Els fills de la recessió. L’impacte de la crisis en la infància

 

La crisi econòmica es va iniciar l’any 2008 als EUA i altres països rics. L’Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmics (OCDE), identifica 3 grups de països en funció de la seva situació a la crisi: els més afectat, els moderadament afectats, i els menys afectats. Els països més afectats, com Grècia, Espanya, Portugal i Irlanda, van establir mesures destinades a reduir el deute del sector públic. Nens i crisis L’UNICEF l’any passat ja va publicar un informe amb el suggestiu títol de: “Fills de la recessió: L’impacte de la crisi econòmica sobre el benestar infantil als països rics”. La International Society for social pediatrics and child health (ISSOP) ha fet, fa pocs dies, una declaració de posició sobre l’impacte de l’austeritat en la salut infantil i el seu benestar.

Els efectes de la pobresa en la salut infantil i el benestar estan ben documentats. Els nens pobres tenen un augment de la mortalitat infantil i un pes més baix en néixer, també un augment de la freqüència i la gravetat de les malalties cròniques com l’asma, un creixement més limitat, menys accés a l’atenció mèdica, un augment de lesions no intencionals, una pitjor salut bucodental, cobertures vacunals més baixes i augment de l’obesitat i les seves complicacions. La pobresa és el pitjor factor de risc per la salut i el desenvolupament infantil.

La ISSOP en la seva declaració fa recomanacions als governs per a revertir, amb urgència, les polítiques de reducció de la protecció social dels nens, per tal de reduir l’impacte sobre la salut infantil i el benestar. També a les organitzacions pediàtriques nacionals i internacionals per què facin conscients als seus membres i òrgans integrants de l’impacte que les polítiques de reducció de la protecció tenen en la salut i el benestar dels nens. I finalment als professionals de salut, però no només als professionals de salut, si es fixem a les recomanacions que fa: La col·laboració interdisciplinària i intersectorial per supervisar l’efecte de les polítiques aplicades aquest anys en tots els nens i especialment en els grups vulnerables, col·laborar amb altres agents relacionats  amb el benestar de nen, de la família i la salut pública.

La desigualtat està augmentant en alguns països tot i que la pobresa infantil ha disminuït, això suggereix que les polítiques destinades a ajudar als nens més pobres no ha estat totalment eficaç. És necessari revertir aquesta dinàmica per aconseguir disminuir la pobresa i també la desigualtat.

  1. UNICEF Office of Research (2014). ‘Children of the Recession: The impact of the economic crisis on child well-being in rich countries’, Innocenti Report Card 12, UNICEF Office of Research, Florence
  1. ISSOP Position Statement on the impact of austerity on child health and well being Nick Spencer, Luis Rajmil, David Taylor-Robinson, Takis Panagiotopoulos on behalf of ISSOP

 

Dr. F. Codina Garcia

ABS Malgrat- Palafolls

Servei de pediatria

Corporació de Salut del Maresme i la Selva

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s