El 12 de novembre, Dia Mundial de la lluita contra la Pneumònia

L’any 2007, la OMS i UNICEF van crear el Pla d’Acció Mundial per a la Prevenció i el Control de la Pneumònia, amb l’objectiu d’ accelerar el control de la pneumònia en el context d’intervencions integrades en pro de la supervivència infantil. La OMS treballa també en el foment de: la vacunació, l’elaboració de directrius per el tractament de casos de pneumònia, la lactància materna i el tractament antibiòtic preventiu de nens infectats amb la SIDA. El proper 12 de novembre se celebra el Dia Mundial de la lluita contra la Pneumònia

osset_pneumonia_blogQuè és la pneumònia?

La pneumònia és un tipus d’infecció respiratòria aguda que afecta als pulmons. Aquests estan formats per petits sacs, anomenats alvèols que -en les persones sanes- s’omplen d’aire al respirar. Els alvèols dels malalts de pneumònia estan plens de pus i líquid, el que fa dolorosa la respiració i limita l’absorció d’oxigen.

Com es contagia?

Diversos agents infecciosos -virus, bacteris i fongs- causen pneumònia, els més comuns són: Streptococcus pneumoniae (la bactèria més comuna en nens); Haemophilus influenzae… 

La pneumònia pot propagar-se per diverses vies. Els virus i bacteris presents habitualment en el nas o gola dels nens, poden passar al pulmó i infectar-lo. També poden propagar-se per via aèria, per les gotetes de saliva que surten de la boca quan tossim o esternudem.

La majoria dels nens sans poden combatre la infecció mitjançant les seves defenses naturals, però els nens amb les defenses baixes presenten un major risc de patir pneumònia. La immunitat dels nens pot afeblir-se per malnutrició o desnutrició. Patir malalties com xarampió, o infecció per SIDA també augmenten el risc de agafar pneumònia.
Els factors ambientals següents també augmenten la susceptibilitat dels nens a la pneumònia: viure en llars amuntegades, la contaminació de l’aire interior ocasionada per l’ús de biomassa (com llenya o excrements) com combustible per a cuinar o escalfar la llar i el consum de tabac pels pares.

Quins símptomes dona?

Els símptomes de la pneumònia vírica i els de la bacteriana són similars, si bé els de la pneumònia vírica poden ser més nombrosos que els de la bacteriana.  Són símptomes de pneumònia els següents:

  • Respiració ràpida o dificultosa
  • Tos
  • Febre
  • Esgarrifances
  • Pèrdua de gana
  • Xiulets (més comú en infeccions víriques).

Com es tracta?

La pneumònia pot tractar-se amb antibiòtics. La immensa majoria dels casos de pneumònia infantil pot tractar-se eficaçment a la llar. Es recomana l’hospitalització dels lactants petits, així com dels casos molt greus.

Com podem evitar el contagi?

La prevenció de la pneumònia infantil és un component fonamental de tota estratègia per a reduir la mortalitat infantil. La vacunació davant haemofilus, xarampió o tos ferina, que estan inclosos en el calendari sistemàtic de vacunació, és la forma més eficaç de prevenir la pneumònia. També la vacunació davant pneumococs (Prevenar©) que estarà inclosa en el calendari el proper any 2016.

Una nutrició adequada és clau per a millorar les defenses naturals del nen, començant amb l’alimentació exclusiva amb llet materna durant els sis primers mesos de vida; que a més de prevenir eficaçment la pneumònia, redueix la durada de la malaltia.

També pot reduir-se el nombre de nens que contreuen pneumònia corregint factors ambientals com la contaminació de l’aire interior i fomentant una higiene correcta en llars amuntegades.

Costos, socials i econòmics

La pneumònia és la principal causa individual de mortalitat infantil en tot el món. Es calcula que mata cada any a uns 1,8 milions de nens menors de cinc anys, el que suposa el 20% de totes les defuncions de nens menors de cinc anys en tot el món. Cada any, es produeixen uns 155 milions de casos de pneumònia infantil en el món. La pneumònia afecta a nens -i a les seves famílies- de tot el món, però la seva presència és major en l’Àfrica subsahariana i Àsia meridional.

Pot prevenir-se mitjançant intervencions senzilles i tractar-se amb medicació i cures de cost baix i tecnologia senzilla. Hi ha investigacions que han determinat que la prevenció i el tractament adequat de la pneumònia poden evitar un milió de defuncions de nens a l’any. Només el tractament adequat pot evitar 600.000 morts a l’any.

Es calcula que el cost de tractar a tots els nens del món malalts de pneumònia és d’uns 600 milions de dòlars EE. UU. Tractar la pneumònia en l’Àfrica subsahariana i Àsia meridional -on es produeixen el 85% de les defuncions- costaria la tercera part d’aquesta quantitat, uns 200 milions de dòlars. Aquesta xifra inclou el cost dels propis antibiòtics i també la formació dels professionals sanitaris, que enforteix els sistemes de salut en el seu conjunt.

Més a “pneumònia” a la nostre web “Cuidant Infants” (http://www.salutms.cat/web/launcher.aspx?_id=409201)

Dr. Josep Sanchez

Pneumòleg pediàtric

Servei de Pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s