Què és el muguet?

És un procés infecciós bastant freqüent en nens menors de 6 mesos, provocat per un fong del grup Càndida.

Per què apareix el muguet?

Osito MuguetEl nounat s’acostuma a contagiar-se a través del canal vaginal matern durant el part o també a través del pit de la mare durant la lactància, ja que el fong causant viu habitualment en la vagina i l’intestí de la mare.

També és freqüent l’aparició de muguet després de la pressa d’antibiòtics i d’altres medicaments com els corticoides inhalats.

Una higiene bucal inadequada o el costum dels nens de posar-se tot a la boca, com ara el xumet que després d’anar per terra va a la boca, són també factors que afavoreixen l’aparició del muguet.

Quins símptomes dóna?

Apareix en forma de plaques blanques que poden cobrir el dors de la llengua, paladar, l’interior dels llavis i també de les galtes. Aquestes plaques estan fortament agafades a la mucosa i són difícils de treure i si les arranquen deixem la mucosa inflamada, envermellida o inclús sagnant.

Al nen no li provoca malestar, ni febre ni cap inconvenient a l ‘hora de menjar.

No s’ha de confondre amb les taques blanquinoses que apareixen només a la llengua i que es treuen fàcilment que no serien muguet sinó restes de llet .

 

Com es tracta?

Acostuma a ser suficient el tractament amb un antifúngic que ens prescriurà el pediatre i que aplicarem directament sobre les plaques de la boca, amb una freqüència de 3 vegades al dia i una durada aproximada d’una setmana, sempre 2 o 3 dies més després de la resolució del quadre.

També són molts importants altres mesures com, desinfectar els objectes que estiguin en contacte amb la boca del nen, com per exemple, xumets i tetines…

En el cas que el nen faci alletament matern és possible que la mare pugui tenir molèsties i envermelliment de la zona del mugró. Si és el cas, s’hauria de fer tractament també de la zona amb una crema antifúngica.

Jaume Arnau i Albos

Cristina Masvidal Borràs

DUI Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s