Al·lèrgia o intolerància a l’ou

intolerL’ou és la causa més freqüent d’al·lèrgia alimentària en nens. Sol aparèixer abans dels dos anys de vida i pot desaparèixer en els primers 6 anys, en aproximadament la meitat d’ells. L’al·lèrgia a l’ou es dóna en un de cada cent nens.

easter-eggs-243817_960_720L’ou cuit no produeix tanta al·lèrgia com el cru. Pot haver al·lèrgia a la clara o el rovell o en alguna de les seves proteïnes. Si és al·lèrgic a l’ou de gallina pot existir igualment una al·lèrgia creuada als ous d’altres aus com ànec, gall dindi, guatlla …

Quins símptomes dóna?

Els símptomes són molt variats, poden aparèixer taques a la pell (erupció), picor, llagrimeig, enrogiment ocular, irritació nasal, tos, diarrea, vòmits, o fins i tot símptomes més importants com dificultat respiratòria, asma, dolor al pit, palpitacions, mareig, xoc anafilàctic.

Algunes persones poden tenir reaccions amb el contacte amb l’ou com urticària, encara que poden prendre-ho sense problemes. Igualment, hi ha persones que toleren el rovell cuit, i no obstant això reaccionen a la clara a causa dels diferents al·lèrgens existents en el rovell i en la clara.

Els símptomes d’una possible al·lèrgia a l’ou poden ser immediats o aparèixer més tard.

Quins aliments contenen ou o les seves proteïnes?

Els productes de pastisseria o brioixeria en general, pa, pastes cereals d’esmorzar, carns fredes, patés, embotits, succedanis d’ou, caramels, gelats, cremes, flams, formatges, gelatines, consomés, sopes, algunes margarines i salses, solen contenir ou o les seves proteïnes.

L’ou pot estar ocult en alguns aliments per contaminació, pels estris de cuina o per l’ús d’oli en què s’hagi cuinat prèviament amb ou.

Els productes cosmètics (sabons, gels, cremes, xampús) també poden contenir alguna proteïna d’ou.

Alguns medicaments, com els preparats vitamínics o gotes nasals contenen alguna proteïna derivada de l’ou. Si pateixes una al·lèrgia a l’ou has de llegir amb cura el prospecte a l’apartat de composició.

Algunes vacunes víriques estan cultivades en embrió de pollastre i podrien presentar petites quantitats de proteïna d’ou. El risc de reacció adversa és molt baix i hi ha protocols per garantir la seguretat en l’administració d’aquestes vacunes.

L’únic tractament eficaç de l’al·lèrgia és evitar prendre ous o aliments que el continguin.

Ull amb l’etiquetatge!

Les proteïnes d’ou poden aparèixer en les etiquetes dels aliments com: albúmina, coagulant, emulsificant, globulina, lecitina o E-322, livetina, lisozima, ovoalbúmina, ovomucina, ovomucoide, ovovitelina, vitelina o E-161b (luteïna, pigment groc ).

Com introduir l’ou en l’alimentació?

La introducció progressiva i fraccionada de l’ou és la forma més segura per a la prevenció de simptomatologia greu.

Als nou mesos s’inicia la introducció de l’ou molt a poc a poc i pell rovell, a quarts setmanals. El nen podrà prendre l’ou sencer a partir dels 12 mesos si no hi ha cap reacció. L’inici pel rovell és per la seva composició, que és més gran en proteïna però el nombre d’al·lèrgens és menor que en la clara.

Marta Azuara

DUI Pediatria

Corporació de SDalut del Maresme i La Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s