El tractament del restrenyiment dependrà de la fase en què es trobi el nen i l’edat.

Si el nen porta molts dies sense defecar és important en primer lloc ,abans d’iniciar altres tractaments,  poder “buidar” el colon. Dedicareu de 3 a 7 dies, associant una dieta pobra o absent de fibra i incrementant la ingesta de líquids: aigua i sucs colats… amb altres tractaments que us recomanarà el pediatre,  el nen pot prendre aquest tractaments bé per via oral o en algun cas, via rectal.

Després d’aquesta primera fase, en el que heu aconseguit el buidatge del colon, comença la fase de manteniment.

Manteniment

S’iniciarà una vegada hem aconseguit el buidatge de l’intestí.

L’objectiu del tractament és aconseguir que el nen pugui fer deposicions  amb una freqüència correcta i una consistència adequada. Per aconseguir l’objectiu hem de actuar sobre l’ alimentació  i en els seus hàbits per defecar. En alguns casos serà convenient l’us de medicaments que prescriurà el seu pediatre.

Alimentació

El nen i la família ha de prendre una dieta equilibrada per a la seva edat, amb un aportació de fibra suficient.

La quantitat recomanada de fibra en la infància i adolescència no està consensuada. L’Acadèmia Americana de Pediatria recomana 0,5 g/kg de pes fins als 10 anys d’edat i la Fundació Americana de la Salut recomana la relació edat (en anys) + 5-10 g. NO hem de superar en mai els 25-30 g.

En nens més petits de 2 anys, si és possible, no heu d’utilitzar suplements de fibra. Una alimentació acord a la seva edat, rica en fruites, verdures i cereals serà suficient.

Heu d’introduir la fibra en la dieta  poc a poc, en cas contrari es poden produir gasos, i dolor abdominal, i  això pot fer que el nen no vulgui continuar amb el tractament. Altra part import del tractament és l’aportació de líquid suficient per a la correcta hidratació de la femta, una insuficient ingesta de líquids perpetuarà el restrenyiment.

Hàbits higiènics

La majoria dels nens restrets manquen de l’hàbit de defecar. En menors de 2-3 anys no s’aconsella crear-ho fins a obtenir un patró per defecar normal. Continuaran amb l’ús del bolquer, fins que el restrenyiment hagi desaparegut

En els nens majors, la creació de l’hàbit és molt important per a l’èxit del tractament.

El bany  ha de ser un lloc agradable , podeu deixar llibres, petits jocs per  entretenir al nen l’estona que ha de estar al vàter. Heu d’entrenar i buscar temps suficient per acudir i asseure’s-hi  durant 5-10  minuts, 2-3 vegades al dia, en hores fixes, després d’un dels principals menjars, aprofitant el reflex gastrocòlic. Després d’unes setmanes trobaran la seva «hora i ritme intestinal».

L’exercici físic ajuda a enfortir  musculatura abdominal, i així  l’adequat restabliment del ritme defecatori .

No oblideu felicitar el nen, tant en els èxits com en els fracassos.

En el cas que el tractament amb l’alimentació i els hàbits no sigui suficient el seu pediatre receptarà l’ús de laxants en la dosis i freqüència adequades, personalitzant en cada cas.

Una vegada el ritme sigui l’adequat , heu de continuar els tractament durant al menys 2-3 mesos per evitar recaigudes.

 

Marta Azuara Azuara

DUI Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s