Alimentació i Càncer. Consells bàsics per mantenir un bon estat nutricional.

La Fundació Alicia ens dui que una alimentació correcta és una part important en el tractament del càncer, independentment del tipus, la localització o la fase del tractament (sinó hi ha cap recomanació concreta per a un cas particular), una alimentació sana i equilibrada  que contingui aliments de tots els grups en la quantitat i la freqüència adequades.

Una dieta suficient i equilibrada durant el tractament ajudarà a:

  • alimentacion y cancerObtenir els nutrients necessaris per al bon funcionament de tot l’organisme i, per tant, a mantenir un bon estat nutricional
  • Mantenir un pes adequat
  • Mantenir l’organisme ben hidratat
  • Tolerar millor el tractament i els efectes secundaris que provoca
  • Combatre millor possibles infeccions
  • Mantenir la qualitat de vida del pacient al llarg del tractament.

La dieta saludable i equilibrada en Càncer

S’ha de repartir l’alimentació en quatre o cinc menjades al dia, a part de l’esmorzar, el dinar i el sopar caldria menjar a mig matí i berenar cada dia per introduir més varietat d’aliments a la dieta. Aquest àpats poden transformar-se en batuts que poden aportar energia i nutrients de una forma molt fàcil de prendre. És important no saltar-se cap àpat. Si no es té gaire gana, incrementar el nombre de menjades fins a set o vuit al dia, repartint, per exemple, el contingut del dinar i el sopar en dues menjades cadascun. S’ha d’assegurar l’energia necessària que el cos necessita.

S’ha d’assegurar l’aportació de proteïnes diària, les proteïnes han de ser en forma de peix , carn i/o ous , però també en forma de llegums i productes làctics com iogurts, formatges o llet. El consum de proteïnes és essencial per a totes les persones sanes o malaltes, però especialment per a les persones amb Càncer. Aquestes persones necessiten consumir-ne més quantitat, ja que de les proteïnes depèn la reparació i la regeneració dels nous teixits i el bon manteniment del sistema immunitari per la prevenció de infeccions. Les racions de proteïnes s’han de repartir a llarg del dia, 2 racions de làctics, altres dues de peix o carn per dinar i sopar i com a mínim  3 vegades a la setmana de llegums.

També menjar cinc racions de fruita i verdura al dia.  Les fruites i les verdures són la font principal de vitamines, minerals, fibra i antioxidants de l’alimentació, per la qual cosa és imprescindible assegurar-ne el consum suficient. L’aportació de fibra és molt important, ja que de vegades el restrenyiment està present en els malalts amb càncer, ja sigui pel mateix tractament com per falta de exercici.

S’ha de mantenir una bona hidratació . Tots sabeu que la millor font per hidratar-nos és l’aigua, però també hi ha sucs de fruita , brous, batuts, infusions… que poden donar a més d’un bon aportament d’aigua, altres nutrients beneficiosos per la nostra salut. Beure és imprescindible i, especialment, per a les persones que reben tractament contra el càncer. Cal mantenir les cèl·lules del cos ben hidratades perquè suportin millor els tractaments de quimioteràpia i radioteràpia.

S’ha de cuinar de forma senzilla i amb poc greix.  Una cuina senzilla i amb poc greix, és més digerible, s’ha de fer servir el bullit, el vapor, la planxa, el forn o el microones. Tant per cuinar com per amanir utilitzeu oli d’oliva.

S’ha de reduir el consum d’aliments rics en sucres afegits, greixos saturats o sal, aquests aliments no milloren l’ estat nutricional, i poden produir interaccions amb el tractaments.

Menjar en companyia al menys una vegada al dia i sense dietes diferents a la resta de la família pot ajudar a normalitzar la situació i no sentir-se malalt.

S’ha de fer exercici físic diari adequat a l’edat i l’estat de salut.

Com tractar els problemes d’alimentació

Aquesta seria l’alimentació que heu de seguir de mantera habitual però, de vegades,  el tractament dóna efectes secundaris . Alguns consells per a alguns d’aquests són:

Si no hi ha gana, aprofitar el moment del dia amb més gana per ingerir els aliments amb més contingut en energia i proteïnes, caminar uns minuts abans dels àpats, això pot ajudar a estimular la gana i no oblidar d’en enriquir els plats amb la finalitat d’aportar el màxim de nutrients. Podeu afegir :

  • Sopes i purés: formatge ratllat, llet en pols, ou dur, llegums, pernil, gall d’indi, pollastre o peix a trossos…
  • Amanides, pastes, arrossos, verdures i altres plats que ho permetin: formatge, maionesa, tonyina, clara d’ou cuita, fruita seca, trossets de pernil…
  • Llet: llet en pols, cacau en pols o mel
  • Iogurts: fruita, fruita seca, fruita dessecada o fruita en almívar a trossets

Si hi ha nàusees i vòmits, fer menjades freqüents i de poc volum, fredes o tèbies, aliments amb baix contingut en greix . Menjar poc a poc i, després dels àpats, descansar en posició incorporada i no ficar-se al llit immediatament.

Si hi ha diarrea, beure líquids en abundància (1,5 – 2 litres diaris), principalment d’aigua o sèrum oral,  aigua amb una mica de suc de llimona, infusions suaus, brous suaus (d’arròs i pastanaga, brous desgreixats…), però sempre en petits volums, a temperatura ambient però freqüentment al llarg de tot el dia. Menjar poc a poc i sovint, cuineu de manera senzilla. Per postres, prendre el iogurt descremat. Si no els toleren, proveu amb els iogurts  sense lactosa.

Si hi ha estrenyiment, beure molts líquids (aigua, infusions i brous, entre d’altres); un mínim d’1,5 – 2 litres al dia i fer una alimentació rica en fibra, amb fruites, verdures , cereals integrals…

Si hi ha problemes amb la boca, sequedat  o inflamació de la mucosa de la boca, heu de mantenir una bona higiene bucal, esbandir-vos sovint la boca amb líquid abundant i elixir bucal. Beure líquids freqüentment: aigua, infusions, te o sucs entre d’altres. Fondre a la boca glaçons o gelatines elaborats amb suc de fruita àcida si hi ha sequedat i no àcida si hi ha inflamació . Tingueu sempre a mà una ampolla petita d’aigua per humitejar la boca. Cuineu aliments de textura tova, menjar aliments triturats pot ajudar a ingerir amb més facilitat (arròs, formatges tendres, verdures cuites, peix, truites i fruites madures, entre d’altres), i a temperatura tèbia.

En el cas de inflamació i dolor a l’hora dels àpats posar ,uns minuts  abans de menjar, a la boca aigua molt freda o gel picat a fi de disminuir el dolor i facilitar la ingesta.

Disposeu d’informació més detallada a la web de la Fundació Alicia

Marta Azuara

DUI Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s