Petites però perilloses. Normes de seguretat de les piles botó.

Pila botóSegur que els Reis han portat algunes joguines que funcionen amb bateries petites. Cada vegada més hi ha un major ús domèstic de piles botó que contenen liti . La ingesta accidental d’aquestes bateries petites, conegudes com a piles botó, poden suposar un seriós perill pels nens, ja que poden patir greus conseqüències.

Les piles de liti de major grandària  (de 20 mm) com les que es troben en els comandaments a distància, per exemple) queden allotjades a l’esòfag quan són empassades pel nen; i en poques hores poden produir cremades greus per les reaccions químiques que desencadenen.

Els símptomes són al principi molt inespecífics, i com que en la majoria dels casos la ingestió de les piles no es presenciada per cap adult, és habitual el retard en el diagnòstic i l’inici del tractament i, per tant, tenen un pitjor pronòstic.

És important pels cuidadors i els pares dels nens, especialment dels menors de 6 anys, conèixer el perill que suposa la ingesta de piles botó i saber quines recomanacions s’han de seguir per prevenir aquest accident.

El Comitè de Seguretat i Prevenció de Lesions Infantils de l’Associació Espanyola de Pediatria ha elaborat  les següents recomanacions:

 

Normes de seguretat amb les piles botó

  1. Davant la ingesta o la sospita de que el vostre fill s’ha empassat  una pila botó cal consultar a un centre sanitari, com més aviat millor.
  2. Assegureu-vos que el vostre fill no pugui obrir el compartiment de les piles de les seves joguines. Vigileu que la tapa de les bateries estigui correctament tancada i, en cas que estigui espatllada o trencada, assegurar-vos que quedi ben tancada (per exemple, amb una cinta adhesiva resistent).
  3. Superviseu els vostres fills quan juguen amb els objectes amb bateries petites, com les targetes musicals de felicitació, els comandaments a distància, llibres o altres aparells electrònics.
  4. Traieu les piles de les joguines que no fareu servir durant un llarg període.
  5. No deixeu que els nens juguin amb les piles de botó. Poseu les bateries,  incloent les usades,  fora de l’abast i de la vista dels nens.
  6. Guardeu les piles en el seu embalatge original, en un lloc fosc i fresc, allunyat de productes químics de la llar i aliments.
  7. Recicleu correctament les piles, són ecològicament parlant un potent contaminant.
  8. No tireu mai les piles al foc. Poden rebentar o explotar.

 

Els professionals de la salut, la societat en el seu conjunt i les autoritats especialment ,hauríem d’exigir als fabricants que tinguessin en compte que les tapes de tots els estris que contenen les piles de botó tinguin un mecanisme d’obertura que requereixi una eina (tornavís) o tinguin un mecanisme complex d’obertura (empènyer i girar) perquè el nen no els puguin obrir.

Dr. F. Codina Garcia

Servei de Pediatria. 

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s