Primeres farinetes. 4 mesos: cereals sense gluten

Com sabeu podeu  començar l’alimentació complementària a partir dels 4 mesos.

Les farinetes sense gluten poden ser un bon inici d’aquesta alimentació. Són fàcils de assimilar i d’agradar al nen. El cereal aporta a l’infant energia, per la seva aportació de sucres, així com ferro i vitamina B1.

Els cereals sense gluten són:

paipilla de cereales

  • Arròs
  • Blat de moro
  • Quinoa
  • Mill
  • Amarant
  • Blat sarraí
  • Sorgo
  • Teff

La civada conté una mica de gluten.

 

Aquests cereals es comercialitzen en forma de hidrolitzats, ja siguin combinats (arròs, blat de moro i soja) o amb un únic cereal com l’arròs.

Com heu de preparar la farineta?

La farineta de cereals, espessa i amb cullera és la forma ideal d’iniciar l’alimentació complementària i s’oferirà inicialment una vegada al dia (al matí o vespre) substituint una de les presses. Els cereals, sense gluten, es diluiran preferiblement amb llet que pot ser materna o llet de fórmula d’inici (tipus 1) fins als 6 mesos o de continuació (tipus 2) a partir d’aquesta edat.

Mesures aproximades:

Cullerades de cereals sense gluten Llet materna o d’inici
4-5 cullerades 120 ml de llet
5-6 cullerades 150 ml de llet
6-7 cullerades 180 ml de llet
7-8 cullerades 210 ml de llet
8-9 cullerades 240 ml de llet

 

Primer preparareu el biberó igual que ho fèieu fins ara o utilitzeu llet materna. Tireu  la llet al bol o plat  i aneu-lo espessint, afegint-hi inicialment 1 o 2 mesures de cereals  de mica en mica removent amb una forquilla fins que tingui consistència de farineta, no massa espessa  i poc a poc li donareu llavors amb cullera. És molt probable que el nen en prengui poca quantitat els primers dies, és un aliment nou, amb una textura nova i la forma d’alimentar-se també és nova. No us desanimeu, aviat n’aprendrà i menjarà molt millor. Al principi podeu ajudar el nen a prendre la farineta sobrant amb biberó, la tetina ha de ser adequada, amb un forat més ample i tan aviat com podeu, és convenient administrar-la en plat i amb cullera, per afavorir la instauració de bons hàbits alimentaris i evitar la sobrealimentació i la càries dental.

 

I com introduireu el gluten?

Actualment, la recomanació d’introducció del gluten a la dieta és a partir dels 5 mesos i mig de vida, i en quantitats progressivament creixents.

Per exemple:

  • 1a setmana: 5 cullerades de cereals sense gluten + 1 cullerada de cereals amb gluten
  • 2a setmana: 4 cullerades de cereals sense gluten + 2 cullerades de cereals amb gluten.
  • 3a setmana: 3 cullerades de cereals sense gluten + 3 cullerades de cereals amb gluten.
  • 4a setmana: 2 cullerades de cereals sense gluten + 4 cullerades de cereals amb gluten.
  • 5a setmana: 1 cullerada de cereals sense gluten + 5 cullerades de cereals amb gluten.

 

Altres recomanacions

  • No utilitzeu per començar les farinetes que ja porten llet incorporada o mel afegida.
  • El nen no ha de menjar cereals integrals (excepte per indicació mèdica. Si hi ha problemes d’estrenyiment ,disposeu de cereals hidrolitzats indicats per aquests nens.
  • No és convenient afegir-hi sucre, mel o sacarina, doncs els cereals ja són aliments ensucrats.

Disposeu d’aquesta informació resumida en la Web, consells d’alimentació

M.Azuara Azuara

DUI Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

2 pensaments sobre “Primeres farinetes. 4 mesos: cereals sense gluten

  1. Carme Gonzalez

    Pensava que es començava amb l’alimentació complementària als 6 mesos, tal com diu la OMS, la AEPED, AAP…

    Respon
    1. mazuara Autor de l'entrada

      Gràcies Carme Gonzalez pel teu comentari.

      Com bé diu l’article l’inici de l’alimetació amb cereals es a partir dels 4 mesos d’edat , aixo vol dir que als 4 mesos el sistema digestiu del nen està preparat per tolerar petites quantidats de cereal, però és la família, el tipus d’alimentació i les característiques de cada nen les que marcaran aquest inici. Teniu informació més detallada sobre aquest tema a l’article “Inici de l’alimentació complementària. Quan i amb què” del 08/02/2016.

      Respon

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s