Introducció del gluten. Quan, com i de quina manera.

 

osset_celiac_blog2La celiaquia és una malaltia autoimmune desencadenada per la ingesta de gluten que afecta a persones genèticament predisposades i que es caracteritza per una destrucció de l’àrea d’absorció de nutrients del budell. Actualment  aquesta malaltia  afecta a un número important de nens i adults, per la qual cosa, els experts estudien la manera més efectiva d’introduir el gluten a la dieta del nen per prevenir o posposar  si és possible,  l’aparició de la malaltia.

El gluten és la proteïna present en alguns tipus de cereals, aquestes proteïnes són les que donen les característiques d’elasticitat i esponjositat a la massa feta amb aquest cereal.

La introducció massa precoç o massa tardana del gluten s’havia relacionat amb un major risc de patir de malaltia celíaca, diabetis i al·lèrgia al gluten.

En el moment actual, no hi ha una clara instrucció de quan, com i de quina manera s’ha d’introduir el gluten a la dieta del lactant. Durant els últims anys han seguit les recomanacions del Comitè de Nutrició de la Societat Europea de Gastroenterologia (ESPGHAN) d’evitar tant la introducció precoç, abans dels 4 mesos, com la tardana, després dels 7 mesos, i d’introduir el gluten gradualment mentre el lactant rep llet materna.

Els resultats de diferents estudis demanen una reflexió sobre la forma d’introduir el gluten i l’alimentació complementària.

En aquest context, seguint les consideracions del grup d’experts de la Societat Espanyola de Gastroenterologia considerem adient elaborar unes recomanacions generals tant per a la introducció del gluten com l’inici de l’alimentació complementària en la pràctica diària, tant per a la població general com per a la població de risc:

  • La lactància materna és sempre recomanable.
  • Esrecomana introduir l’alimentació complementària preferentment mentre es manté la lactància materna.
  • Es desaconsella la introducció del gluten abans dels 4 mesos d’edat.
  • Es recomana introduir el gluten al voltant dels 6 mesos d’edat:
  • Sembla l’opció més raonable la introducció del gluten entre els 5-6 mesos.
  • Si per a qualsevol motiu s’inicia l’alimentació complementària de forma precoç, eventualment es podria considerar introduir a partir dels 4 mesos, tot i que en aquesta edat es podrien utilitzar altres cereals, com blat de moro o arròs, no relacionats amb la malaltia celíaca.
  • En cas de retard en la introducció de l’alimentació complementària es podria demorar la inclusió del gluten sense que això suposi un risc addicional per al pacient pel que fa al possible desenvolupament de malaltia celíaca.
  • Introduir el gluten en petites quantitats: pot iniciar-se amb 1-2 cullerades de cereals o una galeta al dia.
  • Un cop introduït, augmentar el seu consum de forma gradual en funció de les necessitats nutricionals (aportació calòrica) i la tolerància del lactant

Marta Azuara Azuara

DUI Pediatria

Corporació de salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s